Actualiteiten

Tweedehands december cadeautjes – yay or nay?

Vandaag is met Cyber Monday het einde van Black Friday week eindelijk daar. En ik moet eerlijk zijn dat het een emotioneel heftige week was. Er werden doorgaans twee boodschappen op mij afgevuurd. Accounts die ik volg omdat we allebei richten op besparen/ geld/ budget deelden de ene aanbieding na de andere. Consumptiemaatschappij op zijn best. De accounts die ik meer volg uit eigen interesse daarentegen hadden het meer over niet mee doen met Black Friday, over Green Friday en over tweedehands shoppen. Ook met wat ik zelf deelde aan aanbiedingen probeerde ik de balans te vinden.

Zelf heb ik ook niets gekocht behalve wc-papier van The Good Roll, wat plasticvrij is. En ik ben naar de Green Friday van Het Goed gegaan, waar je een kledingstuk uit je kast mocht ruilen tegen een kledingstuk uit de winkel. Maar dat brengt me wel op de volgende feestdagen, eerst Sinterklaas en dan Kerst. Hoe kun je de impact van deze feestdagen kleiner maken? Door tweedehands cadeautjes te geven, maar kun je dat eigenlijk wel maken?

Tweedehands staat niet gelijk aan oud en stoffig

Het eerste waar je misschien aan denkt bij ’tweedehands’ is dat cadeautjes oud en stoffig zouden zijn. Spullen die voor het eerst werden aangeschaft in 1980 en nu in de kringloop staan. Natuurlijk zijn dat prima cadeautjes voor de liefhebber; ik bedoel kom maar op bij mij met vintage weckpotten! Maar voor de liefhebber van spullen in verpakking is tweedehands ook gewoon een optie. Je moet het alleen niet per se in een kringloop zoeken. Op Vinted, Marktplaats en Facebook zijn heel veel mooie spullen, nieuw en in verpakking of met kaartje eraan, te vinden.

Het gaat niet (alleen) om het geld

Tweedehands cadeautjes geven gaat niet alleen om het geld, wat mij betreft niet. Ik vertelde bijvoorbeeld al dat ik dus dit jaar helemaal geen nieuwe kleding heb gekocht. Volgend jaar wil ik dat doortrekken naar alle andere spullen. Niets nieuw kopen als het hygiënisch en veilig is om het tweedehands aan te schaffen. Ook voor cadeautjes wil ik alleen gaan kiezen voor tweedehands of lokaal handgemaakt. Dat betekent ook dat ik niet op dinsdagavond ineens kan bedenken dat ik nog vlug een cadeautje op wil sturen. Maar eigenlijk hoop ik dat ik de meeste mensen ook gewoon weer een cadeautje kan gaan brengen voor de verjaardag.

Sinterklaas en kerst

Het is nu misschien te laat om nog echt goed tweedehands te shoppen voor deze feestdagen als je dat al niet deed. Maar ik wil toch wat tips geven om te zoeken naar tweedehands cadeautjes voor volgend jaar of verjaardagen. Voor kleinere kinderen is een verpakking alleen maar vervelend bij speelgoed. Zij willen iets uitpakken en er meteen mee spelen. Maak daar gebruik van bij grotere cadeaus die je dus al in elkaar kan zetten voor het in de zak gaat. Voor cadeautjes die je wel in verpakking of met kaartje wil aankopen zoek je op de winkel waar je iets zou kopen. Ik zou naar Sostrene grene, Ikea of Flying Tiger gaan, maar in plaats van dat zoek ik op die naam bij Vinted en dan vind je best wel veel mooie spullen in verpakking. Nog beter; zoek gewoon op ‘in verpakking’ en je vindt alleen maar ongebruikte spullen.

Moeite doen maakt een cadeau alleen maar meer waardevol. Weet je dat de favoriete parfum van een persoon uit het assortiment is? Zoek het dan tweedehands, geseald op en diegene zal je echt dankbaar zijn. Sentiment kan een tweedehands cadeau duizendmaal waardevoller maken dan een duur nieuw cadeau. Voor mij is het dus echt een absolute YAY!

Dit artikel bevat affiliatelinks.