Besparen

Deze slechte gewoontes kosten mij onnodig veel geld

Ik ben heel bewust van wat de meeste keuzes in mijn leven me kosten. Misschien niet op de cent, maar wel of ik er geld voor over heb wat het me oplevert. Zo kan ik ervoor kiezen om de goedkoopste zwarte thee uit het schap te pakken, maar ik kan ook kiezen voor een biologische soort met een speciale smaakcombinatie. Dat laatste is mij het geld waard, dus doe ik dat. Maar als het aankomt op mozzarella, koop ik in de supermarkt liever het goedkoopste merk dan het A-merk, want dat heeft weer geen meerwaarde voor mij. Toch zijn er ook een aantal dingen die ik doe, vooral slechte gewoonten, die me nul meerwaarde geven en wel heel wat extra geld kosten.

Was niet meteen ophangen

Iets wat ik nog steeds regelmatig vergeet is de was ophangen. Of eigenlijk is dat één van de huishoudelijke taken van mijn vriend, maar ik moet hem dan wel even laten weten dat ik de was heb gedaan. Hij is namelijk geweldig, maar ruiken dat ik de was heb gedaan kan hij niet. Dus blijft er nog wel eens een was in de machine zitten. Nou moet ik wel zeggen dat op de goed geventileerde zolder de was minder snel verstikt dan toen de wasmachine nog op de badkamer stond, maar toch. Ik spoel het vaak toch nog even na en dat was eigenlijk niet nodig geweest.

Het fornuis niet uitdoen na het koken

Een heel slechte gewoonte die me al veel verbrande vingers en aangebrande pannen heeft bezorgd. Toch lijk ik het niet af te leren. Nu ik geen gaspitten meer heb (en geen visuele ondersteuning dat iets nog aanstaat) gebeurd het misschien zelfs nog wel vaker dan toen ik nog wel op gas kookte. Ik kan echt niet wachten tot ik een kookplaat heb die automatisch uitgaat na een bepaalde tijd. Die zijn er toch wel? Dat gaat sowieso denk ik wel heel veel geld schelen, want nu kook ik op een kookplaat van misschien wel 40 jaar oud.

Teveel aardappelen koken

Oké, voor deze heb ik inmiddels een goede oplossing. Maar voorheen verspilde ik hier stiekem best veel aardappelen mee. Ik zal even beginnen bij het begin, want in mijn oude huis had ik geen koele, donkere plek om mijn aardappelen te bewaren. Dus kocht ik alleen poeder aardappelpuree. Toen ik ontdekte dat ik in het nieuwe huis wel een goede plek had voor aardappels (alleen tijdens de zomer merk ik dat het iets te warm is) ben ik weer aardappelen gaan gebruiken in plaats van puree. Alleen moest ik nu wel eerst leren hoeveel aardappelen genoeg zijn voor ons twee en dat heb ik nog niet onder de knie. Daarom plan ik nu altijd twee dagen aardappelen achter elkaar, want langer zijn gekookte aardappelen gewoon niet lekker. Dat heeft meestal wel een extra voordeel; ik zorg dat ik mijn eten voor dag twee tegelijk klaarmaak met dag een. Zo hoef ik de volgende dag alleen nog maar op te warmen. Dat scheelt dan weer tijd, maar ook afwas. Win-win.

Zeep in de douche laten liggen

Als ik in de douche ga moet ik daar alles klaar hebben liggen. Want dan gaat mijn beenprothese uit en ben ik tot na het afdrogen even niet meer zo mobiel. Maar dat ik dingen in de douche moet leggen, betekent ook dat ik ze erna weer eruit moet halen. Daar gaat het dus mis. Vervolgens gaat mijn vriend douchen, en smelten mijn zeepjes, shampoobars en dat soort producten zo door de goot weg. In een doosje doen werkt ook niet helemaal lekker, dus ik moet gewoon strenger op mezelf zijn.

Een kop thee per keer zetten

Nou noemde ik al de thee en ik kies al niet de goedkoopste thee, tot voorkort was ik ook niet zuinig met die thee. Maar daarmee probeer ik al een tijdje te veranderen. Want elke keer de waterkoker aanzetten en elke keer een theezakje pakken loopt met de hoeveelheid thee die ik drink best op. Nou drink ik vaak thee uit grote halve liter mokken, maar dan is de thee weer koud voor je het op hebt. Nu maak ik dus twee keer per dag een kan thee, met één zakje en daar doe ik dan mee van lunch tot avondeten. Bij het avondeten drink ik vaak fris of wijn (nu niet want Dry January) en dan maak ik na het avondeten weer een kan thee. Dat is twee keer de waterkoker aan doen en twee theezakjes, in plaats van soms wel drie of vier. Enige nadeel is dat mijn vriend zwarte thee drinkt en ik alleen groene of witte. Misschien een tweede kan voor hem kopen, haha.

Gelukkig ben ik al goed bezig om twee van deze slechte gewoontes te verbeteren, maar die anderen verdienen nog wel wat extra aandacht. Maar ik ben ook maar gewoon een mens en die hebben nu eenmaal slechte gewoontes. Toch?