Voorraadkast

Vooroordelen over voorraadkasten – besparen op boodschappen

Vooroordelen over besparen zijn er genoeg. Maar als ik mijn mond open durf te doen over mijn voorraad, en dat durf ik nogal eens, dan stromen ze binnen. Ik vroeg daarom aan mijn Instagram volgers wat zij voor vooroordelen hebben/ kennen over het hebben van een voorraadkast. Er kwamen er nogal wat binnen, veel van hetzelfde, maar dat geeft niet! Dat laat alleen maar zien dat het tijd is om deze vooroordelen te ontkrachten.

Het is toch zonde van de ruimte?

Mijn voorraad staat niet op een plek waar ik anders iets nuttigs zou hebben. Het enige nuttige wat er op de plek van onze voorraad zou kunnen staan is een wc, in plaats van dat hij in de badkamer zou zitten. Ook in mijn vorige huis zou ik de ruimte die ik nu voor mijn voorraad gebruikte anders alleen maar volproppen met onnodige zooi. Ik zeg heel eerlijk dat je inderdaad geen voorraad moet neerzetten op plekken waar je andere nuttige dingen neer kan zetten, maar ik denk dat (bijna) iedereen wel ruimte kan maken. Zo heb ik zelfs gehoord van studenten met een redelijk omvangrijke voorraad. Overigens hebben wij echt geen groot huis,

Met zoveel voorraad gaat alles over de datum

Dit vooroordeel kwam heel veel voorbij en ik merk dat ik een beetje boos word ervan! Haha. Als producten over de datum gaan betekent het dat je ze niet gebruikt. Dit zijn niet de producten die je in je voorraadkast zou moeten hebben. Alleen producten die je gebruikt horen er in te staan. Heel erg simpel. En als producten die je wél gebruikt over de datum gaan, dan betekent dat waarschijnlijk dat je verkeerd inruimt. Is je oude voorraad nog niet (helemaal) op als je weer nieuwe producten koopt? Zet deze dan achteraan, zodat je oudste product vooraan staat en als eerste op gaat.

Een voorraad bevat vooral ongezonde producten en nooit vers omdat het houdbaar moet zijn.

Dit vooroordeel is een mooie aanvulling op de vorige, want een voorraad bestaat niet alleen uit eetbare producten. Sterker nog, minder dan de helft van de items uit mijn voorraad is eetbaar. Nu we midden in een pandemie zitten en ik nog steeds zo min mogelijk naar de winkel ga, is het wat meer geworden (en niet alleen producten met korting) maar normaal is slechts 20 procent tot 30 procent van mijn voorraad eetbaar. Daar zijn ook niet de beste deals op te vinden, dat zijn de huishoudelijke producten en verzorgingsproducten. En om dan terug te komen op het vorige punt; die hebben geen houdbaarheidsdatum. Wat betreft de eetbare producten die ik wel in mijn voorraad heb: rijst, spaghetti, koffie, thee, bonen in blik, maïs, een paar potten groenten voor noodgevallen. En in mijn vriezer liggen heel veel diepvriesgroenten, misschien niet ‘vers’ maar er is al vaak zat aangetoond dat deze niet onder doen aan vers. Als ik boodschappen doe, haal ik dingen die per se vers moeten zijn; komkommer, sla, wortels, aardappels. Daar heb ik meer dan genoeg budget voor omdat ik dat niet uit hoef te geven aan de dingen in mijn voorraad.

Je koopt alleen maar dingen omdat ze in de aanbieding zijn

Het klopt inderdaad dat ik vaak producten koop omdat ze goedkoop of in de aanbieding zijn. Ik heb in één week geen 6 flessen wasmiddel, 400 koffiecups of 3 pakken rijst nodig. In de toekomst ga ik ze wel nodig hebben. En als ik ze nu met 50 procent, 60 procent of zelfs meer korting kan bemachtigen, zorg ik dat ik dat nu koop. Als ik nu voor 10 euro klaar kan zijn voor meer dan 120 wasbeurten. Waarom zou ik dan wachten en zes keer 5 euro betalen? Het wordt wat anders als je dingen koopt die je niet ook voor de normale prijs zou kopen. Dingen die je niet nodig hebt in je leven. Dingen die dus uiteindelijk blijven staan en over de datum gaan. Heel in het begin maakte ik wel die fout, toen kocht ik blikjes met erwtjes en worteltjes. Uiteindelijk heb ik ze trouwens niet weggegooid maar tegen heug en meug gegeten. De les om niets te kopen wat je normaal niet eet/ gebruikt heb ik dus al heel vlug geleerd.

Ik heb helemaal geen ruimte voor een voorraad!

Het kan zijn dat je geen ruimte hebt voor een uitgebreide voorraadkast zoals die van mij. Ik denk echter dat iedereen wel ruimte kan maken voor de meest belangrijke producten. Bedenk ook dat het niet allemaal bij elkaar hoeft te staan. Als je in een bovenwoning woont kun je je voorraad wc papier kwijt bij de wc. De voorraad wasmiddel boven de wasmachine. Eten in een keukenkast. Kies voor de items waarop je het meest kunt besparen en dus voor de producten die je het meest gebruikt. En hou een goede lijst bij van de prijs die je maximaal wil betalen.

Je bent gierig dat je alleen met korting koopt!

Ik heb natuurlijk niet voor niks de naam ‘Gierige Gerda’ aangenomen. Maar volgens mij houdt de term ‘gierig’ heel iets anders in.

Een voorraad is toch niet nodig met een tweepersoonshuishouden?

Juist voor een tweepersoons- of zelfs eenpersoonshuishouden kan een voorraad veel verschil maken. Je hoeft niet gek veel in te slaan om een periode tot de volgende actie te overbruggen, je hebt meer mogelijkheden om de hoogste kortingen af te wachten en je bent waarschijnlijk veel flexibeler. Met mijn voorraad wasmiddel kan ik twee jaar vooruit, maar een gezin met vier kleine kinderen is er in drie maanden doorheen.

Alles is regelmatig in de aanbieding, waarom zou ik een voorraad aanleggen?

Helemaal gelijk in. Mijn ervaring is echter dat er best wel veel verschil zit in korting. De ene keer krijg je 50 procent korting op een product, de andere keer 30 procent en weer een andere keer 70 procent. Ik kies ervoor om juist met die laatste actie heel goed in te slaan, zodat ik de volgende keer de 50 procent en 30 procent kortingsacties over kan slaan. Dat geeft rust in mijn hoofd en in mijn portemonnee.

Het kost je meer om een voorraad op te bouwen dan het bespaard

Elke euro die ik uitgeef aan mijn voorraad hoef ik later niet nog eens uit te geven. Dat ik daarmee 70 procent of meer bespaar, is slechts één kant van het voordeel van mijn voorraad. De andere kant is dat ik dus dat ik dat telkens weer opnieuw bespaar en ook als prijzen stijgen. 

Je hebt natuurlijk altijd trek in datgene wat je juist níet op voorraad hebt

We hebben eigenlijk nooit veel snacks op voorraad, snoep, chocola en chips kopen we gewoon met de normale boodschappen. We kunnen daarbij dus altijd gewoon op onze wensen van dat moment inspelen. Hoewel ik vorig jaar na Sinterklaas wel een hoop Tony’s letterrepen heb weten te bemachtigen voor 50 cent per stuk, daarvoor heb ik mezelf toen het maximum van een reep per week opgelegd. Ja, dan komt het aan op zelfbeheersing maar daar ben ik redelijk goed in, gelukkig. Trouwens, toen ik nog niet bespaarde had ik veel vaker dat ik juist trek had in de dingen die ik niet in huis had. En dan ging ik er nog speciaal om en bleef er naast die zak chips ook nog 18 euro aan andere dingen hangen.

Een voorraadkast wordt vlug een onoverzichtelijke bende

Oh, ja! Mijn voorraadkast is echt de perfecte plek om een takkenbende te worden. Maar hoewel ik echt een rommelkont ben van mezelf en overal een troep weet te maken, lukt het me behoorlijk goed om dit in toom te houden. Dit doe ik door nieuwe producten eerst in een doos te bewaren en pas als ik er tijd en zin in heb om het netjes weg te zetten doe ik dat ook echt. Bepaalde dingen hebben dan weer een vaste plek, zoals flessen, zakken chips of afbakbroodjes. Daardoor kan ik dit vlug en haast zonder na te denken op de juiste plek zetten. Ik denk dat dat wel echt belangrijk is. Maar ik denk dat het makkelijker is als je de ruimte hebt, want in mijn oude huis lukte het in mijn etenswaren voorraad (kleine kast) een stuk minder goed dan beneden in de huishoudvoorraad.

Altijd teveel op voorraad. Omdat je dan in de winkel een item maar meeneemt omdat je niet weet of je het nog in huis hebt

Als dit is hoe je je voorraadkast op hebt gebouwd dan is het tijd om je gewoonten om te gooien. Want naast dat je voorraad vol staat met overbodige, veel te dure, houdbare producten zal je koelkast ook wel vol liggen met producten die uiteindelijk niet op gaan. Dat bespaart je zeker geen geld. En naast dat het je onnodig veel geld kost is ook de belasting op het milieu onnodig.

Voor mensen die geen/ niet veel winkels vlak in de buurt hebben

Dan is een voorraad natuurlijk echt onmisbaar. Stel dat je 20 of 30 minuten onderweg bent voor een blikje tomatenpuree van 30 cent. Maar als het gaat om besparen is een voorraad juist ook belangrijk als je bij wijze van spreken boven de supermarkt woont. Hoe makkelijk is het dan om even naar binnen te wippen voor het een of het ander. Ten eerste betaal je dan eigenlijk altijd de volledige prijs voor die producten en ten tweede, je gaat echt niet naar buiten met alleen dat blikje tomatenpuree.

Het kost vast veel tijd om alle aanbiedingen bij te houden

Juist niet. Ik ben veel bezig met acties, aanbiedingen, besparen en dat soort zaken. Het is immers ook mijn werk! Maar de tijd die ik kwijt ben aan het zoeken en bijhouden van aanbiedingen is te verwaarlozen. Ik lees elke week de folders door en dan beslis ik of ik een actie mijn bezoek aan die winkel waardig vind. Des te meer voorraad je hebt en des te beter je weet wat goede acties zijn, des te minder aantrekkelijk zijn 90 procent van alle acties. Waardoor folders doorbladeren heel makkelijk is. Verder check ik 1 a 2 keer per dag Pepper.com, dat doe ik in een verloren minuut en ik zie daar ook meteen of de acties aantrekkelijk zijn of niet. Als laatste ga ik tijdens mijn supermarkt bezoek langs de uitverkoopbak, om daar te kijken wat ik kan gebruiken. Dat zijn ook geen extra uren die ik kwijt ben. Overigens heb ik ook wel eens uitgerekend hoeveel tijd ik kwijt ben aan mijn boodschappen/ het besparen en nu in coronatijd is dat helemaal weinig!

Ah, dit vond ik echt heel leuk om te doen! Omdat niet alle vooroordelen me duidelijk waren, heb ik ook met een aantal inzenders gekletst. En het viel me op dat de vooroordelen meestal niet van henzelf afkwamen, maar van de mensen om hen heen. Erg grappig!