sparen

Waarom ik niet aan cash stuffing doe (en wat ik dan wél doe)

Ik zal het maar meteen toegeven; ik ben geen fan van cash geld. Tenminste, ik vind het heel erg lastig om goed overzicht te houden als ik allemaal losse briefjes en muntjes bij elkaar zie. Nou moet ik daarbij wel zeggen dat ik ook altijd slecht ben geweest in rekenen. Tegenwoordig gaat het beter, maar ik moet goed overzicht hebben en met cash heb ik dat niet. Dat is de grootste reden dat ík persoonlijk dus ook niet aan cash stuffing op de meest traditionele manier van spreken doe.

Verschillende bankrekeningen

In plaats van mijn geld in envelopjes te stoppen en zo te verdelen, kies ik ervoor om mijn geld te verdelen over verschillende bankrekeningen. Dan doe ik eigenlijk hetzelfde, maar zonder te hoeven rekenen hoeveel erg nog op mijn rekening staat. Eigenlijk is het precies hetzelfde als cash stuffing, voor mij is het alleen een stuk overzichtelijker want ik klik mijn bankapp aan en zie in één overzicht hoeveel geld ik (nog) heb. Dat overzicht ben ik compleet kwijt als ik daadwerkelijk met cash werk.

Belang van een huishoudboekje

Of je nou met een bankrekening of envelopjes werkt, alleen het bedrag dat je uit mag geven beperken gaat je niet daadwerkelijk helpen. Als je dan gewoon vrolijk verder gaat als voorheen dan kan het zomaar zijn dat je geld ineens midden in de week al op is, maar dat je geen idee hebt waaraan. Zorg dus dat je niet alleen het geld dat je kunt uitgeven beperkt, maar zorg ook dat je goed bijhoudt waar je geld naar toe gaat.

Hoe potjes mij helpen om juist wél geld uit te geven

Eerlijk gezegd vind ik het soms heel moeilijk om geld uit te geven. Ik ben altijd bang dat ik mijn geld nodig ga moeten hebben voor (onverwachte) rekeningen en zelfs een goede buffer helpt me niet om deze (irationele) angst weg te nemen. Wat mij wel helpt is geld reserveren voor kleding, hobbies en uitjes. Het maakt van mij nog steeds geen big spender, maar zorgt wel dat als ik iets wil doen of kopen dat ik geen angst heb dat ik het geld straks ‘beter’ kan gebruiken.

Vind jij cash stuffing met cash geld en envelopjes dan weer wel heel interessant? Kijk dan eens bij Iris van OneBrokeGirl.nl, zij is wél enorme fan en verteld dit maar wat graag aan iedereen die het wil horen. Genoeg inspiratie te vinden dus, vooral op haar Instagram!