Bespaartips

Tips als je te maken hebt met een voedselallergie, intolerantie of dieet

Als je een voedselallergie, intolerantie of dieet hebt, is dat niet alleen heel vervelend in het dagelijks leven. Het kost je ook nog eens heel wat extra geld. Gelukkig zijn er best wel wat trucjes die je kunnen helpen om het bedrag in elk geval een beetje naar beneden te brengen. Maar laat ik daarbij wel zeggen dat elke allergie, intolerantie of andere dieetvorm anders is. Sommige mensen kunnen nog niet binnen een kilometer van een pinda komen zonder last te krijgen, anderen kunnen prima een klein beetje van het product binnenkrijgen. Daarnaast zijn er veel verschillende voedselallergieën, intoleranties en dieetvormen. Het is dus best lastig om algemene tips te geven, maar neem vooral mee wat je kan helpen en als iets niet voor jouw situatie werkt laat het dan lekker links liggen.

Kijk op de achterkant, niet op de voorkant

Het is soms echt belachelijk hoeveel duurder bepaalde producten zijn omdat er groot een dieetclaim op de voorkant staat, terwijl er eigenlijk op de ‘gewone’ variant ook die claim kan staan. Zo kochten Iris en ik laatst allebei een even groot potje chocoladepasta van hetzelfde merk. Zij betaalde geloof ik bijna zeven euro voor lactosevrije variant en ik drie euro voor de gewone variant, maar achterop stond een ‘vegan’ logo en dat is dus gewoon vrij van lactose. Hetzelfde met ‘glutenvrij’, soms staat dat logo gewoon achterop producten waarvan je ook (dure) glutenvrije varianten hebt. Omdraaien dus alle producten! (En op veel supermarktwebsites kun je sowieso aanklikken dat je een allergie hebt.)

Koop huismerken in plaats van A-merken

Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer winkels die huismerk varianten van bijvoorbeeld glutenvrije of lactosevrije opties verkopen. Zeker van producten die veel worden gegeten. Tijdens een klein onderzoekje kwam ik erachter dat bijvoorbeeld spaghetti bij de meeste winkels niet (veel) duurder is in de glutenvrije variant dan de volkorenvariant. Maar voor het A-merk betaal je 87 cent per 100 gram nog geen 26 cent per 100 gram, dat is dus gewoon meer dan drie keer zoveel. Ik heb het idee dat dat met ‘normale’ producten niet zoveel scheelt.

Wat kan je eten buiten je allergie?

Het is ook wel goed om eens te kijken wat je dan kan eten waarbij je geen risico loopt met je voedselallergie. Het is misschien niet wat ‘wij’ standaard gewend zijn, maar met een beetje creativiteit kan je ook gewoon heel lekker ontbijten zonder de standaard ingrediënten. Een glutenvrije boterham of lactosevrije kwark is dan meer een traktatie dan je vaste ontbijt. Maar om eerlijk te zijn, ik kan ook niet zomaar brood eten en juist dat bespaart me echt vreselijk veel geld. ‘Hoe doe je dat met brood?’ is de meest gestelde vraag als ik mijn lage weekbudget noem. Nou, dat eet ik dus niet.

Beperk het dieet alleen tot het gezinslid dat het nodig heeft

Ik besef me dat sommige mensen zo allergisch zijn dat het wellicht niet mogelijk is. Maar als er geen angst is voor kruisbesmetting is het wellicht een goed idee om de duurdere dieetvoeding alleen te reserveren voor de persoon die dit nodig heeft. Zeker met de producten die echt veel duurder zijn kan dit echt heel veel schelen in de weekboodschappen. Andere keren, ik moet weer aan die spaghetti denken,  is het mischien wel weer goedkoper om gewoon één keer te koken en iets meer te betalen voor iedereen. Want anno 2023 is koken ook niet per se goedkoop.

Belastingaftrek

Voor dieetkosten mag je elk jaar een vast bedrag aftrekken van je inkomstenbelasting. Dit is een vast bedrag dat elk jaar opnieuw wordt vastgesteld en dat helemaal afhankelijk is van het dieet dat je eet. Kijk daarvoor even op de site van de Belastingdienst en kijk of je recht hebt op aftrek en hoeveel dat je mag aftrekken. Als je maar een deel van een jaar een bepaald dieet volgt dan mag je dus alleen voor die periode je aftrek berekenen, maar dat staat allemaal uitgelegd op de site van de Belastingdienst.

Geen mens is hetzelfde en dat betekent ook dat omgaan met een situatie waarin je te maken hebt met een voedselallergie, intolerantie of dieet voor iedereen anders is. Ik ben zelf geen diëtist of dokter dus het is best lastig om dan goede tips te geven. Ik hoop in elk geval dat iemand er iets aan heeft en ik zal ook zoveel mogelijk speciale producten proberen mee te nemen als ik prijsvergelijkingen maak, tenminste hier op mijn blog.