voorraadkast
Besparen Persoonlijk

Hoe ik een maand leef op de inhoud van mijn voorraadkast (en vriezer)

Het is bijna augustus en ik heb besloten dat mijn vriezer en verdere voorraad weer eens leeg zal moeten, net als dat ik dat in maart heb gedaan. In september komen waarschijnlijk weer allemaal lekkere aanbiedingen en daar moet wel ruimte voor zijn in de vriezer. Daarnaast is het natuurlijk ook wel heel lekker voor de portemonnee om eens puur op de dingen te leven die je al eens hebt gekocht.

Inventarisatie

De allereerste stap die ik neem als ik besluit om een maand op een extreem budget te leven is inventarisatie opmaken van mijn voorraadkast en vriezers. Ik heb 2 vriezers; een kleintje boven mijn koelkast en een gewone in de schuur. Ik probeer zo veel mogelijk van de voorraad in de vriezer beneden te laden. De vriezer boven gebruik ik dan om de wekelijks geplande maaltijden in te bewaren. En de dingen waarvoor ik niet naar beneden wil gaan, zoals ijsjes.

Ook bekijk ik mijn overige voorraad om te beslissen of er dingen zijn die binnenkort over de datum zullen gaan en dus op moeten. Dit is overigens niet iets nieuws, dit doe ik sowieso al ongeveer elke maand.

Planning

Als ik dan weet wat ik allemaal op voorraad heb en wanneer het op moet dan kan ik gaan plannen. Mijn planning is in dit geval meestal een beetje losjes. In de 31 dagen die augustus telt moeten er gewoon 31 maaltijden worden gegeten. Zoveel mogelijk van deze gerechten moeten dus uit de vriezer komen. Net als normaal zal ik mijn ontbijt en lunch niet plannen. Ontbijt en lunch producten die op moeten worden wel boven op de kast gezet in plaats van er in. Zo zie ik wat ik het beste kan kiezen.

Voordat elke week begint zal ik wel een wat specifiekere eetplanning maken. Dit doe ik anders ook gewoon, maar nu gebruik ik daarbij meer mijn voorraadlijst en minder de folders!

Uitvoering

Het gaat er natuurlijk om dat ik zoveel mogelijk op wil maken van mijn voorraad, daarom mag ik alleen in uitzonderingen nog boodschappen doen. Zo mag ik dingen die ik niet op voorraad heb natuurlijk bij gaan kopen, hier hoort in deze tijd natuurlijk vooral ook veel drank bij. Ik krijg de flessen bruisend water niet aangesleept. En ook producten die je graag vers wilt hebben mag ik gewoon kopen, natuurlijk het liefste in een goede aanbieding! Alleen als er echt heel erg goede, niet te missen aanbiedingen zijn op producten voor in mijn voorraad mag ik die kopen. Maar verder moet ik even roeien met de riemen die ik heb. Of eten van het eten dat ik heb.

Leven op voorraad is inmiddels een beetje een beetje een routine geworden en ik werk er ook wel degelijk naar toe om dit te kunnen doen. Niet iedereen heeft zo’n uitgebreide voorraad als ik maar ik daag jou ook uit om ook je voorraad op te maken, zodat je in september weer volledig van alle goede aanbiedingen kan genieten.

Ga jij mee doen?

4 gedachten over “Hoe ik een maand leef op de inhoud van mijn voorraadkast (en vriezer)”

  1. Lijkt me best een uitdaging! Maar inderdaaf wel.goed om te doen! Ik wil wel mee doen en kijken hoe ver ik kom!

  2. Goed bezig! Maak je ook een 31 dagen overzicht van de maaltijden die je maakt? Kan ik weer inspiratie opdoen.

  3. Super leuke uitdaging, ik doe ook mee! Ik heb geen grote voorraad dus een maand is te lang voor mij. Maar heb van de week al koekjes gebakken en versierd met de kinderen en alleen maar ingrediënten gebruikt die ik nog had liggen. Ik heb nog een pak bloem liggen, daar ga ik pizzabodems van maken. En heb zojuist zelf Italiaanse kruidenmix gemaakt met de kruiden die ik nog had, gaat door de zelf gemaakte pizzasaus!

Reacties zijn gesloten.