Het is altijd een van de eerste tips die gegeven wordt als mensen willen besparen; maak een maaltijdplan. En dat is goed, want een planning gaat je inderdaad helpen om te besparen. Maar dan moet je het wel goed aanpakken. Meeste mensen beginnen hun weekmenu namelijk met het bedenken wat ze willen eten, maar het is verstandiger om dat pas als allerlaatst te doen en eerst eens te kijken hoe je kunt besparen op je aankopen!
Wat heb je nog in de koel-, vries- en voorraadkast?
Leg alle groenten en fruit die je nog in de koelkast (of ergens anders) hebt liggen bij elkaar op het aanrecht. Welke gerechten kun je hier vast mee maken? Misschien is het alleen de basis en moet er nog wat bij, dat is niet erg. Het gaat er vooral om dat er niets wordt weggegooid, want eten weggooien is geld weggooien. Kijk ook wat je nog in de vriezer hebt, hier kun je misschien ook gerechten mee (af) maken of juist als basis gebruiken. Als laatste kijk je ook nog in de voorraadkast om je al geplande gerechten af te maken of een nieuwe basis te verzinnen.
Wat is er in de aanbieding of in het seizoen?
Als het goed is heb je nu wel een idee wat je kan maken van de dingen die je nog in huis hebt. Maar misschien heb je wel nog wat nodig, daarvoor kijk je in de folders. Maak op basis van de aanbiedingen die er die week zijn de keus welke winkel(s) je naar toe gaat. Wees ook vooral creatief met de recepten die je graag eet. Je hoeft niet altijd alles streng op dezelfde manier te maken, maar varieer met de ingrediënten die op dat moment in de aanbieding of het seizoen zijn zodat je je budget laag kan houden. En wees ook niet bang om eens wat te proberen dat je nog nooit hebt gehad, misschien ontdek je op die manier wel heel nieuwe smaken!
Bekijk de (avond) agenda voor de week
Je kan nog zo’n mooi weekmenu maken, als je een uitgebreid gerecht plant op een dag dat je maar een half uur hebt om te eten dan gaat dat niet gebeuren. Zorg daarom dat je weet wat er allemaal op welke dag op de agenda staat en pas je eetplanning daar op aan. Voor die allerdrukste dag is het zelfs misschien wel handig om een gerecht voor te bereiden, zodat je echt alleen nog iets hoeft op te warmen.
Maak een maaltijdplan en boodschappenlijstje
Dan pas is het tijd om daadwerkelijk te plannen wat je gaat eten en wat je gaat kopen. Let daarbij natuurlijk niet alleen op de aanbiedingen voor avondeten, maar ook voor andere maaltijden en natuurlijk non-food. Schrijf een boodschappenlijst op basis van de looproute in de winkel, of gebruik de app van de winkel waar je heen gaat om dat automatisch te doen. Dat kan niet bij elke supermarkt, maar Albert Heijn heeft bijvoorbeeld wel de optie. Zorg ook dat je de prijs van je geplande aankopen weet, want wellicht kan dat in de volgende stap wat extra kan besparen.
Ga in de winkel als eerste naar het verspil-me-niet-schap
In de winkel ga je als eerste naar de plek waar de producten liggen die op datum zijn. Kijk welke items van je lijstje kunnen worden vervangen door iets wat op datum is, let daarbij ook op of items een tenminste houdbaar tot of een te gebruiken tot datum heeft, want die laatste moet je direct gebruiken of invriezen. De producten t.h.t. kun je na de houdbaarheidsdatum nog langer gebruiken. Je boodschappenlijstje hoeft natuurlijk ook niet één op één worden vervangen. Met groenten heb je misschien wel wat speling, maar ook voor dingen als yoghurt of kaas kun je misschien een beetje creatief zijn. Zo kun je nog een paar extra euro besparen en dat is natuurlijk altijd fijn! Oh en je hoeft natuurlijk niet alleen de dingen te kopen voor deze week, als er producten liggen die je kan invriezen (of anders langer bewaren) dan is dit ook een goede manier om in de toekomst te besparen!
Plan één of twee dagen voor kliekjes (of fast food)
Zorg ook dat je niet altijd strak zeven dagen vol plant met eten, maar hou een beetje ruimte om te schuiven met gerechten, het gebeurd mij vaak genoeg dat ik geen zin heb ik de maaltijd die geplant stond. En het is natuurlijk ook altijd fijn om een beetje ruimte te houden voor kliekjesdag of om een frietje of pizza te halen. Zelf ben ik erg voorstander van om mijn week op te splitsen in een ‘doordeweek’ en ‘weekend’ en ik maak dus ook alleen planning voor de doordeweekse dagen. Vrijdag is dan de ene keer wel geplant en de andere keer niet, dat is een beetje afhankelijk van mijn week. In het weekend doe ik dan gewoon waar ik zin in heb en daar is dus ook ruimte voor!
Door eigenlijk je planning dus om te draaien maak je optimaal gebruik van wat er nog in huis is. Dit is de allerbelangrijkste manier waarop ik met mijn boodschappenbudget niet boven de € 25,00 per persoon per week kom. Los dat groenten altijd de basis van onze maaltijd is, en niet vlees. En dat ik zorg dat mijn voorraad altijd gevuld is met houdbare producten en non-food voor de allerbeste prijs.