Minke met een huishoudpotje
zorgverzekering

Zorgverzekering: heb je aanvullende verzekeringen nodig?

Het einde van het jaar staat voor veel mensen in het teken van zorgverzekeringen. Het is nu de tijd om daar naar te kijken. Want of je nu wil overstappen of niet, het is altijd verstandig om goed geïnformeerd te zijn waar je aan toe bent volgend jaar. Een belangrijke vraag daarbij is of je aanvullend wil verzekeren. Maar of dat nodig is, verschilt per persoon en omstandigheden. 

Is een aanvullende verzekering noodzakelijk? 

De allereerste en wat mij betreft meest belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is of je verwacht gebruik te moeten maken van zorg die onder aanvullende verzekeringen valt. Om dit te beslissen zul je eerst moeten uitzoeken of de zorg die je verwacht nodig te hebben onder de basisverzekering of aanvullende verzekering valt. Valt de zorg die je verwacht helemaal onder de basisverzekering of verwacht je helemaal geen zorg nodig te hebben? Dan kan een aanvullende verzekering overbodig zijn, maar ja dat moet je dus wel zelf even bepalen. Want een aanvullende verzekering is niet hetzelfde als ‘beter verzekerd zijn’, het kost extra en die kosten moet je er wel uit kunnen halen!  

Zelf betalen of verzekeren?

Soms is het goedkoper om zorgkosten die niet onder je basisverzekering zelf te betalen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan anticonceptie boven de 21 jaar, wat ik zelf nodig heb. Als ik dit zou laten verzekeren zou ik 120 euro per jaar extra kwijt zijn. Maar mijn anticonceptie kost mij nog geen 17 euro per jaar. Moet je die aanvullende verzekering van 120 euro nou hebben voor iets anders wat deze verzekering dekt, haal dan ook zeker je anticonceptie want daar dan geen gebruik van maken is zonde! Om te kijken wat je nodig hebt is het slim om naar je medische verleden te kijken én naar je eigen financiële situatie. 

Overwegen en vergelijken

Zoals ik al zei heeft aanvullend verzekeren eigenlijk alleen nut als je verwacht dat de zorg die je nodig hebt meer kost dan de verzekering zelf. Als je niet verwacht zorg nodig te hebben die gedekt wordt door een aanvullende verzekering, kan het wel slim zijn om hier vast een potje voor te maken. Spaar (minstens) het geld dat je niet aan je aanvullende verzekering kwijt zult zijn in een speciaal potje voor zorgkosten. Je kunt volgend jaar natuurlijk opnieuw een keus maken als je verwachting verandert, maar als de verwachting hetzelfde blijft hoef je niet per se ‘voor het geval dat’ verzekerd te zijn en bespaar je uiteindelijk over heel veel jaar heel veel geld. 

Maak een verstandige keuze

Bekijk ook zeker of bij verschillende verzekeringen er aanvullende verzekeringen zijn die slechter of beter bij je passen. De basis is in principe overal hetzelfde, omdat dit wettelijk is vastgelegd, daarom is het zo belangrijk om te kijken of de zorg die je nodig hebt hieronder valt. Door verschillende opties te vergelijken, kun je een beter inzicht krijgen in wat het meest geschikt is voor jouw specifieke behoeften en budget. Gebruik daarvoor ook zeker één of meerdere vergelijkingstools, want die zijn er echt om jouw leven makkelijker te maken. 

Kortom, het afsluiten van aanvullende verzekeringen is alleen verstandig als je daadwerkelijk gebruikmaakt van de extra zorg die ze bieden. Het is geen garantie voor een betere dekking en het is van belang om de kosten af te wegen tegen de voordelen. Goed nadenken over wat je zorgvraag is, wat je verwacht voor het komende jaar en dan kun je het juiste besluit nemen of je aanvullend moet verzekeren. Of niet. En bedenk ook; dat jouw keuze niet hetzelfde hoeft te zijn voor je partner, jullie zorgwensen kunnen verschillen en het is dus goed om voor beide de juiste vergelijkingen te maken!