bbq on a budget barbecue budgetproof
Bespaartips

Barbecue on a budget

Hoewel ik er met mijn mini balkon en 4 bovenburen geen plek voor heb, ben ik dol op barbecuen. Niet eens zozeer omdat ik het zo lekker vind, maar het is zo typisch iets van de zomer en zo gezellig! Een barbecue is alleen niet de meest goedkope (en gezonde) maaltijd, maar met de volgende tips kun je al een stuk gezonder en goedkoper barbecueën!

Leg ook eens groenten op de gril

Ik snap dat voor veel mensen barbecueën gelijk staat aan heel veel vlees, maar ook groenten zijn enorm lekker vanaf de barbecue. Natuurlijk de bekende gepofte aardappel en maiskolf, maar ook (gespieste) champignons, aubergine en wortel kun je heerlijk grillen, zeker met de juiste marinade!

Doe-het-zelf

Net als met een gourmet label in de winter is het zo dat vlees met een barbecue label voor meer over de toonbank gaat dan vlees zonder label. Het is daarmee geen beter vlees, gewoon al meer bewerkt. Spiezen zijn vrij eenvoudig zelf te maken en stukken goedkoper dan de kant en klare supermarkt spiezen en ook speklappen kun je marineren met de kruiden die je zelf lekker vind. Wil je toch kant-en-klare barbecue producten? Kijk dan uit naar producten met een ‘zonde om weg te gooien’ sticker en leg het in de vriezer in voorbereiding op een barbecue.

Zorg voor lekkere salades en andere bijgerechten

Als je je vol eet met ander lekkers heb je niet zoveel vlees nodig. Dus maak lekkere salades voor op tafel, met heel veel rauwe, frisse groenten en misschien wel pasta of couscous om het extra vullend te maken. Ook stokbrood met smeersels zorgt ervoor dat je minder vlees nodig hebt en je toch met een voldaan gevoel afsluit.

Neem de tijd

In plaats van de barbecue helemaal vol te leggen en alles zo vlug mogelijk gaar te laten worden kun je beter een voor een alles op de barbecue leggen. Laat de rest van de producten in de koelkast liggen zodat je deze eventueel nog in kan vriezen of de volgende dag kan opeten.

Hoe meer zielen hoe meer vreugd

Als wij met een grote groep barbecueën zijn we nooit veel meer kwijt dan 6/7 euro per persoon en dan heeft iedereen (meer dan genoeg) gegeten en ook (meer dan genoeg) gedronken. Natuurlijk heb je vaker restjes als je met z’n tweetjes barbecued maar doordat veel (waarschijnlijk) op tafel staat i.p.v. in de koelkast kun je de meeste restjes rechtstreeks naar de vuilnisbak verbannen. In een groep is er altijd wel een bodemloze put aanwezig die zorgt dat er geen restjes meer zijn.

Los van alle tips die je altijd kan toepassen moet je het er af en toe gewoon van nemen. Bewaar barbecue voor speciale avonden en geniet er extra van, zodat het het ook echt waard is dat je er een paar extra euro tegenaan hebt gegooid. Je leeft maar 1 keer!