budget

Weet jij welke (grote) uitgaven er dit jaar nog aankomen?

Aan het begin van het nieuwe jaar is het ook slim om vast vooruit te kijken naar de uitgaven die je in de loop van het jaar voor je kiezen krijgt. Denk niet alleen op korte termijn, maar denk ook vast aan de APK van je auto, de verjaardagen die eraan komen of de uitjes die je in de vakantie wil gaan doen. Niet voor niks vertelde ik eerder al waarom je nu vast moet gaan voorbereiden om kerst 2024.

Elke maand een beetje

Zeker (grote) jaarlijkse uitgaven die je nog nét aan het einde van vorig jaar hebt gedaan staan waarschijnlijk niet als prioriteit op je lijstje. Toch is juist nú het beste moment om de uitgave in je budget te passen. Nu kun je dit grote bedrag nog spreiden over de rest van het jaar. Zo hoef je niet meer 120,00 euro in één keer bij elkaar te schrapen, maar kun je het met 10 euro in de maand bij elkaar sparen.

Blijf plannen

Natuurlijk zullen er meerdere dingen zijn die vroeger of later betaald moeten worden, wellicht al in februari of maart. Je zal dan in eerste instantie flink meer geld  moeten reserveren voor deze rekeningen, maar het mooie is dat je in de 12 maanden daarna weer telkens een twaalfde deel kunt sparen. Het maakt je vaste lasten misschien elke maand hoger, maar in de maanden dat je hoge kosten hebt is het juist weer dragelijker.

(Spaar)rekeningen

Bij sommige banken kun je gratis je (spaar)rekeningen opsplitsen, dit is natuurlijk extra handig want dan kun je de potjes makkelijk beheren. Ik heb dit zelf ook, ik kan zien welk bedrag ik in mijn verschillende spaarpotjes moet hebben en spaar dit in kleine stapjes bij elkaar. Komt er een financiële meevaller? Dan wordt deze ook verdeeld over deze potjes. Eerder schreef ik al hoe ik mijn geld precies opsplits in deze potjes. 

Grote bedragen in één keer moeten betalen kan soms een beetje pijn doen in de portemonnee. Doordat ik nu al lang van tevoren zie dat dit geld gereserveerd is voor een bepaalde rekening maakt dat ik veel minder moeite heb met het betalen van de rekening.

2 gedachten over “Weet jij welke (grote) uitgaven er dit jaar nog aankomen?”

  1. Klopt helemaal. Zo spaar ik elke maand voor het eigen risico. Van vorig jaar nog een groot gedeelte over dus nu aanvullen. Als die rekening dan komt kan ik hem meteen betalen. Ook houd ik elke maand een bedrag apart voor als bv de wasmachine of stofzuiger kapot gaat. En spaar elke week 5euro voor de feestdagen. En de AH koopzegels voor de kermis in de zomer. Kleingeld gaat in een pot voor de zomervakantie voor een ijsje enzo.

  2. Dit zeker heel verstandig. Zo heb ik al jaren een potje voor december (denk aan verjaardag kind, sint en kerst en oud en nieuw + nog verjaardagen familie en vrienden). En een pretpotje voor de vakantie extra zakgeld. En weet ik dat ik in september schoolgeld voor 2 pubers moet betalen en ik zou heel graag een weekje weg willen. Dus ik blijf je volgen!

Reacties zijn gesloten.