Boodschappen

Veel voorkomende aanbiedingen – deel 1

Ik ben altijd op zoek naar de beste aanbiedingen, maar niet alle aanbiedingen zijn goede aanbiedingen. Ik krijg daar dan ook vaak de vraag over ‘is dit een goede aanbieding’. Hoewel dat dat in veel gevallen ook af hangt van veel persoonlijke dingen, zoals voorkeur, ruimte om alles op te slaan of gezinsgrootte wil ik je door deze serie ook een beetje helpen om inzicht te krijgen. Telkens zal ik een paar specifieke acties kiezen en hier mijn blik op werpen. Maar vergeet niet dat elke aanbieding beter is dan de volle mep betalen!

Andrelon shampoo en styling 1 + 1 gratis

Dit merk in de paarse flesjes is zo’n leuk voorbeeld. Daarom wil ik er ook graag mee beginnen. Bij dit merk hangt de kracht van de actie namelijk ontzettend af van de normale prijs. De prijzen lopen namelijk uiteen van nog geen €3,00 tot bijna €7,00. Aangezien Andrelon ook vaak acties heeft waarbij je bijvoorbeeld 5 verpakkingen voor €10,00 kunt kopen is dit een belangrijk merk om goed mee te rekenen. Voor goedkopere shampoo zal de 1+1 gratis een betere actie zijn, maar voor duurdere is de 4 voor €10,00 weer beter. Afgelopen Black Friday was er zelfs een 5 voor €10,00 actie bij Kruidvat, die met een klantenkaart nóg eens een euro goedkoper werd.

Ariël wasmiddel 1+2 gratis

Het nadeel van dit soort acties is meestal dat de deelnemende verpakkingen klein zijn en daarom per definitie duur. De aanbiedingsprijs die je nu betaalt voor 30 pods is misschien wel meer dan de normale prijs van een voordeelverpakking met evenveel pods. Daarom kijk ik zelf liever naar de prijs per pod (of wasbeurt bij gewoon waspoeder of vloeibaar wasmiddel) om te kijken wat ik er dan per wasbeurt voor zou betalen. Nog zuiniger is dan om minder dan de aanbevolen hoeveelheid te gebruiken, maar dat zou ik bij het vergelijken van de prijs per wasbeurt niet meerekenen. Zelf is de beste prijs voor pods wat mij betreft €0,10 per pod en voor vloeibaar wasmiddel betaal ik niet meer dan €0,08 per wasbeurt. Er zijn ook mensen die wasmiddel zelf maken, maar daar ben ik zelf geen fan van.

Vivera vleesvervangers 3 voor €5,00

Soms lijkt een vaste prijs voordeliger te zijn, maar je moet wel altijd goed rekenen en per en per item beoordelen. Als deze producten namelijk ook regelmatig met een actie van 1+1 gratis verkocht worden (misschien wel tegelijk als deze actie). Dan is het voor elk deelnemend product onder de €3,34 voordeliger om voor de 1+1 gratis actie te gaan. Voor alle deelnemende producten die duurder zijn dan €3,34 is het wel voordeliger. Met een groter prijsverschil wordt het voordeel natuurlijk ook groter. Geregeld zijn deze vleesvervangers trouwens ook voor €1,00 per stuk te koop, dan is het gewoon tijd om je vriezer vol te gooien!

Bonduelle blikjes 3 voor €2,75

Ik eet geen groenten uit blik, maar wel bonen, mais en linzen. En deze koop ik het liefst voor de allerbeste prijs. Mais en linzen koop ik de laatste jaren standaard met de (gekregen) Albert Heijn bon voor de Postcode loterij en is dus altijd gratis. Maar andere producten probeer ik altijd uit te rekenen hoeveel het is per 100 gram, want de inhoud van de verschillende (kleine in het geval van deze actie) blikjes verschilt heel veel. Per soort, maar ook per merk. Je moet dus niet (alleen) de prijs van de blikjes vergelijken, maar vooral ook het (uitgelekte) gewicht. Als dat lager is dan de aanbiedingsprijs van Bonduelle moet je de actie laten gaan. Is het meer, dan kun je die wel inslaan en dan kan het ook echt een goede deal zijn. Als je die kleine blikjes gebruikt tenminste, maar ik vind die vaak de perfecte hoeveelheid voor een maaltijd voor 2. Als ik wel grotere verpakkingen kies vries ik vaak de helft in, want dat kan makkelijk!

Gratis wasmiddel bij aankoop van 2 producten

Mijn meest favoriete actie van Kruidvat en Trekpleister of all time. Tegenwoordig is er een stuk minder deal aan als een paar jaar geleden, maar toch kijk ik altijd even of het de moeite waard is. Het mooiste was toen ik voor mijn werk naar Kruidvat moest om scheermesjes te kopen, Venus scheermesjes. Bij elke verpakking kreeg je een gratis doosje Ariel pods. Ik moest 40 mesjes hebben en zou eigenlijk 5 verpakkingen van 8 mesjes kopen.

Helaas waren deze uitverkocht en moest ik 10 doosjes met 4 mesjes kopen. Ik kreeg daar dus 10(!) dozen Ariël pods bij, toen nog met 16 of 18 pods per doos. Eerlijk aangegeven bij de leidinggevende dat dat zo was gegaan en ik mocht deze dus houden ‘voor de moeite’. Normaal zou dit helemaal niet voordelig zijn geweest en zorg ik dat ik het goedkoopste item (wat ik ook daadwerkelijk gebruik) koop. Geen talkpoeder dus. Het scheelt echt veel wat de deelnemende producten zijn en hoeveel wasbeurten je uiteindelijk hebt. Soms is het voordelig en soms niet. Ik hou hierbij aan dat ik voor pods maximaal €0,10 per pod wil betalen, Robijn wasmiddel maximaal €0,15 per wasbeurt-volgens-de-fles en bij vaatwastabletten maximaal €0,05 per tablet.

Hoe ik dit uitreken? Meestal deel ik het totaal wat ik betaal voor 2 producten en het gratis product door 3. Dus stel; bij 2 tandenborstels van €1,50 krijg ik gratis wasmiddel. Dan is elk product €1,00. Soms reken ik ook met de percentages van het normale totaalbedrag. Dus de tandenborstels zijn ieder €1,50 normaal, het wasmiddel €7,00. Dan zijn de tandenborstels ieder 15% van het totaalbedrag en het wasmiddel 70%. Dan zijn de tandenborstels (15% van €3,00) €0,45 per stuk en het wasmiddel (70% van €3,00) €2,10. Dat is een betere deal voor de tandenborstels en dan kan ik uitrekenen of het wasmiddel wel voordelig is. Afhankelijk van de inhoud van de verpakking beslis ik dan of ik het doe of niet.

Wat ik een goede aanbieding vind kan jij natuurlijk nog steeds bagger vinden of andersom. Maar door het zo te ontleden denk ik dat het een beetje duidelijker wordt waar je op moet letten en hoe je kunt rekenen.