Recept

Recept zonder pakjes en zakjes: Bobotie

Dit is het lievelingsgerecht van mijn partner. Ontdekt door en gebaseerd op Knorr wereldgerechten. Hoewel ik helemaal geen probleem heb met pakjes en zakjes op zijn tijd, vind ik het wel jammer als dat eigenlijk niet nodig is en het product vrij kostbaar is. Uit de verpakking gebruiken we namelijk nooit de rijst, omdat we de rozijnen die daar doorheen zitten niet lusten. Blijven over de kruiden, die makkelijk zelf te mengen zijn. Ik deelde dit recept al toen mijn blog net nieuw was. Het is inmiddels echter zo’n succes gebleken dat ik vond dat hij wel in de herhaling mocht, ik heb al in geen 2 jaar een nieuw pak Wereldgerechten Bobotie gekocht. Sterker nog; ik had dus zo’n pak staan en heb deze voor de verhuizing nog op gemaakt omdat ik hem dus per se niet mee wilde verhuizen om in het nieuwe huis over de datum te laten gaan.

Ingrediënten:

  • Diepvries sperziebonen 400 gram
  • Gehakt 200 gram
  • Groene appel
  • Rijst 150 gram
  • Crème fraîche 200 gram
  • Knoflookpoeder 1 tl
  • Kerriepoeder 2 tl
  • Kurkuma 1 tl
  • Gemberpoeder ½ tl
  • Gemalen koriander ½ tl

Stap 1 – Snij de appel in blokjes. Je kunt er voor kiezen om hem ook eerst te schillen, maar ik doe dat eigenlijk nooit. ‘De vitamientjes zitten in de schil!’

Stap 2 – Verwarm een beetje olie of boter in een wok en bak het gehakt rul. Voeg vervolgens alle specerijen en zout naar smaak toe aan het gehakt en laat het geheel even aanbakken.

Stap 3 – Voeg vervolgens de crème fraîche en sperziebonen toe, laat dit even doorkoken. Voeg de appeltjes toe vlak voor je het mengsel in een ingevette ovenschaal giet.

Stap 4 – Als de bobotie in de op 200 graden voorverwarmde oven gaat zet je de 150 gram rijst in een pan met 150 ml water op een middelhoog vuur en dan zal het als het goed is beide gelijk klaar zijn.

Kosten

Voor dit recept ben je alles bij elkaar zo’n €3,50 kwijt voor 2 personen. De prijs die je normaal aan alleen het pakket al kwijt zou zijn en dan moet je dus nog het gros van de ingrediënten zelf bijvoegen! Je kunt eventueel ook nog bloemkool toevoegen aan dit gerecht als je meer groenten wil eten, wij eten het echter altijd ‘gewoon’ zo. En als je wel van rozijnen houdt dan kun je deze natuurlijk altijd nog aan het gerecht toevoegen, maakt het wel wat authentieker. Doe dit dan door een handje (20 gram) rozijnen mee te koken met de rijst. Het gehele gerecht wordt daarmee ongeveer €0,05 duurder.

Wil je liever een vegetarische versie van dit recept? Je kunt natuurlijk prima vegetarisch gehakt gebruiken! Of 200 gram linzen uit blik gebruiken.

Bobotie

1 gedachte over “Recept zonder pakjes en zakjes: Bobotie”

  1. Oh dat is eigenlijk een super makkelijk recept! Ik at dit vroeger ook van Knorr, maar ben ermee gestopt toen ik zonder pakjes en zakjes wilde eten. Dank voor het delen! ?

Reacties zijn gesloten.