inflatie bodemprijs
zorgverzekering

Zo kun je eenvoudig tot wel 100 euro besparen op je zorgverzekering

Wist je dat je in sommige gevallen heel veel geld kunt besparen door niet zomaar voor een grote zorgverzekeraar te kiezen, maar voor het goedkopere label? Deze keuze is niet voor iedereen weggelegd, maar als je geen grote zorgvraag hebt en/of het niet erg vind om alles via internet te regelen zijn dit heel goede opties.

Basisverzekering 

De basis zorgverzekering moet bij alle zorgverzekeringen hetzelfde zijn. Voorheen was dit niet bij alle verzekeringen het geval omdat er verzekeringen waren die vanwege geloofsovertuigingen bepaalde zorg uitgesloten hadden. Anno 2024 is dit echter veranderd en wordt alle zorg uit de basisverzekering overal vergoed. Pas als je zorg nodig denkt te hebben die niet onder de basisverzekering valt, kun je een aanvullende verzekering nemen. De dekking hiervan kan wel verschillen per zorgverzekering. Heb je extra zorg nodig, dan is vergelijken wel heel verstandig. 

Afspraken met zorgverleners

Het is goed om na te gaan met welke zorgverleners de verzekering waar je je bij aan wil sluiten afspraken heeft gemaakt. Helaas zijn er nog geen wetten over wanneer deze afspraken gemaakt moeten zijn. Het kan dus zijn dat de zorgverzekering waar jij je wil verzekeren zijn afspraken op 31 december nog niet op orde heeft. Je kunt er dan voor kiezen om wel je oude zorgverzekering op te zeggen, maar nog niet een nieuwe af te sluiten. Dan heb je nog tot 31 januari om je zorgverzekering alsnog af te sluiten, dit gaat dan gewoon met terugwerkende kracht in. Maar bedenk wel dat ook dit geen deadline is voor de gesprekken tussen zorgverleners en zorgverzekeraars. 

Grote naam of het goedkopere label

Omdat de basisverzekeringen allemaal hetzelfde zijn kun je dus geld besparen door te kiezen voor de goedkopere variant van een verzekering, als je niet veel meer nodig hebt. Het is wel altijd goed om even te kijken wat het daadwerkelijk bespaart want dat kan verschillen per verzekering.

Dit is het verschil in prijs

Zorgverzekeraar Goedkoper label Verschil per jaar*
Zilveren kruis Ziezo 90 euro
CZ CZdirect  30 euro
Menzis Vinkvink 88,20 euro
a.s.r. a.s.r. Ik kies zelf 101,40 euro
VGZ VGZbewuzt 12 euro

*Bij 385 euro eigen risico 

Wat je uiteindelijk betaalt kan natuurlijk nog veranderen door keuzes zoals aanvullende verzekeringen, hoogte van je eigen risico en of je je zorgverzekering per maand betaalt. 

Hulp bij overstappen 

Zie je nou door de bomen het bos niet meer? Dan is het slim om de hulp in te roepen van een vergelijkingssitevan een vergelijkingssite. Hier kun je al je wensen invoeren en deze spuugt dan de beste zorgverzekering voor jou. Wil je hier meer over weten, in een eerdere blog heb ik hierover al geschreven! 

Het is goed om al je opties open te houden, maar ook vooral om goed na te denken wat je verwacht nodig te gaan hebben, want je kunt wel voor de goedkoopste optie kiezen. Als je dan vervolgens niet de zorg vergoed kunt krijgen die je nodig hebt bespaart het je helemaal niets.