Een belangrijk onderdeel van mijn bespaartactiek is het opbouwen en bijhouden van een voorraad. Het gaat er dan niet alleen om dat je zoveel mogelijk voor de beste prijs in die kast hebt staan, maar ook dat je zelf minder vaak naar de winkel hoeft. Hoe beslis je dan hoeveel je moet kopen voor je voorraad? Ten eerste is het altijd slim om te kijken naar de houdbaarheid van het item dat je wilt kopen. Zorg dat je niet méér koopt dan je gebruikt voordat de producten over de datum gaan. Maar soms weet je nog niet hoeveel dat is of heb je andere redenen waarom dat geen goede leidraad is. Gebruik dan de volgende tips.
Een voor nu, maar hoeveel voor later?
Bij producten die je vlug opgebruikt en een middelmatige houdbaarheidsdatum hebben, gebruik je de standaardregel: een voor nu, twee voor later. Waarschijnlijk komt er wel weer een actie tegen de tijd dat je het derde product in gebruik hebt. Misschien wel net daarvoor. Op deze manier bespaar ik tot wel 75% op de meest dagelijkse producten. Geld dat ik nu aan leukere dingen kan besteden. Bij producten waar je wat langer over doet voordat ze op zijn, zoals een pot pindakaas of een kuipje boter, is het misschien niet zo slim om twee producten op voorraad te hebben. Maar je wil niet de volgende keer dat het op is weer naar de winkel moeten gaan, dus neem je er eentje extra mee. Bij producten die je veel gebruikt, die geen of een lange houdbaarheid hebben en/of producten die een extreem goede aanbieding hebben, neem je er juist meer mee. Mits je daar de ruimte voor hebt, want wc-papier of wasmiddel neemt natuurlijk best wat ruimte in beslag. Het blijft natuurlijk een persoonlijke afweging.
Groenten en andere versproducten
Ook groenten, fruit, zuivel en vlees(vervangers) zijn regelmatig in de aanbieding, maar deze kun je natuurlijk niet oneindig bewaren. Houdbare zuivel en bijvoorbeeld kaas zijn wel langer houdbaar. Kaas gaat er hier ook nog redelijk vlug doorheen en kan ook prima worden ingevroren. Dit koop ik dus wel op voorraad; een voor nu, twee voor later. Groenten en vlees(vervangers) die in de vriezer kunnen, idem dito. Al koop ik 90% van mijn vleesaankopen tegenwoordig als het anders weggegooid zou worden. Dat koop ik dus gewoon als het voor handen is. Voor de andere versproducten kijk ik hoe ik mijn weekmenu om deze aanbiedingen kan vormgeven. Omdat ik twee keer per week boodschappen doe, kan ik de producten die deze week in de aanbieding zijn ook combineren met producten die volgende week in de aanbieding zijn. Zo maak ik optimaal gebruik van de acties.
Producten zonder aanbieding
Voorraad is niet alleen belangrijk zodat je de beste prijs betaalt voor je producten. Zoals ik al zei, bespaart het je ook onnodige tripjes naar de supermarkt. Dus ook voor tomatenpuree, wraps, afbakbroodjes en alle andere dingen die ik vaak gebruik, geldt voor mij: een voor nu en twee op voorraad. Zo hoef ik niet naar de winkel voor een blikje puree van twintig cent, met het risico dat er vervolgens nog voor tien euro aan spullen met me mee naar huis komt. Voorraad bespaart je op deze manier echt tientallen, zo niet honderden euro’s per jaar.
Als je je voorraad uiteindelijk weg moet gooien, is dat natuurlijk echt weggegooid geld, dus je gezond verstand blijven gebruiken is ook belangrijk. Koop niet meer dan je ook daadwerkelijk gebruikt en houd je voorraad in de gaten voor houdbaarheidsdata. Gebruik altijd een first in, first out systeem zodat de houdbaarheidsdata (ver) in de toekomst blijven!