Recept

Recept: Oranje tompoezen voor €0,39 per stuk

Met de tweede Koningsdag in lockdown heb ik wel weer eens zin in een traditionele oranje tompoes. Helaas is de Hema niet zo makkelijk bereikbaar voor mij en de supermarkt tompoezen vind ik eigenlijk nooit zo lekker. Dus besloot ik zelf oranjetompoezen te maken. En eindelijk ook een keer banketbakkersroom te maken.

Ik heb veel 24kitchen gekeken in mijn leven. Jamie Oliver’s programma’s waren favoriet, maar ook Rudolph’s bakery heb ik veel gekeken. Iets wat ik vaak voorbij heb zien komen, maar eigenlijk nog nooit zelf heb gemaakt is banketbakkersroom. Als ik dat Rudolph van Veen zie maken lijkt het zó makkelijk, maar ik heb het uiteindelijk nog nooit aangedurfd. Tot nu.

Ingrediënten voor 4 stuks (€0,39* per stuk)

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 250 ml melk
  • 35 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 eidooiers**
  • 1 eetlepel bloem
  • 75 ml ongezoete slagroom
  • 2 gelatineblaadjes
  • 75 gram poedersuiker
  • 2 el oranje sap

* Prijs gebaseerd op aankopen bij Albert Heijn, april 2021

** Met de overgebleven eiwitten kun je eventueel merengue maken, het recept vind je hier.

Stap 1 – Breng 200 ml melk met de vanille- en gewone suiker op laag vuur aan de kook. Als het kookt haal je het direct van de warmtebron af.

Stap 2 – Meng de eidooiers, met 50 ml melk en 1 eetlepel bloem door elkaar. Voeg dan, al roerend, de warme melk beetje voor beetje toe. Giet het mengsel in de pan en zet op laag vuur. Al roerend laat je het mengsel opwarmen en indikken voor ongeveer 2 minuten. Zorg dat de banketbakkersroom niet aanbrand.

Stap 3 – Stort het mengsel dan in een kleine ovenschaal of diep bord. Dek af met een vershoudfolie dat je op de banketbakkersroom legt. Zo vormt zich geen vel als het afkoelt. Zet vervolgens in de koelkast voor ongeveer een uur. Tot het geheel is afgekoeld.

Stap 4 – Klop de slagroom stijf. En laat ondertussen de gelatineblaadjes in koud water weken voor 5 minuten.

Stap 5 – Verwarm de gelatine in 2 eetlepels water op een laag vuur. Doe dit roerend en haal direct van het vuur als de blaadjes gesmolten zijn, dit is seconden werk.

Stap 6 – Haal je banketbakkersroom uit de koelkast en klop het los, voeg vervolgens de slagroom en de gelatine toe en spatel door. Laat dan voor ongeveer 2 uur opstijven in de koelkast.

Stap 7 – Laat je bladerdeeg plakjes ontdooien, snijdt ze door twee en prik er met een vork gaatjes in. Zet vervolgens in de over voor 10 tot 15 minuten. Ze moeten gaar en goudbruin zijn.

Stap 8 – Terwijl het bladerdeeg afkoelt kun je glazuur maken. Dit doe je door 2 eetlepels oranje sap naar keuze, ik gebruikte sinaasappellimonade, door 75 gram poedersuiker te mengen. Poedersuiker maak je eenvoudig zelf door kristalsuiker in een koffiebonenmaler te doen. Ik heb er eentje op mijn blender zitten. Het scheelt misschien niet veel, maar een bus poedersuiker van 250 gram is net zo duur als 1,5 kilo kristalsuiker. Dus als je toch een koffiebonenmaler hebt…

Stap 9 – Doe de tompoes vulling in een spuitzak en spuit het op de bladerdeeg bodem. Als je geen spuitzak hebt kun je het er ook op lepelen. Het dakje van de tompoes besmeer je met het glazuur en leg je er bovenop.

Je kunt de tompoezenvulling 3 tot 4 dagen bewaren in de koelkast, maar ik raad je wel aan om de tompoes zelf zo snel mogelijk nadat je hem hebt gemaakt op te eten. Bladerdeeg neemt vocht goed op en kan taai worden en dat is natuurlijk niet lekker!