weggooien is zonde
Bespaartips Persoonlijk

Waarom ik (bijna nooit) een restjesdag heb

Ik geef het dan wel vaak zelf aan als tip, maar ik moet heel eerlijk zeggen dat ik een hekel heb aan kliekjes. Heel soms vind ik iets de volgende dag nog wel lekker als lunch (pizza of burrito’s) maar ik heb zelden zin om iets 2 keer (vlak) achter elkaar te eten en daarom zorg ik dat mijn porties zo precies mogelijk zijn. Natuurlijk gooi ik nog best wel eens wat eten weg. Toch zijn dit vaak nog maar een paar happen. Of het was een mislukt experiment. Maar hoe lukt het mij om zo precies te koken?

Zuiniger koken

Ik begon al met zuiniger koken toen ik nog samen woonde met mijn ex-vriend. In de eerste jaren ontdekte ik namelijk dat ik heel erg van koken en vooral lekker eten hou. Ik koos dus regelmatig ingewikkelde recepten uit. Deed voor meer dan 20 euro per dag aan boodschappen. En schepte onze borden goed vol, ik at deze wel een heel eind leeg maar hield ook vaak veel over wat natuurlijk in de vuilnisbak eindigde. En aangezien ik van thuis uit niet gewend was om hele grote porties te eten ging mijn lichaam wel ‘reserves opslaan’, als je begrijpt wat ik bedoel. Daarom besloot ik mijn porties te halveren en raad eens? Ik had eigenlijk geen honger meer en als ik dat wel had at ik later nog een boterham of iets anders en dan maakte ik een mentale notitie dat ik de volgende keer toch wat meer moest maken.

Uitgebalanceerd

In die tijd deed ik nog niet aan vleesvrije maaltijden en elke avondmaaltijd bestond uit groenten, maar ook veel vlees en aardappels, rijst, pasta of iets in die trant. Inmiddels bestaan mijn maaltijden over het algemeen uit: 100 gram vlees (of vleesvervangende producten), 100 gram aardappels of 50 tot 75 gram (droge) rijst, pasta of iets vergelijkbaars en minstens 200 gram groenten, al zijn groenten eigenlijk het gene waar ik het minst op bespaar want die gaan eigenlijk altijd wel op. Waarom ik minder vlees ben gaan eten kan je hier lezen. Wel heb ik nog heel lang restjes rijst en pasta over gehouden, eigenlijk tot ik het echt letterlijk af ging wegen naar gewichten die ik op zocht op internet. Dit bleek toch nog te veel, dus ging ik steeds minder koken tot ik op het ideale gewicht uit kwam.

Diepvriesmaaltijd

Natuurlijk zijn niet alle maaltijden makkelijk in kleine hoeveelheden te maken. Gelukkig heb ik voor zulke momenten een hele mooie vriezer; spaghetti saus, curry, stir fry ik zorg dat ik sowieso een paar extra porties heb en vries deze in. Dan zijn het dus wel altijd volwaardige porties. De bijbehorende pasta of rijst kook ik er vers bij op het moment dat ik het ga eten, want rijst en pasta worden in mijn ogen niet echt lekkerder van de vrieskou.

Persoonlijk

Alle hoeveelheden die ik in het bovenstaande stuk noem zijn voor mij genoeg, maar ik snap dat dat voor een ander veel te weinig zou kunnen zijn. De precieze hoeveelheden zijn dan ook niet het punt van mijn verhaal, weten hoeveel erg gegeten wordt in je huishouden; dát is belangrijk om zo min mogelijk eten over te houden. Ben je wel een kliekjes liefhebber? Dan is een kliekjesdag ook een prima manier om te zorgen dat er minder voedsel wordt verspild! En voedselverspilling is iets wat ik erg belangrijk vind om tegen te gaan, voor de portemonnee maar natuurlijk ook voor het milieu!

Eet jij je kliekjes op of gooi je ze weg?