Geen categorie

Waarom ik mijn bodemprijzen niet deel (en hoe jij jouw eigen bodemprijzen bepaalt)

Mensen zijn altijd heel benieuwd naar mijn bodemprijzen, ik ben alleen altijd heel voorzichtig om dit te doen. Waarom? Niet iedereen zal dezelfde deals kunnen scoren. Puur omdat ze merkvast zijn, niet de ruimte (over) hebben voor een voorraad of omdat ze nu pas beginnen met besparen. Ik heb het gevoel dat mijn lijst dan overweldigend kan zijn en dat mensen er door ontmoedigd worden. Terwijl ik het juist zou delen om te inspireren.

Hoe ben ik tot mijn bodemprijzen gekomen?

Ik begon met besparen op de ‘Gierige Gerda manier’, om het zo maar te noemen, in 2016. Maar dat betekent niet dat mijn bodemprijzen zes jaar geleden al meteen zo laag waren als ze nu zijn. Ik ben met veel dingen best een beetje hoger begonnen, zoals wc papier. Toen ik begon met besparen betaalde ik meer voor mijn wc papier dan ik nu doe. Ik leerde daarbij niet alleen wat een goede prijs is, maar doordat ik elke aanbieding aangreep leerde ik ook welk merk mijn voorkeur had en welke absoluut niet. Daarom ben ik nu, met mijn huidige bodemprijs, wel merkvast. Voor veel andere producten ben ik trouwens niet merkvast en ga ik echt alleen voor de allerbeste prijs.

Koop ik wel eens iets voor meer dan de bodemprijs

Mijn bodemprijs is niet per se een harde grens. Voor dingen die ik écht nooit genoeg op voorraad kan hebben, zoals koffie, ga ik echt wel eens over mijn bodemprijs. Doordat ik de ene keer wat meer en de andere keer wat minder betaal kom ik gemiddeld toch wel uit op mijn bodemprijs. Daarom zijn bodemprijzen ook zo moeilijk te vergelijken, maar het is wel handig om ze te hebben. Want stel je staat in de winkel met een product en je wil makkelijk uit kunnen rekenen of iets een goede deal is. Bijvoorbeeld omdat het in een uitverkoopbak ligt, dan is het handig om van je meest gekochte producten de bodemprijs te weten. Ken ik van alles wat ik ooit koop de bodemprijs uit mijn hoofd? Nee. Maar doordat ik van veel dingen wél de bodemprijs weet kan ik soms wel de beslissing maken of iets een goede deal is.

Bodemprijs en krimpflatie

Op dit moment stijgen de prijzen van (bijna) alle boodschappen. Maar niet alleen de prijzen worden hoger, de verpakkingen worden soms ook kleiner. Dat noemen ze krimpflatie en hoewel je er niks aan kan doen, kan je bodemprijzenlijst je wel helpen om daarmee een slechte deal te onderscheppen.  Of in elk geval beter te weten of je gebruik wil maken van de deal. Kijk ook niet altijd alleen naar de korting, maar juist wat je betaalt voor de liter, kilo of stuk.

Zo ga je zelf aan de slag

Je begint heel simpel met een notitieboekje en een pen. En daarin schrijf je gewoon wat je de laatste keer hebt betaald voor de producten waarvan je de lijst wil bijhouden. Doe dat niet van al je boodschappen, maar begin bij een stuk of vijf tot tien producten. Eventueel kan je dan in de loop van tijd veelgebruikte spullen en superdeals toevoegen aan je lijst, om zo ook bij je houden wat die laagste prijs ooit was voor deze dingen zodat je altijd kan terugvinden wat nu eigenlijk de beste prijs was. Als je deze lijst klaar (of in elk geval in progress) ga je steeds controleren of je aanbiedingen wel overeenkomen. Heb je een item van je lijst wel nodig, maar heeft het niet je bodemprijs? Dan sla je genoeg in om te overbruggen tot de volgende gelijke actie. En eigenlijk idem als het wél je bodemprijs heeft bereikt. Het verschil kan alleen zijn dat je slechts één of twee koopt als het niet je bodemprijs heeft. En vijf of zes, of tweeënnegentig, als het wel je bodemprijs heeft. Zo simpel is het eigenlijk, je bodemprijs is de laagste prijs die je ooit hebt betaald. Punt.

Ook voor versproducten bodemprijzen aanhouden

Ik hield bodemprijzen altijd een klein beetje af van versproducten, omdat de prijs hiervan best flink kunnen schommelen. Toch ben ik daar nu van terug gekomen. Door bodemprijzen van je favoriete groenten en fruit te kennen kun je namelijk goed bij houden wanneer het juiste moment is om in te slaan. Ja want ook groenten en fruit kun je soms inslaan. Niet voor maanden of jaren, maar ik heb bijvoorbeeld in oktober voor heel weinig flespompoen gekocht. Deze koel en droog bewaard en eind maart nog pompoen gegeten. Terwijl in maart (als er al pompoenen te vinden waren) ze twee keer zo duur waren. Maar goed dat is wel een van de weinige groenten die echt zo lang houdbaar is zonder te bewerken. Heel veel andere dingen zijn in te vriezen, maar het is vooral handig om op die manier goed gebruik te maken van seizoensproducten, want ze zijn echt het goedkoopst als ze in het seizoen zijn.

Nu je wel ook de uitleg over mijn bodemprijzen hebt gelezen durf ik best wat opener te zijn. Op mijn Tiktok (en Instagram op reels) deel ik daarom vandaag mijn bodemprijzen van vijf dingen die veel mensen  Ga mij dus zeker daar even volgen. Je vindt me hier als je me zoekt op Tiktok en hier als je me zoekt op Instagram. Bodemprijzen is een onderdeel van de Gierige Gerda bespaarmethode. Om deze zo goed mogelijk uit te voeren zul je ruimte moeten hebben of vrijmaken voor een voorraad. Kan of wil je dat niet? Of zijn om een andere reden niet alle tips voor jou toepasbaar? Neem dan vooral de tips ter harte die je wel kunt gebruiken en laat de rest links liggen.