Besparen

Vragen over besparen beantwoorden – Instagram Q&A

Afgelopen maand zijn de volgers aantallen op mijn sociale media flink gegroeid. Nieuwe mensen betekent meestal ook; nieuwe vragen. Daarom besloot ik om weer  eens een Q&A te doen, zodat ik deze vragen kan beantwoorden. Ik heb ook al eerder vragen beantwoord, dus als jouw vraag hier niet bij staat kun je kijken of ik hem al eerder heb beantwoord.

Waarin zou jij investeren om uiteindelijk te besparen?

Ik denk dat je mijn voorraadkast wel als zodanig kan beschouwen. Ik heb daar voornamelijk producten in staan die ik gratis of met een heel hoge korting heb verkregen. Dat bespaart mij nu veel geld. Dat is niet altijd direct te zien in mijn maandelijkse uitgaven, maar ik kon erdoor in april bijvoorbeeld rondkomen van €157,00, inclusief Pasen. Als ik mijn voorraad niet zou hebben zoals hij is zou ik denk ik minstens €25,00 per week extra kwijt zijn en dat zou niet op gaan aan lekkere verse groenten en ander gezond eten maar aan die items in mijn voorraad.

Hoe maak je optimaal gebruik van cashbacks?

Mijn gebruik van cashbacks is echt heel erg veranderd in de laatste tijd. Stond ik 3 jaar geleden om 8 uur aan de deur van de supermarkt om die nieuwe cashback te scoren, nu ben ik er veel gelatener in. Wellicht komt dat ook omdat ik toen elke nieuwe cashback met jullie wilde delen. Maar ook zonder die wens ben ik veel strenger geworden, door Covid ga ik sowieso niet meer onnodig naar de winkel. En eigenlijk is dat sowieso wel slim, want als je speciaal voor een cashback naar de winkel gaat blijft er altijd meer hangen. Ook neem ik eigenlijk alleen maar producten mee die ik echt gebruik, ik ben best wel wat dingen tegen heug en meug op moeten eten of gebruiken dankzij die cashbacks. Leuren bij vrienden omdat je het zelf niet gebruikt.

Heb jij enig idee om de hoeveel tijd een aanbieding terugkomt?

Van de meeste van mijn favoriete aanbiedingen weet ik wel ongeveer hoe vaak ze terugkomen. Maar het is niet standaard te zeggen dat alle aanbiedingen op dezelfde manier rouleren. Sommigen zijn als een soort ‘reizend circus’ elke week wel ergens te vinden, andere zijn maar bij één specifieke winkel te krijgen en ook maar één keer per jaar. In de afgelopen 5 jaar dat ik echt heel erg veel bezig ben met acties zijn er zelfs best wel wat acties geweest die ik überhaupt maar eenmalig heb gezien. Hoe hoger de korting, hoe groter de kans is dat hij minder vaak voorbij komt.

Je hebt veel pakjes en zakjes staan in je voorraadkast. Is het niet lekkerder, gezonder en goedkoper om alles zelf (vers) te maken?

Ag ja, wat is veel. Ik heb best wel wat van die kruidenzakjes verzameld door mijn werk als Gierige Gerda. Van cashbacks of boodschappenboxen die ik normaal niet per se had gekocht, ik heb er dus wel veel op bespaart. Gelukkig voor mijzelf heb ik er niks tegen op het gebruik van pakjes en zakjes, ik vertelde ook al eens waarom. Maar in veel gevallen zijn ze inderdaad erg prijzig. Zeker als je de normale prijs betaalt, maar dat zal een lezer van deze site toch niet doen hoop ik. Recepten die goedkoper kunnen zonder pakjes en zakjes vind ik dan ook wel echt heel leuk om te delen op deze site. Al wint soms het gemak ook.

Heb je een lijstje waarop we alle beste prijzen van producten kunnen zien?

De beste prijs van items noem ik graag de bodemprijs. Ik heb een aantal artikelen geschreven over wat mijn bodemprijzen zijn, maar over het algemeen kan ik niet zeggen wat voor jou de beste prijs is voor iets. Zorg dat je lekker zelf je beste prijzen bijhoudt en probeer te zoeken naar deals die hier steeds onder zitten. Wat de beste aanbieding voor jou is kan namelijk best wel eens verschillen. Afhankelijk van waar je woont, want je gezinssamenstelling is en of je ruimte hebt voor een voorraad bijvoorbeeld.

Mijn man doet de boodschappen, maar houdt zich niet aan mijn budgettips. Hoe zorg ik dat hij dat wel doet?

De enige manier waarop iemand gaat letten op budget is doordat diegene er de noodzaak of de lol van in gaat zien. Dus waarschijnlijk vind hij het niet belangrijk of leuk genoeg om ernaar te luisteren. Dat kan heel veel (onnodige) euro’s kosten. Bespreek eens wat er op lange termijn kan met elke euro die hij bespaart. Ga ook samen om tafel zitten om een goed nieuw budget te maken. En als het echt niet anders kan, bedenk dan of de redenen dat hij degene is die de boodschappen doet nog wel opweegt tegen het geld dat er door verspilt wordt.

Hoe zorg je ervoor dat je niet teveel wasmiddel gebruikt? Ik weet nooit precies hoeveel wasmiddel te gebruiken en doe altijd maar wat.

De fabrikanten zetten altijd op hun verpakking hoeveel je erin moet doen. Vaak is de dop ook eigenlijk een soort maatbeker. Je kunt ervoor ook een los maatbekertje bij je wasmachine zetten om het af te meten. Vaak geven de fabrikanten trouwens wel een ruime hoeveelheid aan, dus gebruik ongeveer de helft tot driekwart (afhankelijk van hoe vies je was is) van wat zij aangeven. Beter voor je wasmachine, je portemonnee en het milieu!

Hoe kan ik je tips gebruiken als mijn manier van boodschappen doen compleet verschilt?

Ik denk dat de rubriek ‘Het Bonnetje’ heel goed duidelijk maakt dat ieders manier van boodschappen doen verschilt. Dat neemt niet weg dat je mijn tips kan toepassen. Zo kun je altijd kijken of er goedkopere opties zijn voor veel gekochte items, of je bepaalde producten beter in de aanbieding kunt inslaan. Maar ook wat ik vertel over kijken naar de liter-, kilo- of stukprijs is voor iedereen toe te passen. Wij zijn misschien dus totaal verschillend, maar mijn tips zijn voor iedereen te gebruiken.

Zijn maaltijdboxen een goede budget optie?

Ik ben zelf een groot fan van Hello Fresh, andere maaltijdboxen hebben mij nog niet echt kunnen overtuigen. Maar niet omdat het nu echt zo goedkoop is. Het zijn andere keuzes die ruimte maken in mijn budget voor dit gemak. Want dat is het vooral. Het genot van niet na hoeven denken over wat we eten. Iemand die me precies voor kauwt wat ik moet doen in de keuken. Het idee dat het eigenlijk niet kan mislukken. Heerlijk, dat vind ik het waard, maar dat is iets wat ieder voor zich moet beslissen. Er zijn altijd wel goede kortingscodes om je eerste box goedkoop te proberen, nu krijg je bijvoorbeeld €25,00 korting. Waardoor je maar €15,95 betaald voor 3 maaltijden voor 2 personen.

Ik vind het altijd leuk om te merken dat er veel vragen komen die eigenlijk op hetzelfde neerkomen, daarom heb ik de vragen samengevat en zo de leukste verzameld. Mocht je zelf nog vragen hebben dan mag je die altijd stellen via mail of social media.