Besparen

Waarom ik pakjes en zakjes niet per se geldverspilling vind

Als ik deals deel op Instagram zitten daar ook wel eens aanbiedingen met pakjes en zakjes bij. Bijvoorbeeld als Knorr wereldgerechten in de aanbieding zijn. Standaard krijg ik dan berichtjes in mijn inbox dat pakjes en zakjes ongezond en duur zijn. En dat zelf koken veel lekkerder, gezonder en goedkoper is. Dat is in veel gevallen waar. Maar ik ben van mening dat pakjes en zakjes soms ook wel heel handig zijn!

Niet iedereen kan koken

Koken moet je leren, niet iedereen krijgt dat van huis uit mee. Het is meer dan alleen maar wat opwarmen en soms heel erg moeilijk om dan iets lekkers op tafel te zetten. Hoewel pakjes en zakjes dan misschien niet altijd alle gerechten altijd eer aan doen is het wel een manier om te leren welke samen passen, hoe gerechten in elkaar zitten en om succesvol gerechten op tafel te zetten. Dat kan je vervolgens prikkelen om meer te gaan doen en wel zelf te gaan ontdekken. En voor wie helemaal niet kan koken, en dat ook niet van plan is te leren, kunnen dit soort producten wel voorkomen dat er écht alleen ongezond en duur gegeten wordt.

Soms is het stiekem tóch het lekkerste (en makkelijkste)

Pakjes en zakjes zijn niet altijd te vergelijken met zelf gekookt eten. Tenminste, voor mij is dat zo. Ik kan nog zulke lekkere Mexicaanse gerechten in elkaar flansen, soms wil ik gewoon Burrito’s van Wereldgerechten. Net zo goed als dat ik soms gewoon verlang naar een hamburger van de McDonalds. Is het een culinair hoogstandje? Nee, zeker niet maar het heeft een smaak die ik zelf niet na gemaakt krijg. Geloof me, ik heb het geprobeerd en zal daar ook niet mee ophouden. Daarnaast is het soms ook gewoon wel handig om een bult pasta of rijst te koken, saus op te warmen en in tien minuten aan tafel te zitten. Misschien ook niet zo lekker als een vers gekookte maaltijd en ík kies hier zelden voor. Ik kan me echter goed voorstellen dat het met een groot gezin soms echt niet anders kan.

Soms is het wél echt goedkoper

Het hangt natuurlijk echt wel af van de maaltijd die je graag maakt met pakjes en zakjes, soms is de aanbieding echter zo goed dat je het niet goedkoper krijgt. Toen ik mijn favoriete Burrito’s (gezinsverpakking dus genoeg voor negen wraps, ofwel drie personen) voor 58 cent bij Albert Heijn wist te scoren bijvoorbeeld. Voor 58 cent heb ik normaal geen negen wraps. Of nog een persoonlijk voorbeeld: aardappelpuree, wat wij gebruiken voor stamppotten. Ja ik vind verse aardappelen lekkerder, maar een zak aardappelen gaat hier met moeite op voor het uitschiet. Voor mijn favoriete aardappelpuree betaal ik twaalf cent per portie van 150 gram, met een actie kan dat nog minder zijn. Als ik (kruimige) aardappelen in huis heb gebruik ik die, uiteraard, anders kan ik altijd naar deze zakjes grijpen. Misschien niet altijd goedkoper in prijs per gewicht, maar wel ten opzichte van aardappelen weggooien.

Wees bewust wat je koopt

Zoals ik zei zijn er best wel pakjes en zakjes die ik zelf graag gebruik. Maar lang niet alles is naar mijn smaak. Ik krijg echt de kriebels van carbonarasaus uit een potje (wat helemaal niks meer met de Italiaanse maaltijd te maken heeft) en boerenomelet uit een pakje, wat eigenlijk gewoon heel duur zout is, vind ik ook onzin. Bobotie van Wereldgerechten heb ik zelf na gemaakt. Ik proef geen verschil en het is zonder pakjes en zakjes niet moeilijker om te maken dan met. Wees dus bewust waarom je bepaalde pakjes en zakjes kiest en probeer ook eens vaker recepten uit. Een kast vol goede smaakmakers hoeft niet duur te zijn en je kunt er veel plezier van hebben.

Zuinig aan doen voor extra besparing

Ik gebruik vaak niet de hele verpakking van een saus of kruidenmix. Is iets voor twee tot drie personen? Dan deden wij daar met zijn tweetjes 2 tot 3 keer mee. Dat maakt het een beetje minder ongezond en een beetje minder duur. Soms deel ik iets in drie porties, zodat ik van twee verpakkingen drie keer kan eten. Bijvoorbeeld de gezinsverpakking Burrito’s die ik eerder noemde, die kan ik met een paar extra wraps zelfs voor vier keer gebruiken. Een andere keer deel ik het in twee en doe ik met één verpakking twee keer. Het is maar net hoe het uit komt.

Pakjes en zakjes zullen altijd een controversieel onderwerp blijven en niet iedereen zal het met mijn beweegredenen eens zijn. Dat hoeft ook niet en als jij heerlijk kan koken zonder deze producten; more power to you! We zijn echter niet allemaal hetzelfde en ik kan wel net doen of ik er zelf nooit voor zwicht, maar dat zou een beetje hypocriet zijn.