Primark meer kost
Actualiteiten

Waarom Primark je meer kost dan je lief is

Gister kwam het nieuwsbericht naar buiten dat Primark in de komende jaren op de duurzame toer wil gaan. Een van de dingen die ze willen veranderen is dat kledingstukken voortaan niet vijf maar dertig wasbeurten moeten kunnen overleven. Ik kon mijn ogen bijna niet geloven. Ik wist natuurlijk wel dat Primark fast fashion is en de kwaliteit soms te wensen over laat. Maar dit had ik niet verwacht. Hoewel ik zelf dit jaar slechts tweedehands kleding koop, heb ik best wat Primark in de kast liggen. En ondanks dat veel van deze spullen fijn zijn, heb ik ook gemerkt dat er heel veel geld heen is gegaan wat ik beter in mijn zak had kunnen houden.

Veel voor weinig

Als ik in en om Primark loop zie ik zelden mensen met 1 klein tasje naar buiten gaan. Vaker zijn het meerdere grote tassen. Alles bij Primark is ook zo goedkoop; je hoeft niet te kiezen tussen die ene jurk of die andere trui, je kunt ze allebei kopen! Daar zit hem echter wel het hele gevaar van Primark; dingen kopen omdat ze goedkoop zijn, niet omdat ze ‘joy sparken’. Ik heb vaker geschreven over hoe je de theorie van Marie Kondo kunt gebruiken om te besparen en zeker bij winkels als Primark helpt mij dit enorm. Eerder kocht ik zelf nog wel eens iets waar ik niet 1000% blij mee was, puur om de prijs op het prijskaartje.

Kwaliteit

De kwaliteit van Primark is niet altijd slecht. Ik heb best wat items in de kast liggen die al (veel) meer dan vijf wasbeurten mooi zijn gebleven. Veel kleding zal echter maar kort ‘trendy’ zijn, omdat Primark ook veel op mode inspeelt. Daarnaast denk ik dat de lage prijzen ook helpen om vlugger aankopen te doen van items die je voor een hogere prijs had laten liggen. En niet alleen van kleding, want Primark verkoopt naast kleding ook een heleboel andere items waar je hebberig van wordt. 

Onnodige aankopen

Dat Primark niet alleen kleding verkoopt is wellicht de allergrootste valkuil voor veel mensen. En drommels wat zijn die hebbedingetjes toch vaak leuk! Met de kleine prijzen van deze items wordt de drempel ook nog eens lager. Vraag is echter of je ze wel nodig had en of ze de uitgave wel echt waard zijn.

Maak fast fashion zelf langzamer

De prijs van een kledingstuk zegt over het algemeen niks over de milieu-impact en ook niet over de omstandigheden waarin de kleding gemaakt worden. Zelfs de statements van de merken/ bedrijven zelf zijn niet altijd betrouwbaar, helaas. Merken die zich wel inzetten voor duurzaamheid en goede arbeidsomstandigheden zijn echter nog steeds schaars. Daarnaast zijn ze wel echt heel erg duur, met prijzen van een paar honderd euro per item. Minimaal. Ik denk dat het daarom niet voor iedereen een optie is om te stoppen met shoppen bij fast fashion winkels. Er zijn daarom wel wat dingen die je kunt doen om fast fashion een beetje langzamer te maken. Vaker naar kringloopwinkels gaan i.p.v. Primark en zelf je afdankertjes ook daarheen brengen is stap één. Minder afdankertjes creëren is een goede tweede stap en deze tips kunnen je daarbij helpen:

Verzorg je kleding goed – Wassen is slecht voor je kleding, dus zorg dat je dit zo min mogelijk doet. Als je het doet let dan goed op de temperatuur en het wasprogramma. Ik schreef eerder al hoe ik mijn goedkope zomerjurkjes mooi houd. Kleding die pilt hoeft niet meteen weggegooid te worden maar kan met een speciaal apparaatje (of gewoon een scheermesje) worden geschoren.

Kijk hoe kleding is gemaakt – Zorg dat je kijkt hoe het patroon uit het stof is geknipt. Ideaal is dit recht op de draad, dit voorkomt dat vooral rekbare kleding als t-shirts gaan ‘trekken’. Kijk ook hoe de naden aan de binnenkant eruit zien, deze moeten netjes en recht zijn.

Pas kleding voor je het koopt – Super belangrijk! En als iets niet helemaal als gegoten zit: koop het niet. Je gaat niet afvallen of aankomen en je gaat het item waarschijnlijk al helemaal niet zelf vermaken.

Bij twijfel, niet doen – Deze spreekt denk ik voor zich. De laatste 2 keer dat ik bij Primark was heb ik dingen in mijn mandje gestopt, er de hele winkel mee doorgelopen en uiteindelijk toch niet gekocht. Ik twijfelde te veel en besloot daarom de aankoop niet te doen.

Ga voor tijdloos in plaats van trends – Ahhh nu klink ik echt als een oude doos. Je kleden volgens de laatste mode is natuurlijk leuk, zeker toen ik jonger was deed ik dat ook graag. Toch is er wel een verschil tussen ‘de jaren 90 stijl’ omarmen die nu hip is en bijvoorbeeld een ‘fluo gele bontjas’-trend. Met die eerste kan je ervoor zorgen dat het in jouw kast, bij jouw stijl past. Met de tweede loop je over heel korte tijd voor aap omdat het ‘zooo last season’ is.

Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik al heel lang niet meer bij Primark ben geweest. In 2021 sowieso niet, omdat ik alleen nog tweedehands shop. Toch kocht ik wel een leuke jurk van Primark via Vinted,