Bij de cashback app krijg je op verschillende manieren cashback. Als je je rekeningen koppelt krijg je een kleine cashback op het moment dat je een aankoop betaalt via de gekoppelde rekening bij een aangesloten winkel. Lever je de kassabon van een aankoop in een fysieke winkel in, dan kun je hiervoor een ‘spin’ krijgen aan een rad waarmee je weer zegels kunt winnen voor de ‘sparen in de winkelstraat’-spaarkaart. Een volle spaarkaart levert je 1 euro op. En dan zijn er ook nog de cashbacks op specifieke producten. Alles bij elkaar kun je dus best wel een leuk spaarpotje opbouwen bij de cashback app. En dit spaarpotje kan een prachtig begin zijn voor een bespaarsneeuwbal!
Hoe werkt een bespaarsneeuwbal?
Door steeds je favoriete producten te kopen voor de beste prijs, in plaats van als het op is ga je steeds meer besparen, zonder dat je per se in eerste instantie meer uit moet geven dan normaal. Koop je een normaal wasmiddel voor 40 cent per wasbeurt en is deze nu in de aanbieding voor 10 cent? Dan koop je niet één verpakking, maar vier verpakkingen. Hierdoor ben je niet meer kwijt dan dat je normaal kwijt zou zijn, maar op het moment dat je eerste fles op is hoef je niet naar de winkel, maar kun je deze uit je voorraadkast pakken. Die euro’s die je bespaart gebruik je niet om gewoon maar wat te kopen, maar specifiek om (extra) in te slaan van een goede aanbieding die die week geldt. Is deze er die week geen? Zet het geld dan aan de kant, om te gebruiken als er wél een goede deal is op een ander favoriet product. Met het bespaarde geld van die actie doe je weer hetzelfde. Zo groeit je besparing en slinkt je wekelijkse budget.
Cashback geld krijg je terug
Dit kun je dus ook doen als je cashback krijgt via de cashback app . Eigenlijk zegt het woord het zelf al; ‘cashback’ betekent letterlijk geld terug. Dat betekent dus dat je het geld technisch gezien steeds opnieuw kan gebruiken om nieuwe (volledige) cashbacks te kopen. Maar ook dat je dit geld kunt sparen om je voorraadspaarpot te vullen, dus de spaarpot waaruit je geld kunt nemen om je voorraad aan te vullen. De grote bedragen van cashbacks op producten kunnen een gat slaan in je budget, hou daar dus wel rekening mee, maar de bedragen die je krijgt voor automatische cashback of sparen in de winkelstraat zijn alleen maar extra. Het is daarom wel slim om echt elke keer dat je bij een winkel bent geweest even je bonnetje te uploaden. En vergeet niet dat het ook geldt voor bonnen van Action, Hema en andere winkels die niet onder supermarkten vallen.
Nog extra toevoegen aan het potje
Naast je cashbacks kun je ook ander ‘voorgeschoten’ geld gebruiken om je spaarpotje voor je bespaarsneeuwbal aan te vullen. Denk aan statiegeld, maar ook koopzegels kunnen een mooie manier zijn om een begin te maken om te besparen. Dit is geld wat je op je rekening waarschijnlijk niet mist en dat je dus wel kan gaan inzetten om meer te besparen. Zo hoef je niet per se meer uit te geven om te beginnen met besparen.
Natuurlijk lijkt het belangrijk om, als je wil besparen, direct het verschil te zien in je uitgaven. Maar juist als je voor langere tijd wil gaan besparen is juist die voorraad en die bespaarsneeuwbal super belangrijk. Kijk dus in eerste instantie niet naar hoeveel minder je bent gaan uitgeven, maar hoeveel meer noodzakelijke spullen je ervoor hebt weten te kopen. Noodzakelijk is daarbij wel een belangrijke side note, want het enige geld dat je bespaart is het geld dat je niet uitgeeft. Maar dat komt dus pas in de volgende stap. En zo heb ik mijn boodschappenbudget voor mij alleen van 50 euro per week in 2016 naar 30 euro per week in 2023* weten terug te dringen. Ondanks dat de prijzen in die tussentijd juist flink gestegen zijn.
*Intussen heb ik ook bijna 4 jaar samengewoond, daarom is mijn oude budget uit 2016.
Dit artikel bevat affiliatelinks.