spaarvarken onscherp
sparen

Sparen in 2024

Volgens mij heb ik in 2023 me niet aan de traditie gehouden, maar al sinds het begin van Gierige Gerda deel ik elk jaar een ‘sparen in 20xx’ artikel. En nadat ik hier vorig jaar niet voor heb gekozen, geen idee waarom trouwens, ga ik dit jaar weer tips geven over hoe je kunt sparen in 2023. Want het is voor veel mensen nog steeds moeilijk. 

Koopzegels 

Hoewel de spaarrentes bij de banken langzaam weer een beetje rendabel worden, blijft koopzegels sparen bij de supermarkt nog steeds de meeste rente opleveren. Omdat je bij de supermarkt maar één keer rente krijgt, is het wel slim om je volle boekjes zo snel mogelijk uit te laten betalen en vervolgens op een spaarrekening te zetten zodat je ook periodieke rente kunt ontvangen, het voordeel daarvan is dat je rente-op-rente krijgt. 

(Be)spaar elke dag

In december vulde ik elke dag tot kerst een vakje van een adventskalender met het bedrag van die dag. Dus op 1 december 1 euro, op 12 december 12 euro en op 24 december 24 euro. Nou had ik dit stiekem al gewoon voorbereid, maar elke dag bewust een bedrag besparen en dit wegzetten op een spaarrekening kan ook een goede manier zijn om te sparen. Waarop kun je dan besparen om te sparen? Ik zou zeggen; de dingen waarvan de waarde en de kosten voor jou niet (meer) overeen komen. De ene persoon zal heel gelukkig worden van koffie op het station, voor de ander is het eigenlijk een gewoonte die erin is geslopen. Voor die eerste persoon zeg ik; doe waar jij blij van word! Voor die andere; dat geld kun je vast beter besteden. Sowieso is het natuurlijk een heel goed idee om te sparen wat je hebt bespaard. Dus ook als je (misschien wel dankzij mijn tips) minder kwijt bent aan je boodschappen; zet dat geld op je spaarrekening en aan het einde van het jaar weet je wat je écht hebt bespaard!

Je rekening afromen

Nog een goede manier om kleine beetjes te sparen is door eens in de zoveel tijd je betaalrekening af te romen. Bij Peaks kon je dit altijd laten doen om te beleggen, ik weet niet eens of dat nog zo is, maar voor sparen is er nog geen geautomatiseerde manier voor zover ik weet. Het komt er uiteindelijk op neer dat je altijd een rond bedrag op je rekening laat staan. Dus als er 83,65 euro op je rekening staat, zet je die 65 cent over naar je spaarrekening. Wil je meer sparen dan kun je ook altijd afronden op 5 of 10 euro. Dus dan zou je in dit geval 3,65 euro naar je spaarrekening zetten. Het zijn natuurlijk geen gigabedragen, maar het kan toch leuk oplopen. Net als de spaarzegels en het elke dag besparen eigenlijk.

Sparen op buitenlandse rekeningen

In Nederland stijgen de rentes bij de banken, maar bij buitenlandse banken stijgen ze nog veel harder. Het is dus niet gek dat steeds meer mensen hun geld in het buitenland op een spaarrekening hebben staan. En ja, dat kan heel erg eng klinken na de bankencrisis van 2008. Maar gelukkig hebben we daarvan geleerd en hebben veel Europese landen, net als Nederland, een depositogarantiestelsel. Het is dus wel goed om je in te lezen en onderzoek te doen, maar je geld in het buitenland op een bank zetten kan best een goede optie zijn voor extra rente.

Pay-yourself-first

Als je wil sparen is het belangrijk om dit niet te zien als iets wat je achteraf doet, met het geld dat je overhoudt aan het einde van de maand. Het is belangrijk om sparen mee te nemen in je vaste lasten. Eerst je geld sparen en daarna pas je variabele budget bepalen. Het wil natuurlijk niet zeggen dat je het geld dat je over hebt aan het einde van de maand niet alsnog mag sparen. Maar bij de meeste mensen blijft er eerder maand aan het einde van hun geld over in plaats van geld aan het eind van de maand, en dan is het toch wel fijn als er al gespaard is. 

Ik hoorde dat wordt verwacht dat mensen in 2024 weer wat meer financiële ruimte zullen krijgen. Ik hoop dat dit niet alleen wordt gebruikt om uit te geven, maar vooral dat men ook wat meer aan de toekomst gaat denken en gaat sparen. En ik hoop dat dit artikel jou in elk geval kan inspireren!