Recept

Recept: platbroodpizza vol met veggies

Tijdens de podcast over de Week Zonder Vleespodcast over de Week Zonder Vlees vroeg Iris mij wat mijn favoriete vegetarische recept is. Ik moest daar even over nadenken, want heel veel van mijn go to recepten bevatten stiekem geen vlees. Zo ook deze platbroodpizza.  Ooit was het mijn eerste kennismaking met Hello Fresh, maar inmiddels eten we dit bijna wekelijks.

Ik vind het vooral ideaal voor de donderdag. Een dag waarop ik vaak weinig zin heb om te koken, maar ook in comfort food. Dit is dan ideaal, want het is comforting en toch redelijk gezond. Al durf ik niet te beweren dat ik hiermee altijd mijn 250 gram groenten binnen krijg, maar dat komt de rest van de dag dan wel weer goed. Je kunt de losse ingrediënten goed voorbereiden, de courgette grillen, de paprika snijden, de saus mengen, maar beleg de tortilla’s pas vlak voor ze in de oven gaan. Wil je de pizza’s extra lekker maken? Dan kun je in plaats van tortilla’s uit de winkel ook zelf tortilla’s maken!

Ingrediënten:

  • 1 grote courgette
  • 1 grote gele paprika
  •  4 tortilla wraps*
  • 1 bol mozzarella
  • 200 ml tomaten passata
  • 60 gram geraspte kaas
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 tl knoflookpoeder
  • peper en zout

*Op de foto zijn kleine wraps gebruikt, meestal kies ik echter voor grotere van 30 cm. 

Stap 1 – Snijd de courgette in dunne plakken, de paprika in kleine blokjes en scheur je mozzarella in kleine stukken. Verwarm de oven voor op 200 graden. Het formaat van zowel courgette als paprika kan nog wel eens schelen, soms kan ik beter 2 kleinere courgettes gebruiken en/of 2 kleinere gele paprika’s. Ik durf niet te zeggen dat ik hierbij altijd 250 gram groente binnen krijg, maar

Stap 2 – Ik gril de courgettes graag in een droge, maar gloeiend hete koekenpan of beter nog grillpan. Als ze uit de pan komen strooi ik er wat zout overheen. Ik vind zelf als ik olijfolie gebruik dat ze niet zo lekker worden als zonder, als je niet zo’n goede anti-aanbaklaag hebt is het echter misschien wel verstandig.

Stap 3 – Meng de tomaten passata met 1tl paprikapoeder en 2 tl knoflookpoeder en een beetje peper en zout naar smaak. Wat ook heel lekker is is een extra scheut (ongeveer 1 eetlepel) balsamicoazijn, maar dat is optioneel.

Stap 4 – Bestrijk de tortilla’s met de tomatenpassata en beleg ze met een enkele laag courgette. Daarover strooi je (een deel van) de kaas, dan de paprika en uiteindelijk de mozzarella. Je zou zelfs de mozzarella pas ná het bakken kunnen toevoegen. Dat doe ik zelf eigenlijk nooit, omdat ik het lekker makkelijk wil houden als we dit eten.

Stap 5 – Leg de pizza’s in de oven, ongeveer 5 tot 7 minuten, tot de mozzarella gesmolten is en de randjes van de tortilla een beetje krokant is geworden aan de randjes.

Je kunt het in punten snijden, oprollen, dubbelvouwen of gewoon in stukjes snijden. Ik begin altijd met mes en vork en eindig met een dubbelgevouwen tortilla, het is zo lekker dat ik er mijn vingers haast bij op eet,

*Dit recept is eerder geplaatst, maar omdat ik dit zo vaak maak heb ik verbeteringen doorgevoerd.