Besparen

Waarom jij smoesjes verzint om niet te kunnen besparen

Wie geen zin heeft om veranderingen te maken in hun uitgaven en wie tevreden is met hun budget heeft eigenlijk niks op deze pagina te zoeken. Maar het blijkt toch dat er eigenlijk maar weinig mensen zijn die zo denken en dat zijn meestal de mensen die mijn site ook daadwerkelijk overslaan. Andere mensen bedenken vaak smoesjes waarom het hen niet lukt om zo te besparen als ik doe.

Ik heb geen tijd om te besparen

We kennen allemaal het gezegde ’tijd is geld’, maar we vergeten soms ook dat het andersom werkt. Als ik mijn voorraadkast als voorbeeld neem, ik heb daar 80% op bespaart, in mijn laatste baan had ik bijna drie weken full time moeten werken om dat te betalen, nu maar drie dagen. Stel dat ik verder niks anders te betalen zou hebben, zou ik dus de rest van die drie weken kunnen besteden met vrienden en familie. En ik ben echt geen twee en een halve week full time kwijt geweest om te besparen. Sterker nog; toen ik begon met besparen werd ook de tijd die ik besteedde aan boodschappen ook gehalveerd en nu combineer ik het met mijn work-out dus ook dat is heerlijk.

Benzine is ook duur tegenwoordig

Dit is (wat mijn betreft) dus echt het meest loze smoesje uit het boek. Want juist omdat de benzine (en al het andere) nu zo duur is moet je creatief worden. ‘Met de huidige benzineprijzen is je besparing meteen weg!’ Als je dan van de auto afhankelijk bent voor je boodschappen, is het juist belangrijker dat je bespaart. Anders komen de benzinekosten nog bovenop je dure boodschappen. Uiteraard is te voet of op de fiets boodschappen doen natuurlijk altijd nog een andere optie, dan gaat dit helemaal niet op. Maar dan hebben mensen wel weer een andere smoes. Want elke situatie kan wel zo aangepast worden dat er echt niet in bespaart kan worden.

Je moet wel de juiste winkels in de buurt hebben

Het is me opgevallen dat elke winkel zijn voordelen en nadelen heeft. Zelf woonde ik eerst op een plek waar ik alleen toegang had op Albert Heijn en Lidl. En met een beetje moeie nog Plus en Aldi. Toch wist ik daar flink te besparen. Mijn manier van besparen was daar echter heel anders dan het nu is. Dat heeft deels te maken met andere lokaties, maar ook met de tijd. Want budgetproof boodschappen doen veranderd constant! Als je winkel A niet om de hoek hebt, heb je winkel B wel om de hoek. En heb je geen winkels om de hoek omdat je afgelegen woont? Dan zou ik juist heel erg goed bekijken hoe je minder vaak boodschappen kan gaan doen om zo te besparen. En daar zijn echt wel heel goede oplossingen voor, je moet alleen wel willen. En daar knelt het toch het meest.

Ik bespaar niet op eten, want het moet gezond zijn

Tsja. Dan niet? Maar ‘besparen’ betekent staat niet gelijk aan ‘ongezond’. Ja, 20 frikandellen kosten maar net iets meer dan één bloemkool maar als besparen een keuze is en geen ‘moetje’ zit daar nog heel veel nuance tussen. Er zijn genoeg lekkere groenten en fruit te koop die heel erg lekker zijn. Vlees of vleesvervangers zijn een optie, maar geen must en zeker niet elke dag. Groenten en fruit daarentegen zijn wel belangrijk. Hier kun je op besparen door zelf te snijden, want soms betaal je meer dan het dubbele om je groenten te laten snijden. Een andere manier waarop je best heel veel kunt besparen is door op te houden met ‘wenskopen’. Die groente en fruit aankopen waarvan je denkt ‘als ik het in huis heb, wordt het eerder gegeten.’ Of dat je maar meer koopt om keuze te hebben. Als daardoor elke week weer producten in de vuilnisbak eindigen (wees eerlijk tegen jezelf) is het wellicht een goede keus om daar eens veranderingen in te brengen.

Het mooiste is dat smoesjes helemaal niet nodig zijn. Jouw geld en jouw leven. Wil je niet besparen? Helemaal prima! En wil je dat wel? Dan kun je zelfs helemaal zelf verzinnen hoe en waarop je gaat besparen. Er staat inmiddels al vijf jaar aan bespaartips op deze sites, soms richt ik me in artikelen meer op het ene onderwerp, soms op het andere. Niet alles zal bij iedereen passen, sterker nog; sommige bespaarstrategiën probeer ik zelf ook alleen maar omdat ik ze wil testen voor jullie. Dus; niet alles één-op-één opvolgen is prima. Niks opvolgen ook. Maar daar hoef je dan helemaal geen reden (of smoesje) voor te hebben.