schulden
Persoonlijk Schulden

Voorkom dat een rekening een schuld wordt

Voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt ook als je een keer een rekening op je deurmat krijgt die je niet (direct) kunt betalen. Dit kan heel erg spannend zijn, zeker als het voor het eerst gebeurt. Niemand wil natuurlijk in de schulden komen. Daarom wil ik je op het hart drukken om, als je ooit in deze situatie komt, zo vlug mogelijk contact op te nemen met het bedrijf waar de rekening vandaan komt om een betalingsregeling te treffen.

Zet niet te hoog in

Voor je contact opneemt met het bedrijf moet je zeker weten wat het minimum is wat je af wil betalen en wat het maximum is dat je kunt missen. Het is belangrijk dat je het bedrag echt op elk afgesproken moment kunt betalen. Ik snap dat je vlug van je schuld af wil. Maar het is ook verstandig om te zorgen dat je andere rekeningen niet in gevaar komen. Betaal op elk afgesproken betaalmoment, lukt dit niet? Zorg dan dat je wederom contact op neemt met het bedrijf. Door contact te behouden behoudt je ook de goede relatie met je crediteur en is er heel veel mogelijk.

Schaam je niet

Het overkomt iedereen wel eens dat een rekening niet, direct en volledig betaald kan worden. Een rekening hoeft maar op een onhandig moment binnen te komen en je bankrekening is niet toereikend. Schaam je dus vooral niet als dit een keer gebeurt. Ook bij het bedrijf zullen zij altijd waarderen als jij laat zien dat je de beste bedoelingen hebt om te betalen. Je wordt dan gewoon gezien als iemand die (even) krap bij kas zit en niet als wanbetaler. Het is enorm spannend om een bedrijf te bellen, je bent misschien wel bang dat ze boos worden. Maar als jij je van je goede kant laat zien zal een bedrijf altijd flexibeler zijn dan als je het maar op zijn beloop laat en af wacht tot je de jackpot wint.

Uit de hand laten lopen

Laat je de rekening voor wat het is en betaal je niet, maar maak je ook geen betalingsafspraken? Dan kan een rekening flink oplopen. Eerst zal het bedrijf zelf de prijs omhoog gooien. Daarna zal het naar een incassobureau gaan. Als je dan nog niet betaald of contact opneemt voor een betalingsregeling zal de rekening maar op blijven lopen. Uiteindelijk zal het bedrijf op andere manieren aan zijn geld willen komen dan netjes vragen. Zo raak je steeds verder van huis, steek daarom niet je kop in het zand maar ga in gesprek met je crediteuren. Zelfs als je niet weet hoe je het moet gaan betalen is het altijd slimmer dit bij je crediteur te melden dan om maar helemaal niks te laten horen.

Heb jij wel eens een betalingsregeling moeten treffen?

2 gedachten over “Voorkom dat een rekening een schuld wordt”

  1. Ik probeer schulden natuurlijk zoveel mogelijk te vermijden. Soms kan het echt niet anders, maar ik probeer altijd genoeg geld achter de hand te hebben. Jij?

Reacties zijn gesloten.