blogmas 2020

Recept: Kerstdiner voor maar €4 per persoon – kerst on a budget

Het kerstdiner is een feest van luxe en overvloed. Dat kan flink in de papieren lopen als je echt flink uitpakt. Ik wist echter een kerstdiner in elkaar te zetten dat je nog geen €4,00 per persoon kost. Inclusief een lekker (en vrij traditioneel) stuk vlees, lekker veel groenten en aardappelgratin. En je kunt alles ook nog eens lekker voorbereiden, zodat het voor het diner alleen nog maar in de oven hoeft.

Hieruit bestaat het kerstdiner

Ik heb gekozen om 5 verschillende gerechtjes te maken, zodat de tafel lekker vol eten staat en iedereen kan kiezen wat ze lekkerst vinden. Het middelpunt van de maaltijd is een kiprolletje, gemaakt van een ontbeend kippenpootje met vulling. Naast met sinaasappelsap geglaceerde worteltjes en erwtjes met munt staat er een heerlijke aardappelgratin op het menu. Om het diner af te maken en een beetje extra kerstsfeer op tafel te zetten staat er een breekbrood in de vorm van een kerstkrans op tafel. Te serveren met kruidenboters of andere dippers naar keuze. Ben je trouwens niet zo’n fan van zoete groenten? Eerder deelde ik al een recept van een lekkere (budgetproof) traybake die ook perfect past bij een kerstdiner.

Voorbereidingen

Ik heb alle recepten los uitgeschreven, maar je kunt prima stappen met elkaar combineren als je wil. En een voordeel is dat je eigenlijk alle recepten kunt voorbereiden tot het punt dat het in de oven moet. Dat kan op de dag van tevoren of in de ochtend zijn, na het kerstontbijt. Het brood zou je technisch gezien zelfs nog eerder kunnen maken. Als je het meteen invriest blijft het heerlijk vers. Ook het ontbenen van de kip zou je eventueel al op een rustig moment eerder in de week kunnen doen. Deze voorbereidingen schelen wellicht wat stress met kerst zelf.

Boodschappen kosten

Ik heb uitgerekend wat ik kwijt zou zijn aan boodschappen als ik alles zou moeten kopen. Mijn boodschappenlijstje voor 4 personen zou dan op ongeveer €39,00 komen. Maar heel veel dingen, zoals olijfolie, gist, bloem en zelfs aardappelen had ik al in huis en jij zal vast ook niet alles hoeven te kopen. Als je kijkt naar wat de gerechten per persoon kosten aan ingrediënten kom je nog onder de €4,00 uit. Dat is toch een heerlijk bedrag? Ik deed de hele bestelling bij Picnic en daar zijn de prijzen dus ook op gebaseerd. Als je voor het eerst bij Picnic besteld kun je met de code Minke363 €5,00 korting krijgen op je bestelling. (Dit is een affiliatecode.)

Recepten

Gevulde kiprolletjes

Feestelijke aardappelgratin

Zoete wortelfriet

Erwtjes met munt

Breekbrood krans

Natuurlijk hebben wij dit heerlijke diner al mogen proeven en we hebben er enorm van genoten. Mijn vriend zei, terwijl ik aan het koken was, meerdere keren dat het echt naar kerstdiner rook. Dat vond ik al een goed teken. Uiteraard is de smaak ook belangrijk en wij vonden het heerlijk. Dus ik hoop dat ik je met deze recepten kan laten zien dat lekker en luxe eten niet altijd duur hoeft te zijn.