Recept

Recept: Zelfgemaakte falafel voor ongeveer €0,75!

In het artikel waarin ik het bonnetje van de Jumbo beoordeelde vertelde ik dat falafel super makkelijk zelf te maken is. Maar ik heb nog nooit een recept gedeeld. Dus besloot ik dat dat wel eens tijd werd. Gelukkig had ik nog een flinke voorraad kikkererwten (want eerlijk gezegd eten wij zelf niet vaak falafel). Daarmee ging ik aan de slag.

Ingrediënten:

  • 400 g kikkererwten uit blik
  • 2 knoflooktenen
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 tl  gedroogde peterselie*
  • Zout en peper naar smaak
  • Bloem

* Gedroogde peterselie is goedkoper dan vers, maar als je toch een plantje hebt staan gebruik dan lekker een handje verse peterselie.

Stap 1 – Open je blik kikkererwten en giet het vocht eruit, in een apart bakje. Dit is aquafaba; een magisch goedje wat je in een aantal gevallen als eivervanger kunt gebruiken. Dump vervolgens de kikkererwten in een bak en zet ze onder water.

Stap 2 – Wrijf de kikkererwten voorzichtig tussen je vingers. Op deze manier komen er vliesjes los en deze vind ik zelf altijd een beetje vies in falafel of hummus. Daarom haal ik ze eruit. Het is een tijdrovend klusje, dus ik zet even een YouTube video aan terwijl ik dit doe.

Stap 3 – Haal de kikkererwten uit het water en droog ze in een schone handdoek. Doe ze in een kom. Pers de knoflook en voeg samen met de komijn, peterselie, zout, peper en 1 eetlepel aquafaba toe aan de kikkererwten.

Stap 4 – Pureer het geheel tot een deeg, maar het zal nu nog vrij nat zijn. Daarom kun je bloem toevoegen (niet meer dan een eetlepel per keer)  tot het een beetje een stevig deeg is waar je goed balletjes van kan draaien.

Stap 5 – Maak balletjes van het deeg, ik koos ervoor om 12 wat grotere falafel balletjes te maken, maar je kunt ze zo groot of klein maken als je zelf lekker vind. Je kunt ze dan in een droge pan aanbakken, maar ook in een afgedekte ovenschaal bakken in een oven op 150 graden. De falafels drogen dan een beetje uit. Je kunt ze daarna 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast, maar ook invriezen.

Stap 6 – Of je ze nu meteen wil eten of wil bewaren, als het zover is verwarm je een beetje olie in een pan en bak je ze daarin goudbruin. Falafel is lekker op een wrap, met sla, harissa en yoghurt. Of juist in/ bij een couscous salade vol met lekkere komkommer, frisse paprika en munt.

Falafel is perfect om te maken tijdens een regenachtige zondagmiddag, in plaats van cake of koekjes en waar je kinderen perfect bij kunnen helpen. Maak meteen een hele batch. Eet er na het bakken een paar bij een lekkere (alcoholvrije) borrel en vries de rest in zodat je nog weken lang kunt genieten van wat je die regenachtige zondag hebt gemaakt. Gegarandeerd succes en al vlug de helft (of meer) goedkoper dan   en zeker dubbel zo lekker!