vriezer

Dit is de waarde van mijn diepvries voorraad (lente 2021)

Vorige maand deed ik weer eens een vriezer challenge. Ik at dus een hele maand uit de vriezer om hem weer te ontdoen van alle etenswaren die vlug over de datum zouden gaan. Maar voor ik deze challenge aanging besloot ik nog wel even een inventarisatie te maken van de inhoud. En ook ná deze maand maakte ik een kleine inventarisatie op. Een leuke blik op wat mijn diepvries mij eigenlijk bespaart.

Wat ligt er allemaal in mijn vriezer?

Ik bewaar van alles in mijn vriezers, er staat één vriezer in de keuken en één op de zolder. Beide ’tafel’ formaat. Op het moment van tellen had ik 90 items in mijn vriezers. Dit was vlees en vega (26 stuks), groenten (23 stuks, zowel zelf ingevroren als bevroren gekocht), smaakmakers (19 stuks, knoflook, kruiden, pepers etc.), kant-en-klaar maaltijden (5 stuks) en nog allerlei losse dingetjes (17 stuks.) De hoeveelheden en porties van alles wat er in mijn vriezer ligt verschilt een beetje. Het is dus ook moeilijk om te zeggen hoeveel ik hier nog mee kan koken.

Wat is dat nu waard?

Alles wat in de vriezer komt te liggen is daar op een andere manier terecht gekomen. Sommige producten heb ik met een heel goede deal gevonden, voor andere producten heb ik de volle prijs betaald. Vooral diepvries groenten heb ik graag altijd op voorraad, denk aan boerenkool, spinazie, broccoli en boontjes. Deze koop ik voor de normale prijs en zijn eigenlijk altijd al goed geprijsd. Alles bij elkaar heeft de inhoud van mijn vriezer een waarde van €114,00. Dat is echter niet wat ik ervoor heb betaald. Voor de hele inhoud van de twee vriezers heb ik €55,00 uitgegeven, dat is ongeveer 52% korting. In januari en februari heb ik veel online boodschappen gedaan, in plaats van fysiek. Daardoor heb ik in die tijd een paar keer (slechte) aanbiedingen van vlees- en vegaproducten gekocht in plaats van ze te redden van de verspilling bij de supermarkt. Dat brengt de prijs wel wat omhoog, maar alsnog ben ik heel tevreden.

Kwaliteit van producten uit de vriezer

Met producten uit de vriezer kan je niet altijd meer alles maken wat je graag zou willen. Het is daarom handig om te weten hoe je met je producten uit de vriezer om moet gaan. ik schreef daar eerder al wat over. Ik vind het ook goed om te bedenken dat als je een product niet lekker vind uit de vriezer, dat je het beter niet in kan vriezen. Ik zelf vind bijna alles lekker uit de vriezer dus gebruik hem graag en vaak. Maar dingen als aardappelen, gekookte rijst of pasta en restjes van eten dat ik eigenlijk al niet heel denderend vond vries ik niet in. Restjes van eten wat ik wél lekker vond eet ik meestal meteen al voor lunch op. Je eigen vriezer gewoonten kennen kan veel helpen om extra te besparen en optimaal gebruik te maken van je vriezer.

Na een maand eten uit de vriezer in april

In april is er ongeveer voor €21,00 (winkelwaarde €38,00) aan producten opgegaan, dat betekent dat er nog voor €33,00 (winkelwaarde €76,00) in mijn voorraad ligt, maar er is ook nog wel voor een paar euro bijgekomen. In het eerste artikel van mei vertel ik hoeveel ik heb uitgegeven aan de boodschappen in april. Dan zie je dat het echt laag kan blijven dankzij mijn vriezer en natuurlijk mijn voorraad, want ook daar heb ik veel uit gehaald om lekkere maaltijden op tafel te kunnen zetten. Dat zetten we in mei nog even door!

Ik weet soms niet hoe het kan, maar ik krijg mijn vriezers gewoon niet leeg. Zouden de spullen die erin liggen zichzelf vermenigvuldigen? Hetzelfde heb ik trouwens soms met mijn koelkast hoor, te weinig dagen in de week om alles te eten wat ik wil. We zullen het maar een luxeprobleem noemen…