beleggen

Sparen of beleggen? Welke keus maak je?

Voor veel mensen klinkt beleggen als best een eng concept. Toch is het best slim om eens na te gaan of het niet toch iets voor jou is. Zeker onder begeleiding of als je jezelf eerst inleest bij blogs van mensen die weten waar ze het over hebben. Om vast een beginnetje te maken geef ik hierbij een aantal situaties benoemen met daarbij de uitleg of je beter kan sparen of beleggen voor deze situatie. Want ik kan me voorstellen dat het best lastig is.

Je wil geld wegzetten voor je oude dag

Beleggen – Zorgen voor een extraatje voor op je oude dag is natuurlijk altijd handig. Nog los van je pensioen, kun je ook gewoon beleggen voor je oude dag. Zeker als je nog een lange carrière van meer dan twintig jaar hebt kan dat leuk zijn. Je kunt uiteraard gewoon sparen, maar met de lage rentes op spaarrekeningen is het het wel waard om even te kijken of beleggen niet gunstiger is. Dit kan je doen met verschillende doelen in je achterhoofd. Sommige mensen willen eerder stoppen met werken, maar misschien is jouw doel wel reizen op je oude dag. Maar eigenlijk maakt het doel niet uit, als je het geld (langer dan) twintig jaar kan missen is beleggen voor jou een optie.

Volgend jaar wil je een grote aankoop doen

Sparen – Of het nu gaat over een vakantie, een nieuwe keuken of misschien een nieuwe telefoon. Grote aankopen kunnen voor iedereen wat anders betekenen, maar het is wel fijn als je weet wat je nodig hebt en hoe je gaat zorgen dat dat geld op je rekening komt. Als je dat geld nu belegt, kan het zo zijn dat je geluk hebt en dat het verdubbelt. Maar het kan net zo goed even heel slecht gaan en op het moment dat je je aankoop wil doen nog maar de helft waard zijn. Zorg dus liever dat je je geld gewoon weg zet voor dat moment. Je kunt er altijd wel voor kiezen om bijvoorbeeld te sparen met koopzegels om een hogere rente te krijgen en sowieso raad ik je aan om te sparen bij een bank die hoge spaarrente geeft, nu deze weer langzaam aan het stijgen is. Bij Bunq kun je bijvoorbeeld een gratis spaarrekening afsluiten waarbij je meer dan 2 procent rente krijgt!

Over minstens tien jaar heb je een grote som geld nodig

Beleggen – Het is leuk om al die jonge gasten op social media te horen opscheppen over grote winsten in korte tijd. Maar werkelijkheid is dat je in de meeste gevallen je geld minstens tien jaar moet beleggen om een mooi rendement te halen. Dus als jij over tien jaar, of later, een grote som geld wil hebben, kun je best overwegen om dit geld te beleggen. Natuurlijk moet je wel even goed kijken welke vorm past bij jouw toekomstdromen.

Er is een buffer nodig voor onverwachte kostenposten in je leven

Sparen – Zoals ik dus al zei; moet je er rekening mee houden dat je je geld dat je belegt voor minstens tien jaar, maar liefst twintig, jaar niet aan mag raken. Voor onverwachte kostenposten is het dus erg onhandig om te beleggen. Want stel dat je koelkast precies stuk gaat op het moment dat de beurs crasht, dan kan zo’n koelkast je heel duur komen te staan. Of dat je je baan op dat moment kwijt raakt. Het gebeurde bij veel mensen aan het begin van de corona pandemie. Zorg daarom dat je deze buffer altijd op een spaarrekening hebt staan die je makkelijk aan kan. Ben je nou iemand die niet té makkelijk bij hun geld moet kunnen? Zorg dan dat je spaarrekening verborgen is op je app of spaar bij een andere bank dan waar je je betaalrekening hebt.

Je vind 20 euro op straat en wil dit gebruiken om meer te leren over hoe geld werkt

Beleggen – Om te beleggen hoef je niet altijd met grof geld aan te komen. Bij bijvoorbeeld Brand new day zijn er opties om al voor een paar euro te beginnen met beleggen. Daar kan je dus bijvoorbeeld 20 euro voor gebruiken die je op straat vindt. Het geld dat je al bij elkaar hebt gespaard met koopzegels. Of extraatjes die je verdient met je side hustle voor gebruiken. Je kunt er dan voor kiezen om losse aandelen te kopen. Maar je kan zelfs beginnen met crypto als je dat interessant vindt. Het belangrijkste is dat dit dus geld is wat je eigenlijk niet zou hebben, waardoor het (als het goed is) geen buikpijn zou moeten geven als je ziet dat het niet zo gaat als verwacht. Is dat wel zo? Dan moet je je afvragen of beleggen überhaupt wel wat voor jou is. Want beleggen is gewoon niet voor iedereen en dat is helemaal prima.

Uiteraard zijn er veel meer redenen om te kiezen voor sparen of voor beleggen, maar ik denk dat het belangrijkste verschil wel duidelijk is. Tot geld dat je belegt moet je niet direct toegang nodig hebben of willen op het moment dat het jou uitkomt.

Disclaimer: Dit artikel is puur bedoeld om te entertainen en informeren. Beleggen kent risico’s: je kunt altijd (een deel van) je inleg verliezen. Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen ervaring en keuzes en is op geen enkele manier bedoeld als voorbeeld of advies voor hoe een ander het zou moeten doen.