folders
aanbiedingen

Wanneer moet je aanbiedingen nou juist laten liggen? 

Ik ben dol op aanbiedingen en vind het belangrijk om nooit teveel te betalen voor wat er met mij mee naar huis gaat. Maar dat betekent niet dat ik vind dat je altijd zomaar alle aanbiedingen moet meenemen, soms is het juist zuiniger als je een aanbieding laat liggen.

Als je iets alleen koopt omdat het in de aanbieding is 

Op het moment dat A-merk ijsjes in de aanbieding zijn krijg ik daar heel vaak berichtjes over. Dit kán natuurlijk een goede deal zijn. Bijvoorbeeld als je normaal altijd huismerk ijs in de vriezer hebt liggen en dit is goedkoper dan het huismerk. Of als je altijd A-merk ijs hebt omdat je een ijssnob* bent en geen A-merk eet. Maar als je eigenlijk nooit ijs of nooit dít sóórt ijs koopt is het de vraag of je er echt mee bespaart. Je koopt het dan eigenlijk alleen omdat het in de aanbieding is. Hetzelfde geldt voor mensen die mij wel eens berichtjes sturen met de vraag of een aanbieding voor waspods goedkoop is. Met daarna de opmerking ‘want ik gebruik normaal nooit waspods’. Dan is in de meeste gevallen dit geen goede deal en wil je het alleen kopen omdat het in de aanbieding is en dat is zonde van je geld. Ken je bodemprijs per wasbeurt en koop waspods als ze onder die prijs komen en anders niet.

* Niks mis mee, ik als koffiesnob zal nooit snobshamen. 

Als je niet weet wat je ermee moet doen

Dit is een mooi voorbeeld wat wel een beetje voor mijzelf telt. Niet zozeer als het gaat om folderaanbiedingen, maar als ik voorbij een uitverkoop koeling kom of die anti-verspillingszakjes met groente en fruit zie liggen dan krijg ik last van FOMO. En daar moet ik zelf toch wel streng op zijn bij mezelf, anders liggen er ineens gdingen in mijn koelkast die ik normaal nooit zou kopen en waarvan ik echt niet weet wat ik er mee moet doen. Nou is dat niet altijd slecht om nieuwe dingen te proberen, maar zorg wel dat je weet wat je ermee moet doen en leg je koelkast en vriezer niet vol met producten die nieuw zijn of waarmee je nog geen plannen hebt, want dan is de kans gewoon groot dat het in de vuilnisbak beland. 

Als het echt niet meer in je budget past

Bij mij is mijn budget altijd enorm rekbaar, maar ik denk niet dat iedereen zoveel rek in het budget heeft als ik. En dan kan het soms zo zijn dat er voor een aankoop gewoon echt geen budget meer is of vrij te maken is. Laat het dan gewoon los, er komt vast wel weer een goede kans voorbij. Wil je dit nou voorkomen? Op dit moment is het niet het beste moment om voorraad aan te leggen, dus kun je misschien juist vast een spaarpotje aanleggen om te voorkomen dat je écht goede deals moet laten liggen. In mijn boek heb ik ook aandacht besteed hoe goede deals kunnen helpen om een bespaarsneeuwbal te laten vormen. Dat kan je in de toekomst dus ook helpen om financiële ruimte te krijgen. 

Als een voorraad niet ‘veilig’ is voor je

Ik denk dat we allemaal wel een verleiding hebben. Voor de één zijn dat chips, die als ze in de voorraad liggen dat ze op moeten. De ander kan beter geen chocolade in de voorraad hebben liggen. Maar het is niet altijd alleen maar eten; Iris vertelde mij dat als ze mascara op voorraad heeft dat ze dan niet zoekt als ze ‘m kwijt is, maar gewoon een nieuwe pakt. Dat zijn natuurlijk dingen die totaal niet zuinig zijn, maar dus zorgen dat je juist meer geld kwijt bent. Voor mij is deze verleiding trouwens kipkluifjes. Wijn kan ik dan weer wel makkelijk op voorraad hebben, dat drink ik niet méér dan dat ik dat niet op voorraad heb. Maar dat koop ik wel het liefst voor de allerbeste prijs, dus gelukkig kan ik mij daarbij goed beheersen. 

Ik hou ook altijd in mijn achterhoofd dat het enige geld dat je bespaart, het geld is dat je niet uitgeeft. Verder blijft het natuurlijk altijd belangrijk om te vergelijken en gewoon kritisch te zijn om wat er in je mandje gaat.