vega
Bespaartips Persoonlijk

Vegetarisch eten voor een blije portemonnee

Ik ben dol op vlees. Of het nu gaat om een lekkere kipfilet, smakelijk speklapje of een malse biefstuk; je kunt er mij midden in de nacht voor wakker maken. Maar er zijn heel veel goede redenen om te stoppen met vlees eten of het in ieder geval flink te verminderen. Nu ga ik je niet vermoeien met dierenwelzijn en gezonde voeding. Daar ben ik ook echt niet de aangewezen persoon voor. Maar je kunt wel flink besparen door minder vlees te eten en dát past natuurlijk wel in mijn straatje!

Het zal je misschien al wel zijn opgevallen dat de recepten die ik hier deel vaak vleesvrij zijn en dat is puur en alleen vanwege de kosten van de maaltijden!

Vleesvervangers

De kosten van vlees kregen mij al zo ver dat ik eigenlijk zelden meer dan 100 gram vlees toevoeg aan mijn maaltijden. Toch waren er wel wat goede vleesvervangers voor mij nodig om mij daadwerkelijk zo ver te krijgen dat ik ook echt vaker volledig vegetarisch zou gaan eten. Dankzij Hello Fresh ontdekte ik deze zeer budgetvriendelijke vleesvervangers. En dan heb ik het niet over vega kipstukjes of groenteburgers, die zowaar soms nog meer kunnen kosten dan ‘echt’ vlees. Nee, het gaat over bonen, zaden en noten waarmee je vlees kan vervangen in (een deel) van de voedingsstoffen. Alleen vitamine B12 is (bijna) niet uit niet-dierlijke producten te halen, maar daar hoef je je alleen maar zorgen over te maken als je echt vegetariër wordt of helemaal stopt met dierlijke producten eten. Dan is dat trouwens zo opgelost met een voedingssuplement.

Kosten van vleesvervangers

Wat ik zou besparen door helemaal te stoppen met vlees eten, ontdekte ik tijdens de week zonder vlees. Tijdens deze week (waarin ik dus geen vlees at, duh) gaf ik per persoon en per avondmaaltijd niet meer uit dan €1,50!

Peulvruchten zoals bonen, linzen en kikkererwten zijn stukken goedkoper zijn dan vlees. Maar ook noten zijn een goede vleesvervanger, zeker in warme periodes als de afgelopen weken heb ik echt totaal geen zin om aan een warm fornuis te staan. Een lekkere salade afgetopt met 30 gram cashewnoten maakt dat ik dan toch goed gevuld ben en eigenlijk het vlees helemaal niet mis. Als je dit vergelijkt in calorieën, is dit hetzelfde als 100 gram kipfilet, maar daarvoor getaal je 83 cent! En dat terwijl je voor 30 gram cashewnoten maar 37 cent betaalt.

Wat ik ook een lekkere vervanger vind is quinoa, een normaal vrij duur product, dat geef ik zeker wel toe. Maar ik heb nu een flinke voorraad Lassie kookbuiltjes waarvoor ik maar 25 cent per 2 porties heb betaald. En de langst houdbare verpakkingen kunnen nog een paar jaar mee, probeer je gehakt uit de aanbieding maar eens zo lang te bewaren. En toevallig heb ik deze week bij AH een persoonlijke aanbieding van 25% op gemengd gehakt en zelfs dan betaal je voor 1 portie nog meer dan voor 2 porties van de Quinoa.

Eigen keus

Natuurlijk bepaal je zelf of je wel of geen vlees eet, of misschien wat minder vlees eet. Ik zal je daar niet op aankijken, maar als je wil besparen is het misschien wel een idee om de optie open te houden. Ik eet zelf liever minder vaak vlees, zodat het vlees dat ik eet ook echt ‘lekker’ is. Verwerkt vlees (zoals worstjes en burgers, maar ook vaak gepaneerde dingen als schnitzels) is misschien goedkoop. Ik zou het dus enkel om die reden eten en niet omdat ik daar zó van geniet. En dan vind ik het nog zonde van mijn geld. Dat geef ik dan liever uit aan lekker vlees voor bij de gerechten waar ik het echt niet wil missen.

Ik had nooit verwacht dat vegetarisch (of zelfs vegan) eten zo goedkoop kan zijn en ik had eigenlijk ook niet verwacht dat het zo lekker zou zijn. Toch zijn mijn portemonnee en ik om. Ennuh; ik vind het ook altijd een handige optie als ik weer eens ben vergeten om vlees uit de vriezer te halen! Haha.

Ben jij flexitariër, vegetariër of vegan?
vegetarisch