moestuin

Zo kun je voor weinig geld een moestuin opstarten

Een moestuin kan je zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. Zeker als je begint en nog niet weet of het wel de hobby voor jou is is het slim om niet teveel geks uit te halen. Wellicht spreek ik daarmee elke moestuinexpert tegen. Maar laat duidelijk zijn; ik richt me vooral op de achtertuin-tuinier wat je heel anders aan kan pakken dan een echte tuin op een complex. Anyway, wat heb je dan écht nodig en hoe kun je dat een beetje budgetproof doen?

Zaden (of plantjes)

Zonder zaden of plantjes heb je geen moestuin. Maar je kan veel kanten op wat betreft de kosten. Zo hebben Lidl en Action in maart/ april vaak zaden voor weinig in het assortiment. Dit zijn heel basic zaden van basic groenten. Waar natuurlijk niks mis mee is, maar wel goed om te weten. Via internet zijn ook veel goede plekken te vinden waar je zaden kunt kopen. Ik koop mijn zaden graag bij Moestuin & Bloem via Bol.com*. Zij zijn goedkoop, verzenden snel en hebben de grote merken zaden. Ik ben er dol op en gebruik het geld dat ik verdien met het invullen van enquêtes* om mijn zaden te betalen! Daarnaast zijn er via Instagram en bijvoorbeeld de Moestuin Advies community leuke initiatieven waarbij moestuiniers hun zaden met elkaar ruilen. Op deze manier heb ik voor dit jaar ook al wat van mijn (vrij basic collectie) kunnen uitbreiden met aparte soorten. En van succesvolle planten kun je ook weer zaden oogsten zodat je volgend jaar geen nieuwe zaden hoeft te kopen!

Gereedschap

Goed gereedschap is belangrijk, maar ook niet goedkoop. Je kunt natuurlijk altijd beginnen met goedkoop gereedschap van de budgetwinkel. Maar ik zou je liever adviseren om op rommelmarkten en in kringloopwinkels te zoeken naar gereedschap. Oud gereedschap is misschien niet altijd even knap, omdat het al jaren meegaat. Het is wel stevig, iets wat je van budgetgereedschap niet kunt verwachten en wat uiteindelijk veel duurder is. Je kunt op deze plekken ook uit kijken naar andere dingen voor de moestuin. Zo vonden Iris en ik bamboestokken (om je planten te geleiden) in de kringloop voor een fractie van de prijs die je er bij het tuincentrum betaald. We gaan vrijdag voor het eerst sinds de lockdown weer naar de kringloop en ik ben er een beetje zenuwachtig voor, maar heb zoveel zin om weer te gaan!

Boeken en andere informatie

Moestuin boeken zijn duur! Ik heb zelf een flinke verzameling, maar geen van deze heb ik nieuw gekocht. Eigenlijk had ik verwacht dat de kringloop een heel goede plek zou zijn om moestuinboeken te vinden. Niets bleek minder waar, ik heb volgens mij niet één boek van mijn collectie in de kringloop gekocht! Nee mijn favoriete plek om moestuinboeken te scoren is Vinted! Zo scoorde ik daar het Makkelijke Moestuinboek 2.0, de nieuwste versie uit 2020 dus, voor € 7,00 terwijl die normaal € 25,00 kost! Veel andere boeken lees (of luister) ik via de apps Storytel* en Nextory*, waartussen ik (vanwege het aanbod) vaak een beetje wissel. Beide hebben ook een proefperiode, dus het uitproberen kost je helemaal niks! Magazines lees ik dan weer graag via de Readly app*, een app met echt heel veel magazines, Nederlandse maar ook Duitse en Britse, kan lezen. Over allerlei onderwerpen en dus ook een flink aantal over (moes)tuinieren! Ook weer met een proeftijd, maar een maandabonnement kost zoveel als twee magazines in de winkel. Neem je af en toe een maandje een abonnement dan kun je je helemaal scheel lezen en weet je daarna alles. Overigens koop ik toch nog wel eens een nummer, maar dan wel na de preview in de app!

Moestuinbak en potten

Veel moestuinsystemen beginnen met de moestuinbak. Maar een ‘bak’ is helemaal niet nodig. Maak gewoon een stukje tuin vrij en begin met zaaien! Ben je nog niet helemaal klaar voor de commitment van een stukje tuin? Dan kun je ook gewoon al je potten, bakken en emmers verzamelen om in te moestuinieren. Heel veel groenten kun je daarin namelijk prima kweken. Als je ook nog eens zelf je groente-, fruit- en tuinafval zoveel mogelijk zelf composteert, kun je voor weinig een goed mengsel maken om de bakken mee te vullen en hoef je niet eens moestuingrond te kopen! Maar daarvoor zou ik toch even bij de experts kijken hoe goede moestuingrond gemixt moet worden, haha.

Zaaitrays en potjes

Voorzaaien is verstandig, dat heb ik wel gemerkt. Maar ik ben echt gewoon te gierig (hey, die naam komt niet uit de lucht vallen) om tientallen euro’s uit te geven aan zaaitrays. Daarom gebruik afvalproducten zoals eierdozen, tomaten- en yoghurtbakjes. Die laatste verzamel ik trouwens niet eens zelf, dat doet smam voor mij. Het is misschien niet zo mooi, maar eigenlijk vind ik al die zaaitrays sowieso niet zo mooi staan. In de podcast van deze week vertel ik er nog veel meer over. En dan zie je; een moestuin beginnen hoeft helemaal niet duur te zijn, als je je niet teveel laat leiden door wat de commercie je zegt dat je nodig hebt!

Dit artikel bevat affiliatelinks, deze zijn aangegeven met een sterretje*.