sparen

Geld sparen in 2021

De ‘Sparen in 20xx’ artikelen beginnen langzaamaan een traditie te worden op dit blog. En ik denk dat een goed plan in 2021 meer dan alle jaren hiervoor super belangrijk is. We hebben vorig jaar gezien dat je leven een totaal andere wending kan nemen dan je aan het begin dacht. Dat kan ook invloed hebben op je spaarplannen. Bijvoorbeeld omdat je ineens je baan verliest en geen geld meer hebt om weg te leggen. Anderen hebben vorig jaar misschien wel veel overgehouden omdat ze eigenlijk een dure vakantie wilde plannen. Hoeveel je ook kan missen, geld wegzetten voor later is altijd verstandig. Ook in tijden van een pandemie. Begin vast, zelfs al kun je nu maar €1,00 per maand missen, spaar die dan heb je er aan het einde van het jaar al €12,00 buffer en dat is beter dan niks.

Buffertjes opbouwen

Mijn spaarplannen zijn dit jaar niet zo groot. Omdat mijn inkomen, als beginnend ondernemer, nog heel wisselend is ben ik vooral bezig om overal buffertjes voor op te bouwen. Een buffertje zodat ik een aantal maanden de zorgverzekering kan betalen, een andere voor de vaste woonlasten, een buffertje voor de boodschappen. Ook toen ik nog wél een vast inkomen had werkte ik graag met allemaal kleine buffertjes voor specifieke doelen, vooral ook omdat ik eigenlijk gewend ben om wekelijks betaald te worden. Het gebeurde wel eens dat er een weekje werd gemist met uitbetalen en dan moest ik dat op weten te vangen en op deze manier lukte dat. Ik heb mijn geldzaken geregeld bij Bunq, daar kan ik tot 25 rekeningen en dus potjes maken. Dat vind ik zelf heel fijn.

Koopzegels bij Albert Heijn en Jumbo

Ik ga dit jaar weer verder met het sparen van spaarzegels. Ik moet mijn Albert Heijn boekje nog laten overzetten naar digitale zegels en ik hoop dat Jumbo ook vlug over gaat naar digitaal sparen. Gezien dit de 2 winkels zijn waar ik het meest kom denk ik dat het een goede manier is om te sparen door dat daar te doen. Met een rente van 6% vind ik dat de moeite wel waard, daar kan ik dan toch weer een stuk of 5 Milka repen van kopen in de Bonus.

Nieuwe keuken

Aangezien we het plan hebben om dit voorjaar de keuken aan te pakken moet daar ook geld voor apart worden gezet. We zullen namelijk niet alleen de kasten vernieuwen maar ook bijna alle apparatuur. Zowel inbouw als wellicht wat van de losse apparaten, al is daar misschien niet dezelfde haast/ belang bij als bij een nieuwe kookplaat en vaatwasser. Elke euro die uitgegeven gaat worden zal er wel moeten zijn. Hoewel we nog even hebben gekeken of we het zouden kunnen laten financieren gaan we er nu toch voor om het helemaal zelf te betalen. We wachten in principe liever nog een jaar op een nieuwe keuken dan dat we een lening aan gaan.

Beginnen met beleggen

Ik dacht altijd dat je meteen veel geld in zou moeten inleggen als je wil beginnen met beleggen. Gelukkig zijn er anno 2021 ook laagdrempelige manieren van beleggen. Ik heb daarom besloten om te beginnen met Bux zero en met Peaks. Ik leg samen iedere maand €10,00 in en ga kijken wat dat bij beide op zal leveren. In deze eerste stappen wil ik jullie ook zeker meenemen. Het leuke van Bux zero is dat je bij je eerste storting meteen een gratis aandeel krijgt, dan hoef je nog niet eens zelf iets te kopen. Als je handeld via de zogenaamde ‘zero orders’ kost Bux zero je verder ook helemaal niks. Peaks krijg je de eerste 3 maanden gratis, maar kost je daarna €1,00 per maand. Als je de code MINKEV3MJ gebruikt bij je aanmelding krijg je bovendien €5,00 tegoed om mee te beleggen. Dus je kunt ook dit (een tijdje) kosteloos proberen. Ik zal in een artikel later deze maand vertellen hoe mijn eerste stappen op de beursvloer zijn gegaan en bevallen.

Dit zijn mijn spaarplannen van komend jaar, voor jou kunnen je plannen natuurlijk heel anders liggen. In 2019 en 2020 gaf ik ook al heel goede tips over geld sparen, die wellicht een goede aanvulling zijn op mijn plannen.

Dit artikel bevat affiliatelinks en een affiliatecode.