brownie cheesecake
Recept

Recept: Cheesecake met browniebodem

Ik ben geen liefhebber van gebak. Standaard Nederlands ‘verjaardagsgebak’ daar maak je mij niet blij mee. Ik word er niet blij van en wacht liever tot de blokjes kaas op tafel komen. Maar vlak voor mijn verjaardag, in februari, gingen we uit eten bij ‘t Zusje. Daar at ik ‘Miljuschka’s cheesecake van brownie en chocolate chip cookies’. Mijn allereerste keer dat ik gebakken cheesecake at en ik was verkocht. Helemaal de combinatie met lekkere brownie beviel goed. Ik wist het meteen; dit wilde ik ook op 17 februari. Er was alleen nergens een kant-en-klaar recept te vinden. Dus ging ik zelf op zoek naar het perfecte brownie recept, het perfecte cheesecake recept én de manier waarop ik dit kon combineren. Daar is dit recept uitgekomen. Ik hoop dat jij er net zo van geniet als wij hebben gedaan.

Ingrediënten:

Brownie:
150 gram pure chocolade
150 gram margarine
125 gram suiker
125 gram bruine basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
150 gram zelfrijzend bakmeel
½ theelepel zout
4 eieren

Cheesecake:
400 gram zuivelspread (naturel)
100 gram suiker
2 eieren
1 eetlepel bloem
1/4 theelepel zout
Kosten: €3,90 voor 12 taartpunten

Stap 1 – Dit recept maak je in 2 keer. Eerst bak je de brownie en vervolgens pas de cheesecake. Bereid je springvorm (26 cm) voor door hem te bekleden met bakpapier. Je gebruikt deze springvorm voor het hele proces. Verwarm de oven voor op 175 ºC.

Stap 2 – Smelt de chocolade met de margarine in een pannetje op laag vuur. Roer regelmatig en zo gauw als alles is gesmolten haal je de pan van het vuur. Meng het chocolademengsel met de suiker, basterdsuiker en vanillesuiker. Voeg vervolgens ook het bakmeel en zout toe. Als laatste meng je al roerend 1 voor 1 de eieren toe.

Stap 3 – Het beslag schep je dan in de springvorm. Strijk de bovenkant glad en zet de gevulde springvorm voor 30 minuten in de voorverwarmde oven. Als de brownie uit de oven komt kun je beginnen met het maken van het cheesecake onderdeel. Je wil namelijk dat de brownie een beetje afkoelt voor je het cheesecake beslag erop schept.

Stap 4 – Klop de zuivelspread met de suiker in een kom tot het een samenhangend geheel is. Vervolgens voeg je de eieren weer 1 voor 1 toe en klop je net zo lang tot ook dit een geheel vormt.

Stap 5 – Als de brownie genoeg is afgekoeld (ongeveer 30 minuten later) kun je het cheesecake beslag op de brownie scheppen. Zorg dat de bovenkant weer glad is en zet de springvorm in de oven voor 50 minuten of tot de bovenkant een beetje begint te karameliseren.

Laat de taart afkoelen en verwijder voorzichtig de springvorm. Je kunt de taart vervolgens in 12 stukken snijden. In de koelkast is de taart nog 3 dagen houdbaar.

P.S. De eerste keer dat ik deze taart maakte sneed ik na het bakken van de taart de ‘bolling’ van de brownie af. Hierdoor was de verdeling brownie/ cheesecake in het eindproduct gelijk. Maar ik vond deze manier van bakken fijner én het voorkomt verspilling. Ze waren wat mij betreft gewoon even lekker.

Ik was zo blij dat dit recept zo goed was gelukt. Misschien is het niet zo perfect als ‘Miljuschka’s cheesecake van brownie en chocolate chip cookies’ maar het kwam heel erg in de buurt. En voor nog geen €4,00! Budgetproof dus, maar zelfgemaakt voelt voor mij juist altijd veel luxer dan uit de winkel.

5 gedachten over “Recept: Cheesecake met browniebodem”

  1. Is die brownie niet superdroog dan uiteindelijk? Ik heb wel eens een no-bake cheesecakevulling op een gebakken brownie gedaan en dat is wel heel erg lekker in elk geval.

  2. Ohh bij de lokale bakker haal ik altijd brownie-cheesecake om mezelf te verwennen, als ik in de stad ben! Ik ga hem van het weekend proberen te maken *hartjesogen*

  3. De goedkoopste die ze hebben, meestal in een plastic bakje met ‘zuivelspread’ erop. Het kan niet makkelijker! Wel opletten dat je de naturel variant neemt want de varianten met kruiden zijn niet zo geschikt om in zoet gebak te gebruiken, haha.

Reacties zijn gesloten.