boodschappen duurder
Boodschappen

Zijn onze boodschappen duurder geworden in de afgelopen jaren?

Ik was even lekker aan het rommelen in het opslag gedeelte van mijn kelder toen ik een oude portemonnee vond. Niet zoveel speciaals natuurlijk, maar ik besloot er toch even in te kijken want wie weet zat er nog wat geld in. Helaas was dat niet het geval, maar ik ontdekte dat er nog kassabonnen uit 2014 en 2015 in zaten! Dat vond ik wel leuk, want nu kon ik eens kijken of boodschappen nu eigenlijk echt zoveel duurder zijn geworden in die 3/4 jaar tijd!

Albert Heijn

Ik vond 2 bonnetjes van Albert Heijn, eentje van 2014 en eentje van 2015. Ik kocht toen heel andere dingen dan ik nu zou doen. Sowieso veel meer vlees(waren) dan nu, dus dat is wel grappig. Voor mijn boodschappen uit 2014 heb ik toen €21,76 betaald. Aanbiedingen niet meegerekend. De bon uit 2015 was wat korter en daarvoor betaalde ik maar €6,72. Met het vergelijken van de prijzen valt me vooral op dat vlees dus echt gemiddeld 2 keer zo duur is geworden. Het valt me ook op dat crème fraîche en de kleine blikjes tomatenpuree echt extreem veel duurder zijn geworden; de crème fraîche is van €0,39 naar €0,69 gegaan en de tomatenpuree van €0,07 naar €0,18! WAUW, dat is echt wel een flink verschil. Gekke is dat kruidenroomkaas en saladekaas (goedkope feta) juist niets duurder is geworden. Uiteindelijk zou ik met mijn eerste bon nu €29,66 kwijt zijn (€7,90 meer) en met mijn tweede bon €8,95 (dat is €2,23 meer dan 3 jaar eerder.) Als je dan realiseert dat mijn bonnen beide vooral uit budgetkeuzes bestond is dat best wel een flink verschil.

Lidl

In deze tijd ging ik veel vaker ook naar Lidl, dus natuurlijk heb ik ook een bon van de budgetsupermarkt. In mei 2014 shopte ik daar €27,73 met vooral heel veel groenten en zelfs wc papier. Het wc papier wat deze afgelopen week toevallig weer in de aanbieding was, voor precies dezelfde prijs. Nice, Lidl! Uiteindelijk zou ik vandaag €30,83 kwijt zijn voor dezelfde boodschappen, een verschil van maar €3,10! Het enige wat echt heel veel duurder was geworden, €0,39 toen t.o.v. €0,89 vandaag, is de komkommer die ik toen kocht. Maar met een goede aanbieding zijn komkommers ook een stuk goedkoper, natuurlijk. Ik ben erg te spreken over het minieme verschil van de prijzen van Lidl in meer dan 4 jaar! De worstenbroodjes zijn nog steeds dezelfde prijs, net als de wraps. Terwijl de wraps bij Albert Heijn wel echt duurder zijn geworden, nou dat zeg ik verkeerd; vroeger was daar nog wel eens een goede aanbieding en die zijn tegenwoordig ook ver te zoeken.

Bioscoop

Aangezien ik ook bioscoop kaartjes vond in mijn tas leek het mij leuk om deze ook te vergelijken. Op 24 mei ging ik schijnbaar naar de film Bad Neighbours, bij Pathé in Eindhoven. Ik betaalde €9,50 voor een kaartje. Het is inmiddels al wel weer even geleden dat ik naar de film ben geweest, maar volgens mij is dat wel wat duurder geworden. Veel films zijn tegenwoordig 3D en weet ik wat, waardoor de prijs van een kaartje hoger is. Ik vergelijk de prijs dus even met een andere 2D film. Een kaartje voor de film Mama Mia! Here We Go Again, in dezelfde Pathé is in september 2018 €10,95. Bij Vue bioscoop betaal je 5 cent minder voor een kaartje, voor 2 euro extra heb je de ‘best seats in the house’. Valt mij reuze mee dat kaartjes in 4 jaar tijd maar €1,45 duurder zijn geworden. Door alle kwaliteits updates en 3D-ontwikkelingen dacht ik eigenlijk dat het veel meer zou schelen.

Inflatie

Het was natuurlijk wel te verwachten dat boodschappen wat duurder waren geworden. Er wordt ook veel over geklaagd. Maar op zich vind ik het heel erg meevallen wat het verschil is. Mijn aankopen van Albert Heijn bestonden vooral uit vlees(waren) en die prijzen lijken te zijn verdubbeld. Iets wat ik persoonlijk juist een goede ontwikkeling vind, maar daar zijn de meningen over verdeeld. Als je dat bekijkt merk je dat de verdere boodschappen eigenlijk maar een paar euro duurder zijn geworden, met inflatie in gedachte en het feit dat we al 3/4 jaar verder zijn valt het in mijn ogen allemaal reuze mee en misschien met een beetje slim inkopen ook wel te omzeilen!

Had je verwacht dat boodschappen nog veel duurder waren geworden?

2 gedachten over “Zijn onze boodschappen duurder geworden in de afgelopen jaren?”

  1. Ik betaal bijna 20 % meer voor (bio) roomboter en melk in een paar jaar tijd. Dat is stapsgewijs gegaan. Maar b.v bananen zijn maar 10 cent per 5 duurder.Heel verschillend.

  2. Bij Lidl zijn de bananen (per kilo) in prijs gelijk gebleven. Het leek me een ‘rode draad’ dat dierlijke producten flink duurder waren geworden, tot ik dus zag dat de roomkaas en nep-feta niet duurder zijn geworden en volgens mij zijn dat gewoon melkproducten beide. Maar zoals ik al zei; ik vind het goed dat vlees wat duurder is geworden en eigenlijk geldt die mening ook voor andere dierlijke producten.

Reacties zijn gesloten.