Primark meer kost
Actualiteiten

Waarom Primark je meer kost dan je lief is

Toen Primark, na lang wachten, eindelijk aankondigde dat er een filiaal in Eindhoven zou komen in 2013 kon ik niet wachten tot het zo ver was. Ik zag de shoplogs bij (toen nog vooral) bloggers als Vera Camilla en ik was altijd heel erg jaloers. Vooral op de zogenaamde licensed producten (Disney, maar ook merken als Coca Cola) die op andere plekken de hoofdprijs kosten en bij Primark maar een fractie van die prijs. Toen ik mijn eerste voetstappen zette in dit budget walhalla werd ik dus ook best wel hebberig. Ondanks dat ik heel veel fijne producten van Primark heb, heb ik ook gemerkt dat er heel veel geld heen is gegaan wat ik beter in mijn zak had kunnen houden.

Veel voor weinig

Als ik in en om Primark loop zie ik zelden mensen met 1 klein tasje naar buiten gaan. Vaker zijn het meerdere grote tassen. Alles bij Primark is ook zo goedkoop; je hoeft niet te kiezen tussen die ene jurk of die andere trui, je kunt ze allebei kopen! Daar zit hem echter wel het hele gevaar van Primark; dingen kopen omdat ze goedkoop zijn, niet omdat ze ‘joy sparken’. Ik heb vaker geschreven over hoe je de theorie van Marie Kondo kunt gebruiken om te besparen en zeker bij winkels als Primark helpt mij dit enorm. Eerder kocht ik zelf nog wel eens iets waar ik niet 1000% blij mee was, puur om de prijs op het prijskaartje.

Kwaliteit

Dan is er nog de levensduur van de producten van Primark. Als je je aankoop niet wegdoet (of achter in de kast laat liggen) omdat je het vlug niet meer leuk vindt of omdat de maat toch net niet klopte, dan is er nog de vraag hoe lang het item mooi of zelfs heel/ draagbaar blijft of in geval van andere producten; bruikbaar. Primark verkoopt immers niet alleen kleding.

Onnodige aankopen

Dat Primark niet alleen kleding verkoopt is wellicht de allergrootste valkuil voor veel mensen. En drommels wat zijn die hebbedingetjes toch vaak leuk! Met de kleine prijzen van deze items wordt de drempel ook nog eens lager. Vraag is echter of je ze wel nodig had en of ze de uitgave wel echt waard zijn.

Maak fast fashion zelf langzamer

De prijs van een kledingstuk zegt over het algemeen niks over de milieu-impact en ook niet over de omstandigheden waarin de kleding gemaakt worden. Zelfs de statements van de merken/ bedrijven zelf zijn niet altijd betrouwbaar, helaas. Merken die zich wel inzetten voor duurzaamheid en goede arbeidsomstandigheden zijn echter nog steeds schaars. Daarnaast zijn ze wel echt heel erg duur, met prijzen van een paar honderd euro per item. Minimaal. Ik denk dat het daarom niet voor iedereen een optie is om te stoppen met shoppen bij fast fashion winkels. Er zijn daarom wel wat dingen die je kunt doen om fast fashion een beetje langzamer te maken. Vaker naar kringloopwinkels gaan i.p.v. Primark en zelf je afdankertjes ook daarheen brengen is 1 stap. Minder afdankertjes creëren is een goede tweede stap en deze tips kunnen je daarbij helpen:

Verzorg je kleding goed – Wassen is slecht voor je kleding, dus zorg dat je dit zo min mogelijk doet. Als je het doet let dan goed op de temperatuur en het wasprogramma. Ik schreef eerder al hoe ik mijn goedkope zomerjurkjes mooi houd. Kleding die pilt hoeft niet meteen weggegooid te worden maar kan met een speciaal apparaatje (of gewoon een scheermesje) worden geschoren.

Kijk hoe kleding is gemaakt – Zorg dat je kijkt hoe het patroon uit het stof is geknipt. Ideaal is dit recht op de draad, dit voorkomt dat vooral rekbare kleding als t-shirts gaan ‘trekken’. Kijk ook hoe de naden aan de binnenkant eruit zien, deze moeten netjes en recht zijn.

Pas kleding voor je het koopt – Super belangrijk! En als iets niet helemaal als gegoten zit: koop het niet. Je gaat niet afvallen of aankomen en je gaat het item waarschijnlijk al helemaal niet zelf vermaken.

Bij twijfel, niet doen – Deze spreekt denk ik voor zich. De laatste 2 keer dat ik bij Primark was heb ik dingen in mijn mandje gestopt, er de hele winkel mee doorgelopen en uiteindelijk toch niet gekocht. Ik twijfelde te veel en besloot daarom de aankoop niet te doen.

Ga voor tijdloos in plaats van trends – Ahhh nu klink ik echt als een oude doos. Je kleden volgens de laatste mode is natuurlijk leuk, zeker toen ik jonger was deed ik dat ook graag. Toch is er wel een verschil tussen ‘de jaren 90 stijl’ omarmen die nu hip is en bijvoorbeeld een ‘fluo gele bontjas’-trend. Met die eerste kan je ervoor zorgen dat het in jouw kast, bij jouw stijl past. Met de tweede loop je over heel korte tijd voor aap omdat het ‘zooo last season’ is.

Ik kom zelf niet zo vaak bij Primark en ik koop er meestal ook niet al teveel. De laatste keren was echter vlug achter elkaar en na mijn afspraak met mezelf om geen goedkope troep meer te kopen. Dat heeft goed geholpen. Ik kocht enkel 2 items die al lang op mijn wensenlijst stonden en verder niks.

13 reacties op “Waarom Primark je meer kost dan je lief is”

 1. Wij zijn zelf heel ver van de primark weg gaan wonen en wanneer we wat willen hebben, sturen we familieleden op missie 😉 Helpt heel goed tegen impulsaankopen.

 2. Heel herkenbaar dit! Ik ben vroeger ook echt een paar keer helemaal los gegaan bij de Primark. De laatste paar keren ging het heel goed. Een keer was ik net verhuisd en had ik nog geen kerstspullen. Nou, toen ging er toch een glitterananas voor in de kerstboom en Harry Potter-hangers mee. En de laatste keer ben ik zelfs zonder iets naar buiten gegaan. Keken de beveiligers toch een beetje raar van op, haha!

 3. Ik vind het erg jammer dat dit soort reacties worden gegeven, ook op Facebook en Instagram, maar geen tips over betaalbare en duurzame/ ethische merken!

 4. Zonder iets naar buiten gaan, ja dat lukt mij ook wel eens hoor. Maar ook bij Action of Ikea voelt dat altijd heel raar. 😅 Vooral omdat ik op die plekken toch vooral kom met een doel.

 5. Ik was ook heel benieuwd naar de Primark maar ik word helemaal niet goed als ik daar ben. Je ziet er bijvoorbeeld wel 50 keer dezelfde jurk in de rekken hangen. Ik vind het daar deprimerend.

 6. Duurzame merken kosten echt geen 100den euro’s per item. Ik weet niet welke merken je hebt bekeken, Stella McCartney misschien dat is high fashion. Een paar tientjes voor een tshirt tot zo 100 euro voor een jurk of broek kost het wel, maar beter 1 mooie bloes die eerlijk is gemaakt van zo 60-80 euro dan 5 dingen bij Primark van polyester die slecht zijn gemaakt (zowel letterlijk als figuurlijk). Heb je heel weinig te besteden dan is 2e hands een goede optie. Zoek je favoriete merk op marktplaats op of een van de vele leuke en tegenwoordig mooie 2e hands kledingwinkels. Maar ik denk dat veel vrouwen snel 100 euro uitgegeven tijdens het shoppen en dus ook eerlijke mode kunnen betalen. Kijk bijvoorbeeld eens bij het merk Armed Angels, Lanius, Miss Green, King Louis om er een paar te noemen.

 7. Merken die ik tegen ben gekomen die ook echt duurzaamheid propageren waren echt merken met prijzen van richting de 1000 euro, ja. Maar leuke tips, ik ga er eens naar kijken. Dat King Louie duurzaam is wist ik niet eens, heb daar eigenlijk wel een nieuwe jas van op het oog!

 8. Ben ik blij dat ik altijd misselijk 🤢 word in de Primark. Daar hangen zoveel chemische geuren waar ik helemaal niet tegen kan. Dus langer als 3 minuten houd ik het niet uit. Daarnaast koop ik liever een basisstuk voor mijn garderobe dan allerlei friemelt en frutsels.
  Maar het allerleukste vind ik nog altijd dat mijn haar alle kanten uit gaat staan van allerlei soorten synthetische stoffen. Jij komt dan in mijn buurt en krijgt een elektrische schok.
  Niet dus :(((

 9. Voor ik naar de kassa ga sorteer ik mijn mega volle mand nog met wat ik echt wil en wat niet….vaak wordt die met de helft minder dan

 10. De omstandigheden waarin deze goedkope kleding gemaakt is zijn zo erbarmelijk.
  Hieraan moet niemand mee willen werken. Moderne slavernij willen we toch niet in stand houden door ons koop gedrag? Als het hier heel goedkoop is heeft iemand anders de prijs betaald.
  Hetzelfde gaat ook op voor veel supermarkt producten.
  Ik hoop dat meer mensen zich hier bewust van worden.
  Consumenten hebben grote invloed.

Je kunt niet reageren op dit artikel.