kleding mooi houden
Huishouden

Zo houd je je zomerkleding langer mooi

In de zomer draag je over het algemeen niet zoveel kleding, maar die kleding gaat vaak wel al vlug weer de was in. Zeker als we het lekker warm weer is. Veel zomerkleding is gemaakt van tricot. Hoewel dit lekker stof is dat je ‘s avonds door een sopje haalt en ‘s morgens weer droog is, is het ook een stof die niet goed reageert op het regelmatig wassen. Veel tricot kleding overleefd dus maar net 1 zomerseizoen. Zonde, want los van de financiële kant is het ook voor het milieu beter om kleding langer te dragen natuurlijk. Afgelopen jaar kocht ik zelf al aan het begin van de zomer 2 jurkjes bij C&A, jurkjes waar ik niet uit te slaan was tijdens de mooie, lange zomer van afgelopen jaar en die nu nog steeds als nieuw zijn. Met de volgende tips blijven ook jouw tricot kledingstukken jarenlang mooi.

Niet warmer dan 20 graden wassen

Het liefste was ik mijn tricot kleding met de hand, maar daar heb ik natuurlijk ook niet altijd* zin in. Daarom verzamel ik al mijn was en doe dit in 1 keer op 20 graden. Ik heb gehoord dat koud ook weer niet goed is, dus die vermijd ik uit voorzorg. Met 30 graden merk ik dat bepaalde kleding dan weer krimpt, dus ook die temperatuur vermijd ik bij de wasmachine. Meestal gebruik ik het wolwasprogramma, met extra water op mijn wasmachine. Zo weet ik zeker dat mijn wasmachine voorzichtig omgaat met mijn kleding.
*Lees: nooit.

Sorteer op materiaal, niet op kleur

Natuurlijk was ik mijn witte shirtjes niet met een rode, maar over het algemeen sorteer ik mijn wasgoed liever op materiaal dan op kleur. Zachte spullen die niet zo vies zijn bij elkaar, spijkerbroeken die wel wat kunnen lijden ook. Ik heb zelf geen kinderen, maar als je wel kinderen hebt is er vast veel meer was met vlekken. Deze was je ook apart, omdat dit wel op een wat hogere temperatuur gewassen moet worden en eventueel ook met vlekverwijderaar. Wasmiddel en -verzachter gebruik ik trouwens ongeveer de helft van de aangegeven hoeveelheid. Ik heb ook wascapsules, maar deze gebruik ik bij voorkeur alleen voor wassen op hogere temperatuur en langere tijd, zoals handdoeken, beddengoed en spijkerbroeken.

Ritsen dicht

Ritsen, gespen en andere versiersels van hard materiaal kunnen het zachte materiaal van je zomerkleding stuk maken, zorg dus dat deze goed beschermd zijn als ze met andere kledingstukken in de wasmachine doet.

Droog met zorg

Als je kleding dan is gewassen is de volgende stap het drogen. Laat ik beginnen te zeggen dat je de droger sowieso links moet laten liggen. Ook je kleding buiten, in de zon laten drogen is niet heel slim. Liever laat ik mijn tricot kleding binnen drogen aan een droogrek. Ik zorg dat ik het netjes ophang, zodat alle naden recht zijn en alles recht hangt. Dit voorkomt ook weer dat je moet strijken, weer iets wat je kleding geen goed doet. Gebruikt geen wasknijpers, maar hang je kleding gewoon dubbel over het droogrek. Meestal blijven zomerjurkjes daar hangen tot ik ze weer aan doe, want dat is het lekkere van zomerjurkjes. Je hebt er verder geen omkijken naar!

Dat goedkopere kleding vaak vlugger slijt dan dure kleding is vaak omdat er veel onzorgvuldiger mee omgegaan wordt. Behandel je jurkje van €20,00 alsof het €200,00 kostte en je zult zien dat de prijs niet altijd iets zegt over de kwaliteit.

2 gedachten over “Zo houd je je zomerkleding langer mooi”

  1. Ik was ook nog alles binnenstebuiten. Dan slijt door het wassen meer “de binnenkant”, en zitten alle/de meeste ritsen en prints op shirt bijvoorbeeld veilig aan de binnenkant.

    Echter heb ik geen extra slaapkamer o.i.d. om was gewoon te laten hangen tot ik het weer aandoe, en ik word er nerveus van dat ik het de hele tijd zie. Dus ik ruim het wel weer op als het droog is (of na een paar dagen 😉 )

  2. Dat het blijft hangen tot ik het weer draag ging er meer om dat dat dan dus weer (haast) meteen is. ? Maar gelukkig heb ik wel een extra kamer want anders zou er nog haast altijd was in het zicht hangen. ?

Reacties zijn gesloten.