kringloop
kringloop

10 Must-Have Tips voor Fantastisch Kringloop-Shoppen

Ik ben dol op kringlopen, maar dat was niet altijd zo. Ik voelde mij in het begin altijd een beetje raar, alsof ik er niet echt op zijn plek was. Inmiddels voel ik me als een vis in het water in de kringloop en doe ik regelmatig heel goede vondsten. Daarom vond ik dit een goed moment om tien van mijn onmisbare tips met jullie te delen, want of je nu nieuwe kringloper bent of ervaren; er is altijd wat te leren. 

Zorg dat je tijd en zin hebt om te kringlopen

Ik ben best wel eens in een paar verloren minuutjes een kringloop ingelopen, maar over het algemeen zorg ik dat ik er echt tijd voor vrij maak. Meestal samen met bestie Iris of met smam. Ik merk trouwens wel dat ik met beide heel anders kringloop, dus zorg ook voor de goede partner om mee te nemen (of ga lekker alleen.) Zorg voor een flesje water, een goed gevulde maag en goede zin en je hebt minder kans op miskopen, want oh ja ook in de kringloop kun je miskopen doen. 

Maak een (doorlopende) verlanglijst 

Het is mij al een paar keer overkomen, maar het is best zeldzaam om meteen dat te vinden wat je zocht in de kringloop. Daarom heb ik altijd een soort doorlopend verlanglijstje van wat ik zou willen vinden in de kringloop. Wat daar op staat kan heel breed zijn (een spijkerbroek) of heel specifiek (een Brabantia-broodtrommel in oranje met bloemen). Hoe specifieker je zoekopdracht, hoe moeilijker het zal zijn om iets te vinden. Al zal dat uiteindelijk ook het triomfantelijke gevoel wel groter laten zijn.

Pas altijd alles en kijk niet naar de maat 

Maten in de kringloop zeggen weinig. Ik ben wel eens weggegaan met een item in maat XS en ik heb ook wel eens een kledingstuk in maat XXL moest achterlaten omdat mijn borsten werden geplet. Ik kijk daarom niet naar de maat, maar naar hoe groot het item oogt. Als het eruit ziet alsof het mij zou kunnen passen neem ik het mee naar de paskamer. Naast dat passen goed is om te zien of de maat goed is en of het je staat. Kun je door te passen ook goed kijken of er niks mis is met het item. Het valt toch makkelijker op of er gaten in zitten of dat er andere dingen mee mis zijn. 

Naar welke kringloop moet je heengaan?

Ik heb opgemerkt dat ik mijn beste vindingen doe ik kringlopen die in wat meer ‘rijke’ buurten zitten. Daar zijn de spullen net wat luxer, vind ik meer merken en doe ik gewoon meer vondsten. Maar ben je nou echt meer op zoek naar ‘vintage’ spullen, dan kan het misschien juist beter zijn om naar een kringloop te gaan in een buurt waar veel oudere mensen wonen. Als die inboedel dan weg gaat heb je kans dat je nog voor een prikkie mooie vintage spullen scoort. 

Bekijk de hele winkel 

Er zijn plekjes in de kringloop die misschien niet zo interessant zijn, of dat het nou het buitenspullen-gedeelte is of gewoon alleen het rek met rode kleding. Het is altijd slim om toch overal te neuzen, want je weet nooit wat je anders misloopt!

Denk buiten de gebaande paden

Of je nu iets vindt wat je helemaal niet zocht, maar waar je helemaal verliefd op bent. Of dat je juist iets wat bedoeld is voor bepaald gebruik, gebruikt voor totaal iets anders; het is helemaal prima. Je hoeft niet altijd binnen de lijntjes te kleuren, wees creatief en bedenk ook eens hoe je iets kunt upcyclen. Zo gebruikte Iris stoffen uit de kringloop voor mijn ecostoof en dat maakte dat cadeau alleen maar specialer voor mij! 

Kijk naar de kwaliteit 

Wat je koopt is ook echt heel erg belangrijk. Ik zorg daarom altijd dat ik even in het labeltje kijk om te zien waar een item vandaan komt. Als het merkje duidelijk van een fast fashion merk is laat ik het hangen, maar ook als het geen kleding is probeer ik de herkomst te herleiden en probeer ik geen budgetspullen te kopen. Het gaat me er dan niet zozeer om het merk an sich, maar vooral om de kwaliteit die in veel gevallen slecht is, terwijl de prijs eigenlijk haast gelijk is met de nieuwprijs. Ik kies dus liever voor vintage of wat duurdere merken. Voor ik tot aankoop over ga, controleer ik mijn aankopen ook altijd even of ze wel helemaal gaaf zijn. 

Ga even door je kast vóór je naar de kringloop gaat

Bekijk voor je naar de kringloop gaat even je eigen kast. Misschien is er wel kleding die je zelf weg kunt brengen, het one-in-one-out systeem is een heel goede om je kledingkast niet te vol te laten stromen. Van de andere kant kan het helpen dat je nog even herinnerd wordt dat je nog een paars topje zoekt voor op die ene rok of juist een rok voor onder dat ene paarse topje.

Trek makkelijke kleding aan 

Passen is altijd het lastigste onderdeel van (kringloop) shoppen. Dus zorg dat je lekker makkelijke kleding aan doet en vergeet de makkelijk uit-en-aan te trekken schoenen niet! Het liefst draag ik een legging met een tanktop en eventueel een vest eroverheen, dan heb ik eigenlijk niet eens een pashokje nodig. En mijn crocs maken de outfit helemaal af.

Keur al je aankopen nog even voor je naar de kassa gaat

Ik zei al een paar keer dat je goed moet controleren of alles wel in goede staat is. Maar het kan ook gebeuren dat je maar van alles in je mandje of karretje laadt en dat je bij de kassa misschien toch niet alles wil hebben. Ga voor je naar de kassa gaat dus altijd nog even kritisch door je spullen heen en laat lekker in de kringloop liggen. 

Ondanks dat kringlopen een duurzamere manier is van omgaan met kleding (en andere spullen), is het niet heilig. De spullen die worden gedoneerd zijn wel ooit nieuw gekocht en hebben dus wel een voetafdruk, shop dus ook bewust als je tweedehands winkelt want ook dat is niet heilig. 

Met deze tips ben je klaar om op avontuur te gaan in de kringloop. Of je nu een eigen stijl hebt of nog op zoek bent naar wat bij jou past; de kringloop is daar perfect voor.