voorraadkast
Voorraadkast

Wat je standaard in je keukenkastjes moet hebben staan

Lekker eten hoeft helemaal niet zo duur te zijn, vooral niet als je weet hoe je moet koken. Nou kan ik je hier geen kookcursus geven, echter ik kan je wel vertellen welke basisproducten ik altijd in de kast heb staan. Met deze basisproducten kan ik eigenlijk alle kanten op, voorkom ik voedselverspilling en maak ik van goedkope ingrediënten toch lekkere gerechten. Zorg dat je keukenkastjes duidelijk zijn ingericht en alleen gevuld met producten die je zelf ook lekker vindt, al mag je natuurlijk best wel eens experimenteren met nieuwe producten. Dit is wat er standaard in mijn keukenkastjes te vinden is.

In de keuken

Olie – Ik heb eigenlijk altijd olijf- en zonnebloemolie in de kast staan. Verder doe ik niet te gek en niet te moeilijk; ik kook het liefst Italiaans of Mexicaans, dus daar passen deze oliën perfect bij. Ben je meer van de Aziatische keuken? Dan is het in plaats van olijfolie misschien een betere keuze om sesamolie in de kast te hebben staan. Zet er niet meer neer dan nodig is en binnen een aantal maanden op gaat.

Azijn – Ik heb sowieso altijd standaard natuurazijn in de kast staan; dit gebruik ik niet alleen in de keuken maar ook als schoonmaakmiddel. Het is een goede basis, want je kunt het ook goed gebruiken om restjes groenten in te maken. Daarnaast heb ik zelf eigenlijk ook altijd balsamicoazijn en rode wijnazijn in de kast staan. Afhankelijk van het recept besluit ik altijd welke van de drie ik gebruik. Ook voor deze azijnen geldt dat ik alleen in huis heb wat in een aantal maanden op gaat.

Zout – Er is zelfs een sprookje over hoe belangrijk zout is. Ik heb zelf altijd roze Himalayazout in de kast staan van Lidl; met Pasen en Kerst worden daar grote molens verkocht en die vind ik gewoon heel fijn in gebruik. In principe zou ik de molen, als deze op is, kunnen vullen met grof zeezout, want dat Himalayazout voegt voor mij niks toe. Naast dit zout heb ik ook altijd gewoon tafelzout in de kast staan. Verder doe ik niet zo gek met zout. Ooit heb ik zelf zout gerookt en dat gebruik ik wel eens als ik vlees bak. De rooksmaak zorgt voor een beetje een barbecue-ervaring van het fornuis. Dat is alleen omdat ik zelf lekker kon experimenteren!

Bouillonblokjes – Ik heb altijd allerlei soorten en smaken bouillonblokjes in huis. Natuurlijk de gangbare groenten en rund, daarnaast heb ik ook graag champignonbouillonblokjes in huis. Deze zijn lang niet overal te krijgen, dus als ik ze ergens tegenkom, neem ik meteen een stapel mee. Bouillonblokjes helpen soepen en sauzen vlug op smaak te brengen, tevens gebruik ik ze ook graag om pasta in te koken. Ik heb eigenlijk nooit kippenbouillonblokjes in huis, aangezien ik daar zelden naar grijp.

Gedroogde kruiden en specerijen – Mijn keukenkastje staat vol met mijn meest gebruikte kruiden en specerijen, van paprikapoeder tot nootmuskaat. Basilicum, tijm en dille mogen niet ontbreken. Ondanks dat ik die liever vers gebruik, is het soms lastiger of heel duur om deze producten vers te kopen, bijvoorbeeld in de winter. Ik koop veel van mijn specerijen lekker goedkoop bij Søstrene Grene, veel mensen gaan hiervoor ook naar de Toko.

Kruidenmixen – Er zijn een aantal kruidenmixen die ik kant-en-klaar koop; Stegeman kruidenmix voor hachee is daar één van en natuurlijk Burritos van Knorr Wereldgerechten, al is dat meer dan alleen de kruidenmix. Verder maak ik bijna alles zelf omdat veel kruidenmixen vooral uit zout bestaan. Toch is het wel handig om van tevoren mixen bij elkaar te maken zodat je alleen maar hoeft te strooien, deze staan dus wel in mijn keukenkastje.

Bloem – Met bloem kun je zoveel kanten op, en bakken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Je kunt ervoor kiezen om zowel bloem als zelfrijzend bakmeel in huis te hebben, met een beetje bakpoeder kun je dat laatste ook zelf maken. Misschien is het dan slimmer om te kiezen om verschillende soorten in huis te halen voor verschillende doeleinden.

Suiker – Met suiker kun je heel veel kanten op. Naast dat het belangrijk is als je zoete gerechten wilt maken, is het ook goed om te onthouden dat het echt een essentiële smaakmaker is. Veel is vaak niet nodig, net die paar korrels suiker kunnen een gerecht net wat lekkerder maken. In mijn zelfgemaakte burrito-mix bleek suiker datgene te zijn dat de smaak afmaakte. Ik ben niet tegen suiker. Zolang het maar een beetje binnen de perken blijft.

Gist – Zonder gist geen brood, dus echt heel belangrijk. Ik bak graag; ik sla ook liever zelf even een stokbroodje in elkaar dan dat ik een afbakbrood koop. Gist is voor mij mega belangrijk in de kast. Ik koop het altijd bij Lidl, daar is het zoveel goedkoper dan op alle andere plekken. Doe daarmee wat je wil.

In de voorraadkast

Pasta en noedels – Je weet zelf denk ik wel wat je het meeste eet; deze pastasoorten op voorraad hebben is altijd handig, ze gaan ook eigenlijk niet over de datum dus dat is perfect. Zoals ik al zei: ik ben zelf vooral van de Italiaanse keuken, bij de Aziatische keuken passen noedels weer wat beter. Wist je trouwens dat mienestjes en tagliatelle in principe hetzelfde zijn en dat je deze voor zowel Italiaanse gerechten als Aziatische gerechten kan gebruiken? Koop dus lekker de goedkoopste (of de lekkerste) in plaats van twee verschillende verpakkingen!

Rijst – Welke rijst je voorkeur ook heeft, zorg dat je ‘m altijd op voorraad hebt zodat je makkelijk een maaltijd kan maken. Ik ben zelf geen liefhebber van zilvervliesrijst, doe mij maar gewoon witte rijst. Toch heb ik beide altijd in de kast, soms moet je gezonde keuzes maken en soms kun je voor de lekkerdere optie kiezen.

Andere granen – Voor de gezonde keus kun je ook altijd andere graan- en pastasoorten in huis hebben. Couscous is lekker voor in salades, quinoa is een superfood en polenta is mega veelzijdig. Havermout kun je ook gebruiken in zoete recepten. Het is vooral belangrijk dat je het ook gebruikt; zet niets in je keukenkastje wat je vervolgens niet opmaakt.

Peulvruchten – Ik ben alleen en kies daarom graag voor gemak; als ik peulvruchten of linzen eet, komen die meestal uit blik. Er zijn regelmatig leuke aanbiedingen waardoor die kleine eenpersoonsblikjes prima te betalen zijn. Als een klein blikje me te duur is, kan ik er ook voor kiezen om een groot blik deels in te vriezen. Werkt prima en voorkomt zowel geld- als voedselverspilling. Voor grotere gezinnen kan het prima zijn om gedroogde peulvruchten te nemen en te laten weken. Ik gebruik ze vaak als vleesvervanger in maaltijden, peulvruchten kun je net zoveel kanten uit en ze geven een verzadigd gevoel voor weinig geld.

Tomaten in blik – Of het nu gaat om passata, puree, blokjes of iets anders; ik heb alle soorten en maten tomaten in blik op voorraad. Elk recept vraagt om iets anders en dankzij mijn voorraad hoef ik maar in de kast te kijken en te pakken wat ik nodig heb. Zo handig! Ik koop mijn tomatenspullen eigenlijk altijd in België, want daar is het allemaal zo goedkoop in vergelijking met Nederland. Als ik daar ben, sla ik even goed in en zo kan ik lang vooruit.

Ik ben vast nog wel wat essentials vergeten, maar op deze manier kan ik al een hele lekkere maaltijd op tafel zetten met wat er in de aanbieding was. Of beter nog; wat ik in de uitverkoopbak of in mijn Too Good To Go vond!