voorraad besparen korting
Voorraadkast

De waarde van mijn voorraad na een half jaar zonder deals

De waarde van mijn voorraadkast. Ik was er erg benieuwd naar. De laatste keer dat ik een update gaf woonden we nog in het oude huis. Dat was ook de tijd dat ik een van de weinigen was met een extreme voorraad wc papier. Al moet ik zeggen dat ik daar in de maanden erna erg blij mee was. Ik heb dan ook echt mega dankbaar gebruik gemaakt van alles wat ik in huis had. Vooral omdat de acties nu pas een beetje beginnen aan te trekken, al mogen we niet klagen; in België waren alle supermarktacties zelfs tijdelijk verboden in maart/april. Ik ben erg benieuwd wat de conclusies zijn die hier uit gaan komen.

Wat heb ik in mijn voorraad?

Een inventaris van mijn voorraadkast begint altijd met alles op te schrijven wat er in mijn kast staat. Dat gaat met mijn nieuwe voorraadkast wel een stuk lekkerder dan met mijn oude. Ik heb 1 voorraadkast waar bijna alles in staat, eten en drinken maar ook huidverzorging en wc papier. Onder mijn trap, naast het ‘ding’ van de stadsverwarming en de stofzuiger heb ik alle producten met een sterke geur staan. Denk aan wasmiddelen, allesreiniger, wcblokken en shampoo. Als ik dit langs mijn bloem zou zetten zou mijn bloem ineens wel heel erg naar zeep smaken. En als ik dat zou willen zou ik wel koriander door mijn cake doen. Het aantal producten in mijn voorraadkast is (geheel tegen verwachting in) hoger dan tijdens mijn vorige inventarisatie. Ik heb namelijk 383 producten in mijn voorraad, ten opzichte van 357 in januari van dit jaar. Wat hierbij wel opvalt is dat er schijnbaar vooral veel huishoudelijke producten zijn opgegaan (dit omvat nu ongeveer 30% van mijn voorraad, ten opzichte van 42% in januari.) Etenswaren daarentegen zijn er heel wat bijgekomen en deze omvatten nu 40% van mijn voorraad ten opzichte van 23% in januari. Persoonlijke verzorging is met 30% nu ten opzichte van 33% in januari vrijwel gelijk gebleven.

Wat heeft dat gekost?

Dan de cijfers waar je voor kwam. De winkelwaarde van mijn voorraad is ongeveer €1440,00, daarmee is de totale waarde wel wat minder geworden. Wat logisch is want juist de duurdere producten (bijvoorbeeld wc papier en wasmiddel) zijn wel opgebruikt, maar niet aangevuld. Hoewel de waarde dus behoorlijk rap richting de €1500,00 gaat, heb ik er slechts bijna €350,00 voor betaald. Van alle producten in mijn voorraad heb ik voor ongeveer 25% helemaal niks betaald, voor ongeveer 10% van het aantal producten betaalde ik de volle prijs. De overige 65% heb ik dus met korting gekocht, sommige dingen met kleine korting en andere met grotere korting. Maar allemaal met korting.

Mijn voorraad in corona tijd

Zoals ik al zei in de intro was ik erg blij met mijn voorraad wc papier toen corona ineens een ding werd. Maar ook de rest. Ik had gelukkig nog veel producten in huis zodat het telkens lukte om de boodschappen uit te stellen. Één keer zelfs tot 3 weken! Het heeft er uiteindelijk ook voor gezorgd dat ik wat meer producten met ‘normale’ prijs in mijn voorraad op zou nemen. Zo zorg ik nu dat ik genoeg bakproducten in huis heb. Bloem, bakpoeder, gist en ook suiker zijn dingen die ik vaak alleen in mijn keuken in gebruik had, geen extra voorraad. Nu ik heb meegemaakt dat er in geen velden of wegen een pak bloem te krijgen was zorg ik dat ik meerdere op voorraad heb.

Duurder worden van boodschappen

Ik hoor veel klachten dat boodschappen zoveel duurder zijn geworden de afgelopen maanden. Daar heb ik alleen vrij weinig van gemerkt, vooral omdat ik juist die dingen die duurder zijn geworden niet koop zonder (geweldige) aanbieding. Aanbiedingen waren er wel echt minder en als ze er waren, vielen ze tegen. Maar dan moet ik maar even zonder. Heel veel van de items die we kopen zijn niet essentieel. En voor goedkope verse groenten en fruit heb ik sinds kort helemaal een mooi trucje.

Van welke producten moet ik de voorraad weer aan gaan vullen?

Terwijl ik alles aan het tellen was zag ik dat mijn vriend zijn deodorant langzaamaan op raakt. Tijd dus om te gaan kijken of ik weer goede deals kan scoren, want meer dan 30% van de normale prijs wil ik niet betalen. Ook zijn mijn Knorr Wereldgerechten Burrito’s op, de laatste keer had ik verpakkingen voor 9 stuks (in plaats van 6) voor €0,58. Ik maakte met 2 verpakkingen dan 3 keer avondeten, 6 burrito’s per keer. Dat was echt belachelijk goedkoop. Ik hoop ook dat wc papier binnenkort weer in de aanbieding is. Hoewel ik met 10 verpakkingen nog wel even vooruit kan, begin ik een beetje zenuwachtig te worden dat de aanbieding niet meer terug komt!

Welke producten heb ik voorlopig (meer dan) genoeg?

Net voor de verhuizing kwam er bij Kruidvat een actie voor Zwitsal 1+1 gratis. Net daarna kwam de actie voor gratis Robijn bij 2 stuks én 2e halve prijs op Zwitsal. Kak. Daar moest ik dus wel gebruik van maken. Nu heb ik 16 x 4 Zwitsal zeep blokken. Gelukkig vergaat zoiets niet. Wasmiddel heb ik dus ook nog steeds best wel heel veel, ik sta alleen altijd open voor friggin’ goede deals daarin, want nu er al bijna 6 maanden niks nieuws bij komt merk ik ook dat het toch wel op gaat…

Bekijk hier de eerdere voorraadwaarde artikelen:

Winter 2020

Lente 2019

Zomer 2018

1 gedachte over “De waarde van mijn voorraad na een half jaar zonder deals”

  1. Mooie vooraad!

    Er waren de afgelopen maanden inderdaad veel minder echt goede aanbiedingen. Voor mij zijn dat 1+1 en 40/50% korting. Pas deze week weer echt twee superaanbiedingen. Bij de Ekoplaza een pot tahin met 40% korting, 5 gekocht.
    En bij de Dirk cup a soup 5 voor de prijs van 2. Wat bij de gewone tomaat variant betekende 60% korting! Die prijs had ik al jaren niet gezien. Gelijk 35 gekocht, goed tot 22. Ik moest er wel een keer extra voor naar de winkel, ik was niet de enige die dit had gezien.

    Wat echter een grotere invloed op mijn budget en voorraad heeft is dat ik veel minder naar de winkel ga. Daardoor mis ik veel afprijzingen . Ook koop ik net als jij wat meer producten voor de gewone prijs. Voor corona zou ik tot het laatste moment wachten met bv het kopen van olijfolie in de hoop op een aanbieding. Dat doe ik nu niet, als ik met de laatste fles begin koop ik een nieuwe fles voor de volle prijs. Voordat je het weet kun je een paar weken thuis zitten!

    Misty

Reacties zijn gesloten.