Recept

Soort van pasta carbonara – maar veganistisch

Avocado’s gaan hier niet zo snel, soms heb ik een halve nodig in een recept en dan vries ik de andere helft in. Nu ik een maand lang uit de vriezer en voorraad ga eten moet die avocado ook op. Dat wordt dus veel avocado op toast, maar ik heb een tijdje geleden ook geprobeerd om er een ‘soort van’ pasta carbonara van te maken en dat beviel me ook wel heel goed. Nu is vandaag ook nog Spaghetti dag, dus het is perfect om vandaag met jullie te delen. Mijn super simpele veganistische spaghetti carbonara.

Ingrediënten:

Vega spekjes per persoon:

 • 100 gram kikkererwten uit blik
 • ½ eetlepel gerookt paprikapoeder
 • ½ eetlepel kurkuma
 • zout naar smaak
 • 1 theelepel olijfolie

Saus per persoon:

 • 80 gram (vegan) pasta
 • Vruchtvlees van ½ avocado
 • Olijfolie
 • Klein teentje knoflook
 • Zout en peper naar smaak
 • Citroen naar smaak

Prijs per persoon ongeveer €1,00

Stap 1 – Open het blik kikkererwten, doe ze in een pan of grote kom en zorg dat ze onder water staan. Ga dan met je handen in het water en rol alle kikkererwten tussen je vingers, er komen dan vliesjes los en deze haal je eruit. Het kost even wat moeite maar het is wel veel lekkerder als de vliesjes van de kikkererwten af zijn.

Stap 2 – Haal de kikkererwten uit het water en leg ze op een bord, halveer ze allemaal. Je zal nog wel vliesjes tegenkomen. Haal deze er dan nog uit.

Stap 3 – Bestrooi de kikkererwten met de paprikapoeder, kurkuma en zout. Warm olijfolie op in een wok. En bak de kikkererwten knapperig op middelhoog vuur, houdt ze goed in beweging want de kikkererwten zullen snel verbranden.

Stap 4 – Kook ondertussen de spaghetti.

Stap 5 – Haal de kikkererwten uit de pan. Pers de knoflook en fruit deze op laag vuur een beetje aan. De pan mag warm blijven maar hoeft niet heet te zijn.

Stap 6 – Prak de avocado tot het een romige substantie is. Je kan een beetje citroen toevoegen als je het wat frisser van smaak wil hebben en natuurlijk zout en peper. Olijfolie kan helpen om het wat romiger te maken, maar onthou wel dat avocado al vrij vet en machtig is van zichzelf.

Stap 7 – Als de spaghetti gekookt is giet je het af en gaat het in de wok. Vervolgens voeg je de avocado en de helft van de kikkererwten toe. Meng dit goed en laat de avocado warm worden. Vervolgens verdeel je het over de borden en strooi je de andere helft van de kikkererwten eroverheen.

Eventueel kun je nog (veganistische) Parmezaanse kaas of zelfgemaakte Parmezaanse baas, van blogcollega Wat Eet Je Dan Wel toevoegen. Dat deed ik nu niet en beviel me prima. Het is een heerlijke lunch, maar ook heerlijk voor avondeten. Serveer dan met een lekkere salade voor wat extra groenten, want dit gerecht is heel erg machtig!

Je wist vast wel dat carbonara saus normaal gemaakt wordt van eieren. Nu besloot ik deze eieren te vervangen door avocado. Maar wist je ook dat eieren juist ooit vervangers waren van avocado? In de tijd dat zeelieden nog verre zeereizen maakten kwamen ze veel exotische eetgewoonten tegen. En op een plek waar van nature avocado’s groeiden proefden ze een geel drankje gemaakt van avocado en alcohol. Een soort spiked guacamole. Ze namen dat idee mee naar Nederland, maar hier groeien geen avocado’s. Geïnspireerd door de gele kleur besloten ze om dan maar eidooiers te gebruiken. Een uitvinding waar alle omaatjes van nu ze nog steeds dankbaar voor zijn!