mama en papa

Wasbare luiers: wat bespaart je dat eigenlijk? 

Als je een baby krijgt, zijn de luiers zo’n beetje de grootste kostenpost. Je kan veel besparen door goed de luier aanbiedingen in de gaten te houden. Het zijn ook altijd de mommy’s (ik zou ook graag wat vaker de prijsbewuste papa’s horen) die mij vertellen of aanbiedingen goed of slecht zijn, want voor mijzelf is dat niet bij te houden. Luiers zijn geen voorraadproduct als je geen weeshuis hebt, want je gebruikt ze relatief korte tijd. Zeker omdat er ook nog veel verschillende maten zijn. Maar juist daarom vond ik de vraag; ‘Wasbare luiers wat bespaart je dat eigenlijk?’ wel een goede, want bespaart dat je überhaupt wel iets?

Wat kost een jaar aan luiers? 

We zullen beginnen bij het begin, want dit is op dit moment eigenlijk wel de standaard. Wegwerpluiers. Met ongeveer 6 luiers per dag verbruik je in het eerste levensjaar van je kindje meer dan 2100 luiers. Het duurt gemiddeld 3 tot 4 jaar tot een kind zindelijk is. Wat kost dat dan per jaar? 

Prijs per luier (maat 3) Prijs voor 2100 stuks
Goedkoopste* € 0,14 € 306,60
Duurste* € 0,24 € 525,60

*Bron: Luieraanbiedingen.net

Extra kosten bij wegwerp luiers

Niet verkeerd om bij na te denken; bij sommige gemeenten moet je voor het legen van je restafval container betalen per leging. Dat kan dus best wel flink oplopen als je hem vol moet stoppen met luiers. In sommige gemeenten mag je je luiers dan wel weer (gratis) inleveren bij de milieustraat, maar omdat dat zo verschillend is per gemeente zul je daar echt zelf even naar moeten kijken.

Aanschaf van de luierbroekjes 

Er zijn allerlei verschillende aanbieders van wasbare luiers, verschillen in prijzen van 5 euro per stuk tot bijna 20 euro per stuk. Je hebt voor de meeste systemen 24 broekjes nodig als je eens in de 3 dagen wil wassen. Voor de newborn heb je iets meer luiers (30 stuks) nodig of je zult iets vaker moeten wassen, ik hou het met mijn berekeningen wel even op het gemiddelde om het niet té moeilijk te maken. 

Prijs per luier* Prijs voor 24 stuks
Goedkoop € 3,75 € 90,00
Middelprijs € 12,50 € 300,00
Duur € 22,00 € 528,00

*Inclusief 1 inlegger

Extra wasbeurten 

Het verbruik (water en stroom) van een wasmachine (met label A) kost ongeveer 21 cent per wasbeurt, gebruik je de droger (A+ warmtepompdroger) dan kost dat nog eens 49 cent. De gemiddelde prijs van wasmiddel, zonder wasverzachter, kost 10 cent. Als je op elke vierde dag de wasmachine aanzet doe je 91 extra wasbeurten in het jaar. En dat kost je dan ongeveer 73 euro per jaar. Nou wordt er gezegd dat je wasbare luiers niet in de droger mag stoppen en dat zou dus betekenen dat je per was maar 31 cent kwijt zou zijn in plaats van 80 cent en dat zou je jaartotaal van extra wassen op 28 euro extra brengen. Een flink verschil, maar ik weet ook dat veel mensen tóch lekker de wasdroger gebruiken ook al is dat niet goed voor een item. De vraag is ook natuurlijk of je wel echt zoveel ´extra´ wassen draait als je de luiers gewoon in de wasmachine gooit met je andere spullen. Ik ben bij berekenen of iets goedkoper is altijd graag aan de veilige kant. 

Bron: Slimster

Inlegdoekjes 

Om de ontlasting van je kind makkelijker weg te kunnen gooien, je wilt uiteraard geen complete drollen in de wasmachine, kun je inleggers gebruiken. Deze kunnen wegwerp of herbruikbaar zijn. Als je wegwerpdoekjes gebruikt kost dit je ongeveer 110 euro per jaar extra. Gebruik je herbruikbare, dan kost het je niks extra want de prijs van één inlegger heb ik bij de luier ingepland. 

Hydrofiele luiers – net als oma 

Je kunt ook, net als oma vroeger, gewoon hydrofiele luiers gebruiken. Deze zijn een stuk goedkoper, maar 2 euro per stuk, maar vragen ook meer van je. Ze moeten worden gevouwen en gespeld, terwijl de moderne wasbare luiers eigenlijk niet anders werken dan de wegwerpluiers. Maar goed dat is natuurlijk een afweging die ieder voor zich moet maken, ik wilde het alleen wel genoemd hebben omdat het zo vaak een vergeten optie lijkt.   

Prijs voor 3 jaar lang luieren

Soort Aanschaf Wassen Totaal
Wegwerp goedkoop € 462,00 € 0,00 € 920,00
Wegwerp duur € 792,00 € 0,00 € 1577,00
Herbruikbaar goedkoop € 90,00 € 219,00 € 309,00
Herbruikbaar duur € 528,00 € 219,00 € 747,00
Hydrofiele luiers  € 48,00 € 219,00 € 267,00

Kinderen die wegwerp luiers dragen worden gemiddeld zindelijk tussen de 3 en 4 jaar, met gebruik van herbruikbare luiers zouden kinderen 1 tot 1,5 jaar eerder zindelijk zijn. Door herbruikbare luiers te gebruiken bespaar je dus sowieso al 300 tot 750 euro, afhankelijk van de wegwerpluiers die je zou kopen. Zelfs als je kind wél pas tussen de 3 en 4 jaar zindelijk is. 

Tweedehands luiers 

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om tweedehands wasbare luiers te kopen. Ik heb even gekeken; Vinted staat er vol mee. Dus doe daar ook vooral je voordeel mee. Hou er ook rekening mee dat je als je zelf jouw luiers ook tweedehands kunt verkopen. Ik hoorde dat je er wel 80% voor terug kunt krijgen, maar om eerlijk te zijn; ik vind dat erg veel als jouw kind ze gewoon al 3 jaar heeft gedragen. Laat staan meerdere kinderen. De helft tot een derde lijkt me een mooier bedrag. 

Ik denk dat er heel veel redenen zijn om te kiezen voor wasbare luiers die niet de financiële prikkel zijn. Het milieu is bijvoorbeeld een heel belangrijke reden voor de meeste mensen om hiervoor te kiezen. Tegelijkertijd zijn er ook heel veel redenen om juist niet (volledig) voor wasbare luiers te kiezen. Bijvoorbeeld omdat wasbare luiers niet worden geaccepteerd bij de kinderopvang. Of omdat je er gewoon niet mee om kan gaan. Gelukkig kunnen we nog lekker zelf kiezen en mag dat ook zeker.

Disclaimer: De herbruikbare luierbroekjes uit deze test heb ik puur gekozen op prijspunt, niet op kwaliteit of omdat ik ze aanbeveel. Er zijn zo heel erg veel verschillende opties dat ik denk dat je zelf goed moet kijken wat je wensen zijn voor de herbruikbare luiers. En je kan zelfs beginnen met verschillende merken en dan kijken welke het fijnst zijn en van dat merk meer bestellen. Want net als met toiletpapier en vaatwastabletten heeft ook van (herbruikbare) luiers ieder zijn eigen voorkeur.