Duitse supermarkt
Boodschappen

5 redenen om NIET naar Duitsland te gaan om te besparen

In de uitzending van Keuringsdienst van Waarde waarvan ik onderdeel was werd belicht dat veel drogisterijproducten in Duitsland stukken goedkoper zijn. Ik ben zelf ook wel eens naar Duitsland geweest om te shoppen, maar was toen niet zo erg onder de indruk. Daarom vijf redenen waarom je niet naar Duitsland moet gaan voor deals.

Gezelligheid kost geld

Ik lees zo vaak dat mensen een paar keer per jaar naar Duitsland gaan en er dan ‘een gezellig uitje’ van maken. Dat is natuurlijk helemaal prima. Als je je maar realiseert dat alles wat zo’n uitje gezellig maakt waarschijnlijk ook geld kost. Is boodschappen doen in Duitsland dan wel datgene waar je je ‘gezellige uitjes budget’ aan uit wil geven? Of ga je dan toch liever naar een pretpark?

Je bent gevoelig voor impulsaankopen

In lijn met het ‘gezellige uitje’ ben je waarschijnlijk ook veel meer geneigd om impulsaankopen te doen. Je bent er nu toch, je bent in een uitgelaten stemming. En je ziet allemaal dingen die je in je normale supermarkt en drogisterij niet tegenkomt. Wellicht krijg je er zelfs, net als ik, een vakantiegevoel van waardoor je eerder geneigd bent om impulsaankopen te doen. Hierdoor betaal je misschien minder aan de producten an sich dan in Nederland, maar onder de streep geef je evenveel of zelfs meer geld uit!

Je moet ook je reiskosten betalen

Voor iedereen die in de grensstreek woont en de Albert Heijn in Nederland net zo ver is als de Duitse supermarkt snap ik het goedkoper is om naar Duitsland te gaan. Eerlijk gezegd snap ik je voorkeur dan ook en de meeste van mijn argumenten gaan dan ook niet meer op. Maar als je al (minstens) een half uur moet rijden om je boodschappen te halen is het heel wat anders. Ja, benzine is in Duitsland goedkoper maar nog steeds niet gratis. Het is dan ook afhankelijk van hoe zuinig je auto is, hoe groot je tank is en hoe ver je moet rijden of het überhaupt wel voordelig is.

Heb je wel echt de beste prijs?

Een trip naar Duitsland heeft wel alleen nut als je een goede voorraad inslaat, zodat je niet elke week terug hoeft. Je moet dus best wel een goede voorraadkast hebben om alles te bewaren. De vraag is dan of je voorraadkast wel gevuld wordt met producten voor de allerbeste prijs. Ik moet ook eerlijk zijn dat ik hier geen antwoord op heb. Ja, Duitsland is voordeliger dan de 1+1 gratis acties, maar dat zijn niet de acties die je zou moeten kopen als je optimaal wil besparen. Overigens ben ik wel van plan om, als het weer kan en ik mij er veilig bij voel. op onderzoek uit te gaan in Duitsland met mijn bodemprijzenlijst in de aanslag.

Statiegeldregeling

In Duitsland kennen ze (ongeveer) dezelfde statiegeldregeling als hier in Nederland. Als je dus flink denkt te gaan scoren op frisdrank, kan het zo zijn dat je er bij de kassa achter komt dat overal €0,25 extra op wordt gerekend. En over het algemeen kun je deze flessen niet in Nederland inleveren. Dat is niet erg als je regelmatig over de grens komt, maar voor diegene die maar eens in de zoveel tijd gaan kan het wel betekenen dat je niet alleen de volle flessen moet bewaren, maar ook de lege flessen moeten worden opgeslagen. En anders is het voordeel al een stuk minder.

Als je na het lezen van deze redenen om niet naar Duitsland te gaan nog steeds nieuwsgierig bent, go for it. Zoals ik al zei; ik ga sowieso ook nog een keer als het weer kan. Ik noem het dan wel research, maar laten we eerlijk zijn dat het ook gewoon leuk is. Want voor mij geldt wel dat ik een buitenlandse supermarkt minstens zo leuk vind als een pretpark, maar ik weet ook dat ik knettergek ben. Binnenkort zal ik ook nog wel wat tips geven over hoe je minder last hebt van bovenstaande redenen om niet te gaan.