kringloop

Waarom ik de kringloop veel leuker vind dan een ‘nieuwe’ winkel

Ik weet de eerste keer dat ik naar de kringloop ging nog heel goed. Ik dacht dat alles wat ik er zou kopen ‘raar’ zou zijn. En eerlijk? Ik vond het ook een klein beetje vies. Geen idee waar ik moest kijken. Voor ik echt verliefd werd op kringlopen probeerde ik voorzichtig de vintage winkels uit, diegene waar ze mijn stijl hippie kleding hadden. Voor mijn examen ontwierp ik zelf een beursstand voor een van mijn favorieten uit die categorie: Episode. Inmiddels kom ik niet meer zo vaak in de steden waar deze winkels zitten en ben ik ook niet helemaal meer zo hippie als toen ik 23 was. Daarom heb ik in de afgelopen tien jaar de lokale kringloop ontdekt en daar ben ik echt fan van. Zo erg dat ik in 2022 eigenlijk niks wil kopen in een gewone winkel. En dit is waarom…

Size doesn’t matter!

Als ik bij de kringloop kijk naar kleding let ik nooit op de maat op de label. Ik kijk gewoon of een item eruit ziet alsof het me zou passen. Dan ga ik vervolgens het pashokje in om te passen, want ja bij tweedehands winkelen is dat echt wel belangrijk. En dan sta ik dus aan de kassa met een reeks aan verschillende maten. Ik heb kleding in ‘small’ in mijn kast hangen, maar mijn winterjas is maat 48. Alles past bij mij en mijn lichaam en dat is het het allerbelangrijkste.

Ik probeer stijlen waar ik normaal niet aan zou denken

Als ik naar het winkelcentrum ga dan heb ik de vaste winkels waar ik ga kijken en dus de stijlen die bij deze winkel(keten) passen. In de kringloop kom je van alles tegen; dingen van afgelopen seizoen, van tien jaar geleden, van winkels uit je eigen stad of uit het buitenland en natuurlijk ook goedkope en dure merken. Het is soms heel interessant om te zien wat er allemaal hangt. En om het eens te proberen. Niet alleen in het pashokje, maae vanwege de prijzen durf ik het ook wel eens mee te nemen. En dan, als ik het toch niet leuk vind breng ik het terug!

Goede kwaliteit, lage prijs

Voor servies, glazen of keukengerei zijn we anno nu al vlug geneigd om naar Action of Ikea te gaan. Terwijl de kringloop vol ligt met deze producten, vaak goedkoper en van veel betere kwaliteit. Zeker als je weet waar je naar zoekt en geen haast hebt is het de moeite waard. Ik zoek al een tijdje naar een blikopener, helaas nog zonder succes maar dat komt vanzelf. De snijbonensnijder vond ik al wel, een ouderwetse metalen, en nog tig. Terwijl je een nieuwe alleen van plastic kan krijgen. Mooi toch!

Samen met mijn bestie

Wat ik erg leuk vind aan kringlopen is dat mijn ervaring afhangt van mijn partner-in-crime. Met mijn moeder en vriend ben ik niet lang op de kledingafdeling. Terwijl ik met Iris van OneBrokeGirl.nl eigenlijk altijd het langste daar rondhang en de rest op ons gemak, maar wel met een bepaalde snelheid bekijken. Wij gaan elke maand een keertje kringlopen samen, tenminste dat is de bedoeling. In november/ december zijn we een paar keer vlak achter elkaar gegaan. Vanwege Black Friday en onze staande afspraken. Maar ik ben blij toe, want daarna konden we natuurlijk een flinke tijd niet!

Het is net schatzoeken

Soms wist ik niet dat ik iets wilde voor ik het in de kringloop tegen kwam. Andere keren wist ik niet dat ik bij de kringloop zou vinden wat ik al zocht. Dat maakt het een heel leuk avontuur. Ook vind ik het leuk om te kijken wat verschillende winkels voor dezelfde items vragen. Laatste keer zag ik in twee verschillende winkels dezelfde Brabantia peperkoekblik liggen, bij de ene winkel was bij € 20,00 en bij de andere € 5,00. Vergelijkbare staat, het was niet alsof die goedkopere heel slechte staat was. Ja, ik moest me inhouden om het te laten staan want op Vinted gaan ze ook voor veel geld over de toonbank.

Als je bedenkt hoe mijn eerste ervaring met kringlopen was en mijn ervaring nu, dan is het een wereld van verschil. Wel moet ik eerlijk zeggen dat ik ook heel blij ben met de Vinted app, want daarop kan ik gewoon kringlopen zonder de deur uit te gaan. En verkopen gaat er ook heel goed op. Maar elke maand naar de kringloop met Iris is natuurlijk ook gewoon vreselijk gezellig!