boodschappen
Besparen Boodschappen Persoonlijk

Zo maak jij je nieuwe boodschappenbudget tot een succes!

Bovenaan lijstjes met bespaartips staat vaak ‘pin je boodschappenbudget en laat je pinpas thuis’. Een tip waarvan ik altijd een beetje ongemakkelijk word. Ik snap het idee dat je niet meer kan uitgeven dan je hebt en dat pinnen een gemakkelijke handeling is. Maar mij lijkt het veel verstandiger om inzicht te hebben in welk budget je nodig hebt. Als je normaal 100 euro uitgeeft aan boodschappen kun je dat niet zomaar ineens halveren, zeker niet als je gaat besparen op vrijwillige basis. Die 100 euro is ergens op gebaseerd. Als jij niet weet waar je uitgaven op gebaseerd zijn is een poging tot besparen (bijna) altijd gedoemd te mislukken.

Zorg dat je budget voldoende is

Bekijk de bonnetjes eens van je laatste winkelbezoek(en), waaraan is al dat geld nu uitgegeven? Wat zijn de producten die je echt dagelijks gebruikt, welke zijn luxe producten en zat er iets bij wat ongebruikt is weggegooid? Zo maak je een lijstje voor de nieuwe week. Kunnen enkele van die dagelijkse boodschappen gewisseld worden voor een budgetoptie? Welke luxeproducten zou je kunnen minderen? En vooral; dat wat is weggegooid komt er niet op terug op je nieuwe lijst. Ga niet meteen voor de grote besparingen, als je de eerste week al 10% minder uitgeeft mag je al heel blij zijn!

Probeer budgetopties

Ik had het net al over budgetopties. Je kunt kijken welke dagelijkse producten je kan wisselen van een A-merk voor een budgetmerk. Kijk niet alleen naar de prijs en smaak, maar ook wat het meest gezond en voedzaam is. Wees eerlijk bij het uitproberen van een product. Soms zijn budgetmerken wel een euro of meer goedkoper, is dat verschil in smaak echt die euro waard? Maak een afweging voor jezelf.

Bouw een voorraad op

Voor de A-merken (en soms huismerken) zul je moeten blijven letten om aanbiedingen. Of het nu gaat om de A-merken die je lekkerder vond of die producten die in de aanbieding soms goedkoper zijn dan budgetmerken. Zorg dat je deze (houdbaardere) producten in slaat op het moment dat er een aanbieding is, zodat je later niet meer hoeft te betalen dan nodig. Ik geef (gemiddeld) niet meer dan 10 euro per week uit aan producten voor in mijn voorraadkast, de ene week is dit niks maar de andere week 20 euro. Zorg dus dat je daarvoor ook een apart budget/ potje reserveert. Bij mij werd het op een gegeven moment wel onderdeel van mijn gewone budget, omdat ik gewoon steeds minder nodig had, vaak bestaan mijn boodschappen alleen uit verse groenten en de aanbiedingen van die week.

Ontzeg jezelf niet alles

Om het nieuwe budget tot succes te maken is het ook slim om jezelf niet alles te ontzeggen. Neem een lekkere fles wijn of een biertje in het weekend of een zak chips of een biefstuk. Ik weet niet waar jij het meest van geniet, maar maak ook budget vrij voor een beetje luxe. Maar als je budget te hoog was door (te)veel luxe zul je daarin dus keuzes moeten maken en misschien wel moeten beperken tot een bepaald moment. Een grote valkuil van mij was sowieso altijd mijn wijn, ik dronk dagelijks en dat telt vlug op. Daarnaast is het bij wijn wel heel lekker om iets te ‘sneukelen’, dus lag er ook vaak droge worst of een lekker smeerseltje in mijn wagentje. Wijn drink ik nog 2 tot maximaal 3 dagen in de week, het liefst in het weekend. Ik kies dan wel voor een lekkerdere wijn, zodat ik er meer van geniet. Sneukelen doe ik eigenlijk helemaal niet meer, worst en smeersels zijn voor speciale momenten!

Maak een boodschappenlijst

Om ultiem inzicht te krijgen wat je budget moet zijn maak je als laatste een boodschappenlijst, hier zet je de (verwachtte) prijzen van je boodschappen bij. Lang leven online supermarkten, waar je die prijzen allemaal op kan zoeken. Opgeteld is dat het budget voor die periode, of je nu per week of maand rekent. In de winkel kun je altijd nog kijken of bepaalde producten goedkoper kunnen (hallooo, 35% kortingsstickers!) En of je op die manier je budget nog verder omlaag kunt krijgen. Het is vooral belangrijk om je budget realistisch te houden, zodat je er niet overheen gaat. Als dat gebeurd kun je het gevoel hebben dat je hebt gefaald. En ben je vlugger geneigd om niet door te gaan met besparen en dat zou toch vooral wel heel erg jammer zijn!

Kun jij je makkelijk aan je boodschappenbudget houden?

 

18 gedachten over “Zo maak jij je nieuwe boodschappenbudget tot een succes!”

 1. Het lukt mij dusdanig aardig dat ik het maandbedrag de laatste maanden wat naar beneden bijgesteld heb. De rest van het jaar ‘doe’ ik het met dit budget. Aan het eind van het jaar kijk ik naar het gemiddelde over de laatste vier maanden en pas het nieuwe bedrag daar op aan.

  Wel laat ik het geld wat ik deze maand over heb staan voor de volgende maand. Dat geeft dan net iets meer speelruimte.

 2. Dat is geweldig natuurlijk! Slim ook om het overgebleven geld wel ‘apart’ te houden, dit zou je ook kunnen gebruiken om voorraad op te bouwen als er eens een superdeal op wc papier of wasmiddel komt!

 3. Wat een fijne tips! Ik ben sinds drie maanden bewuster bezig met mijn boodschappenbudget. Ik gaf echt veel te veel uit aan boodschappen… Ik heb enorm kunnen besparen door een weekmenu te maken en meer te letten op de aanbiedingen. De afgelopen drie maanden daardoor al 100!! euro apart kunnen leggen door bewuster bezig te zijn. Ben er best trots op, haha! Wie weet kan ik nóg meer besparen met jouw tips. ?

 4. Wauw dat is echt heel erg goed van je! Ik hoop dat ik je nog verder kan inspireren! (En als je tips, vragen of suggesties hebt; gewoon roepen want ik wil vooral content maken waarmee ik anderen help!)

 5. Ik ben student en word vaak uitgelachen door leeftijdsgenoten om hoe ik alle aanbiedingen afspeur en mijn boodschappenlijstje tijdens colleges in dr AH app bijwerk. Maar ondertussen geef ik bijna de helft uit van een gemiddeld studentenbudget door 1x p.w boodschappen te doen en een flinke voorraadkast op te bouwen. Heb ik aan het einde van de maand ook nog geld voor ander eten dan noodles.
  Wie het laatst lacht, lacht het best!

 6. Als student ga ik dit zeker toepassen! Gelijk maar mee aan de slag deze week. Ik ben altijd in om minder te besteden aan boodschappen

 7. Goed om te horen! En als je tips nodig hebt; je mag altijd een berichtje sturen en dan zal ik kijken of ik er antwoord op kan geven. (Persoonlijk of via een artikel!)

 8. Fijn om tips te delen met elkaar.
  Ik heb ook een tip: haal eens groenten en fruit bij de Turkse supermarkt is fers en voordeliger! Ga kijken en het zal je verbazen?

 9. Blij dat ik een comment kan achterlaten. Ik wil je bedanken voor al het werk dat je steekt in je blog posts. Hoedje af!

 10. dit hoorde ik van mij n colega . maar moet je dan bieden of kun je € 5.00
  een doos met eten kopen . en word dat dan thuis gestuurd hoe gaat dat
  met vriendelijke groeten van trijntje van der bijl uit leeuwarden een in de armoede . die verplicht vrijwilegers werk doet dit voeld als uit buiting . en er word verschil gemaakt met betaalden die hun werk doen en wij met ons werk .

 11. Hoi Trijntje, wat een narigheid en vervelend dat je dat zo voelt! Op je vraag kan ik je geen antwoord geven omdat ik niet weet waar het precies over gaat, het artikel Waarop je reageerde gaat niet over iets wat je kunt kopen namelijk. Sorry daarvoor, groetjes Minke.

Reacties zijn gesloten.