Geen categorie

Bespaarmythes ontkracht (boodschappen editie)

Vorige week vertelde ik al over de bespaarmythes als het gaat om vaste lasten, maar ook over boodschappen zijn er veel bespaarmythes. En het grappige is dat (ondanks dat ik altijd probeer om ze te ontkrachten) veel volgers er nog steeds in geloven. Daarom ga ik er nu nog even voor zitten om de vijf belangrijkste nog eens uit te leggen.

Koop in bulk

Voordeelverpakkingen, we kennen ze allemaal. Vaak hebben ze ook de schijn voor dat ze goedkoper zijn dan de kleinere varianten. Maar het is altijd verstandig om goed te rekenen en te controleren. Soms scheelt het namelijk niks óf is de kleinere verpakking zelfs goedkoper. Zeker omdat voordeelverpakkingen eigenlijk nooit meedoen met acties kunnen deze erg onvoordelig zijn ten opzichte van een kleinere verpakking of losse verpakkingen. Goed opletten is dus wel slim en dan ben ik er wel zéker helemaal voor om lekker in voorraad te nemen zodat je langer kan genieten van de voordelige prijs!

Huismerk is altijd goedkoper dan A-merk

Net zo goed als dat voordeelverpakkingen niet altijd voordelig zijn, is huismerk niet altijd goedkoper dan A-merk. Vooral als je gebruik kan maken van een voordelige aanbieding kan een A-merk ineens best een heel stuk goedkoper zijn dan een huismerk. Veel mensen nemen de moeite niet om te rekenen en vergelijken, maar het kan flink schelen. Zo kan A-merk houdbare melk wel een kwart goedkoper zijn in de aanbieding dan huismerk houdbare melk. En ook bij conserven kan het A-merk in de aanbieding goedkoper zijn dan de huismerk conserven. Een beetje afhankelijk van wat voor soort conserven je graag eet.

Budgetsupermarkten zijn het goedkoopst

Bij Kassa kwam het al uit, maar ook in mijn eigen ervaring heb ik al ontdekt dat budgetsupermarkten niet altijd goedkoper zijn. Het ligt er vooral soms ook aan hoe je naar bepaalde dingen kijkt. Één op één zijn de producten vaak wel goedkoper. Het grote verschil in voordeel zit hem er vaak in dat je bij de budgetsupermarkten alleen weinig keus hebt in verschillende opties. Niet drie formaten, met verschillende prijzen, maar één optie en die is niet altijd hetzelfde als de goedkoopste bij een supermarkt waar je meer keus hebt. Daarom is het vooral ook bij budgetsupermarkten altijd gebruik te maken van de deals en goed te vergelijken met eventuele andere supermarkten waar je komt. Zeker als het gaat om een product dat je niet wekelijks in je mandje gooit, dat kan je namelijk prima op voorraad kopen als je wel een keer bij de goedkopere supermarkt bent!

Huismerk is slechtere kwaliteit dan A-merk

Het verbaasd me soms eigenlijk wel een beetje dat mensen zo denken. Alleen het A-merk is goed genoeg. Maar in een Brits tv-programma (Eat well for less, ik kijk dat graag op YouTube en het is echt een aanrader) bleek dat mensen de smaak vaak niet konden onderscheiden van A-merk of veel goedkoper huismerk. In dat programma worden de producten vervangen door blinde verpakkingen, soms met daarin het ‘normale’ A-merk en soms een huismerk. Het is vooral heel grappig als mensen dan roepen hoe smerig de ‘vervanger’ is en dat dan blijkt dat ze het helemaal geen vervanger hebben gekregen. Dat is natuurlijk ook een leuke test om met jouw gezin te proberen!

Ongezond eten is goedkoper dan gezond eten

Natuurlijk, een doos van twintig frikandellen kost nog geen drie euro en dat zijn heel wat calorieën per euro. Maar als je echte vergelijkingen gaat maken valt het allemaal best wel mee. Pindakaas zonder suiker (100% pindakaas bijvoorbeeld) is net zo duur als pindakaas mét suiker. En als je met het seizoen mee eet kun je prima groenten en fruit kopen voor minder dan € 0,50 per aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. En ja, ranja met toegevoegde vitaminen is ook stukken duurder dan ranja waar dat niet in zit. Dat maakt die ranja alleen niet daadwerkelijker gezonder, alleen het gevoel dat je gezonder bezig bent en dat gevoel is waarschijnlijk heel erg duur. Maar niet daadwerkelijk gezonder.

Nou wil ik vooral nog wel even zeggen dat het altijd de uitzondering is die de regel bevestigd. Er zijn natuurlijk altijd voordeelverpakkingen die wel goedkoper zijn, huismerk dat niet te nassen is en sommige mensen zullen echt wel standaard minder kwijt zijn bij de budgetsupermarkt. Het gaat er vooral om dat je al deze dingen niet standaard voor waar aanneemt omdat ze gewoon te vaak niet waar zijn waardoor het je wel ook veel geld kan kosten!