vriezer

Zo maak je optimaal gebruik van je vriezer!

Ik heb er lang niet meer over gerept, maar mijn vriezer is nog steeds een grote bron van besparing. Door de stijgende energieprijzen was het even de vraag of een vriezer wel echt zou helpen besparen, maar als hij toch aan staat kun je hem maar beter vullen. Een volle diepvries kost namelijk stukken minder energie dan een lege. Dus daarom even wat tips over hoe je optimaal gebruik kunt maken van je vriezer!

Wat gebruik je om producten in te vriezen?

Over het algemeen gebruik ik het liefst de Prutta bakjes van Ikea. Dat zijn de goedkoopste plastic bewaarbakjes en kosten 1,29 euro voor drie. Er passen er precies zes in de la en dan afhankelijk van de hoogte van de la drie of vier lagen. Er past dus heel veel van in. Hoewel ik dit het liefst gebruik heb ik ook nog wel diepvrieszakjes, ja gewoon wegwerp. Ik ben nog op zoek naar een goed alternatief, maar vind alleen maar opties die me een rib uit mijn lijf kosten. Dus beperk ik mijn gebruik en probeer ik ze alleen te gebruiken voor dingen waarbij het echt niet anders kan én om ze dan alsnog te hergebruiken (bijvoorbeeld als er brood in heeft gezeten of iets anders wat geen voedselvergiftiging kan geven. Tips voor herbruikbare zakjes die betaalbaar zijn (met mijn gebruik heb ik er echt wel minstens tien nodig) en een CE keurmerk hebben zijn altijd welkom!

Hoe label je de producten in je vriezer?

Eigenlijk heel slecht, maar ik label dus haast niks. Alleen oogst uit mijn moestuin krijgt een duidelijk label. Soms zet ik ook op wat er in een bakje zit als het verwarrend kan zijn, dat doe ik dan met een Sharpie. Daarnaast staat er op producten die voor de diepvries bedoeld zijn natuurlijk sowieso altijd een datum. Waarom ik niet label is heel simpel: ik zorg dat mijn vriezer elke drie maanden leeg raakt. Er verdwijnt eigenlijk nooit iets achter in mijn vriezer wat ik vervolgens weg kan gooien. Het werkt dus voor mij. Toch kan ik me voorstellen dat het niet voor iedereen werkt, in dat geval raad ik je de speciale vriezer stift van Edding aan. Deze was je ook weer vrij makkelijk van je bakjes af, maar vervaagt niet door de kou en vocht in de vriezer.

Hoe kan ik ijsvorming in mijn vriezer voorkomen?

Ijsvorming in je vriezer en/of freezerburn op je producten komt simpelweg doordat er teveel warme lucht in je vriezer is geweest of je items te lang buiten de vriezer hebben gelegen, bijvoorbeeld omdat je op zoek was naar iets anders. Let er dus vooral ook op dat je je vriezer niet te vaak en te lang open doet, zorg dat hij koud genoeg staat en zorg dat hij ook weer goed dicht zit als je hem sluit. Bij vriezers met No Frost functie is de kans hierop veel kleiner, let dus op deze functie als je een nieuwe vriezer koopt. Het is sowieso belangrijk om elke 6 maanden je vriezer te ontdooien en goed schoon te maken.

Hoe lang kan ik producten in mijn vriezer bewaren?

Ik zorg er voor dat zo min mogelijk producten langer dan 3 maanden in mijn vriezer blijven liggen. Als ik iets tegen die tijd niet op heb willen eten betekent dat dat ik het waarschijnlijk toch helemaal niet meer ga eten. Veel spullen zijn echter nog wel een stukje langer houdbaar.

 

Brood 1 maand
Fruit 10 maanden
Groenten 12 maanden
Bereide maaltijd 3 maanden
Vlees (rauw)
Gehakt 3 maanden
Kip 9 maanden
Rund 6 maanden
Varken 4 maanden
Vlees (bereid) 3 maanden
Vleesvervangers 3 maanden
Vis (rauw)
Magere vis 6 maanden
Vette vis 3 maanden
Vis (bereid) 3 maanden

 

Zijn er ook groenten die je niet in kunt vriezen?

Ik zou uitkijken met producten die je rauw eet. Denk aan komkommer en sla, hier zit heel veel vocht in en omdat je het niet verwarmt wordt het snotterige troep. Ook veel (vettere) zuivelproducten zijn moeilijk in te vriezen, omdat ze kunnen gaan schiften. Melk gaat dan wel weer goed, maar slagroom of crème fraiche gaat schiften en dat is niet zo lekker. Verder denk ik dat je vooral moet proberen, want het kan ook van persoon tot persoon schelen of iets bevalt en op welke manier het bevalt.

Ik lees vaak dat je groenten eerst moet blancheren, is dat echt nodig?

Ik blancheer niks voor ik het in vries. Ervaring leerde mij dat groenten daar niet per se lekkerder van worden en het is ook nog eens een hoop werk. Veel moestuin groenten, zoals bonen, vries ik ook steeds met kleine oogst porties in en haal ik er pas uit als het een volle maaltijd is. Het is misschien een beetje onorthodox om dit te verkondigen, maar ik vind dat de kans op snot veel groter is. Gewoon alle groenten direct invriezen en gebruiken door toe te voegen aan een warm water als je het nog moet koken of een hete pan als je het gaat bakken of wokken of zo.

Mijn vriezer is ontdooit! Moet ik nu alles weggooien of kan ik spullen ook bereiden en weer invriezen?

Oei, dat is niet zo mooi! Gelukkig heb ik goed nieuws voor je, want al het vlees dat is ontdooit kun je gewoon bakken en weer opnieuw invriezen. Het is dan ongeveer 3 maanden houdbaar. Ook je ingevroren groenten kun je verwerken en vervolgens opnieuw invriezen, mits ze natuurlijk niet té ver zijn ontdooid en tot snot zijn geworden. Zelf vries ik graag prei, wortel, paprika en courgette in als ik het niet op krijg voor ze hun beste tijd hebben gehad. Dit gebruik ik dan graag op een later moment om pastasaus te maken. Als je vlees hebt uit bijvoorbeeld een Too Good To Go box en je durft het eigenlijk niet meer rauw in te vriezen, dan kun je het dus ook eerst even bereiden en dan invriezen.

Ik hoop dat ik meer mensen kan overtuigen om vaker de vriezer te gebruiken. Om zo voedselverspilling tegen te gaan, geld te besparen en misschien ook om gezond eten een beetje makkelijker te maken.

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie krijg als je via deze links een aankoop doet, dit kost jou niks extra.