Cashbacks

Extreme Couponing in Nederland – de verschillende soorten geld-terug-acties bij de supermarkt

Ik zag eens een leuk bericht voorbij komen op Instagram. Er zou een cashbackactie zijn van Parodontax. Oeh, gratis tandpasta! Daar ben ik wel voor in. Ik klikte door naar de site en zag daar dat het om een niet goed, geld terug actie ging. Niet helemaal de bedoeling dus om daar sowieso je geld voor terug te vragen. Dat bracht me op het idee om eens een artikel te schrijven over de verschillende soorten cashbacks. Afgelopen jaren werden ze steeds schaarser, maar met een nieuwe speler op de markt was 2023 toch weer echt een goed cashbackjaar. 

Hoe je je geld terug kunt krijgen

Scoupy en Woolsocks – Scoupy was lange tijd de grootste en meest bekende plek waar je in Nederland cashbacks kon krijgen. Sinds eind 2022 is daar Woolsocks bijgekomen, een app die internationaal die bekendheid kende. Het duurde dus niet lang voor deze bedrijven samen kwamen, nu zijn er twee apps die precies hetzelfde doen. Je kunt dus maar één keer meedoen met de cashbacks in één van de apps. De terugbetaling gaat met Scoupy en Woolsocks vlug, meestal is mijn goedkeuring binnen een uur binnen en het geld binnen 48 uur. Weekenden niet meegerekend. Wordt een cashback afgekeurd, wat heel zelden maar toch weleens gebeurt, dan is het na een mailtje vaak ook in een dag of maximaal twee opgelost. Wederom; weekenden niet meegerekend.

Tikkie  – We kennen de app Tikkie denk het best van pubers die geld terugvragen aan hun ouders. Maar je kunt er sinds een tijd ook cashbacks in vinden en die worden eigenlijk steeds beter! In eerste instantie was ik er niet zo’n fan van, maar dit jaar zijn er toch echt wel goede acties voorbij gekomen. Dus het is echt een app om in de gaten te houden! 

Via actiepagina’s van fabrikanten –  Was Scoupy een paar jaar geleden nog de echte marktleider in cashbacks. Nu zie ik steeds vaker dat bedrijven buiten deze app om cashbacks aanbieden. Soms nog steeds georganiseerd via Scoupy maar buiten de app om. Maar steeds vaker ook door het bedrijf zelf. Dat zorgt er bij mij voor dat ik weer een beetje dat gevoel krijg uit het begin van mijn leven als Gierige Gerda. Toen ik nog naar supermarkten ging, ging ik speciaal op zoek naar nieuwe cashbacks. Het ontdekken van een nieuwe actie voelde echt als een geweldig moment.

Via de post – Er zijn nog een klein aantal cashbacks die via de post worden gedaan, dan moet je dus je kassabon per post opsturen naar het verwerkingsbedrijf, meestal is dat HighCo. Ik kan je vast vertellen dat als ik zie dat een cashback op deze manier gaat dat ik zelf al niet mee doe. Sowieso omdat het minstens vier tot zes weken duurt voordat je geld terug gestort wordt. Maar ook omdat het met handgeschreven bankrekeningnummers en het uit handen geven van je bon te veel kans is dat een bedrag niet wordt teruggestort. En omdat je dus geen bon meer hebt én de retourtijd is verlopen, kun je het product ook niet meer terugbrengen. Terwijl je het voor de volle prijs waarschijnlijk niet had gekocht.

Soorten geld-terug-acties

Geld terug bij pintransactie Woolsocks begon ermee, maar omdat Scoupy inmiddels dezelfde app is geldt het daar ook, als je je bankrekening koppelt krijg je voor elke aankoop die je doet bij een aangesloten winkel een percentage terug. 

100% geld terug acties – Laat ik gewoon beginnen bij de interessantste variant van de geld-terug-actie. De 100% cashback. Je krijgt bij deze variant dus het hele aankoopbedrag terug. Een gratis product. Vaak mag je deze acties gebruiken in combinatie met andere acties, maar heel soms mag dat wel en dat is natuurlijk extra leuk! Dit is zo’n beetje de enige geld-terug-actie waar ik zelf nog aan mee doe en ik heb al een paar honderd euro aan cashbacks verzameld.

Gedeeltelijke geld terug actie – Toen cashbacks net nieuw waren, kreeg je eigenlijk altijd het hele bedrag terug. Inmiddels is het vaak maar een deel. Soms kan dat bijvoorbeeld 50 procent zijn, andere keren krijg je een vast bedrag terug of betaal je een vast bedrag voor het product, ongeacht wat je hebt betaalt. Soms is dat voordelig, omdat een cashback korting dan alsnog hoger is dan acties in de winkel zouden zijn. Is dat niet het geval dan moet je een cashback sowieso links laten liggen. Bedenk ook of je voor het product wat je nu in cashback hebt, normaal niet een huismerk-optie zou kiezen en check ook altijd even je bodemprijzen!

Niet goed, geld terug acties – De actie waarom ik dit artikel ging schrijven. Het gebeurt vaker dat producten worden aangeboden met een probeerperiode. Het betekent meestal dat je een bepaalde periode hebt om een product te kopen en nog een periode om het te proberen. Om je geld terug te vragen hoef je in de meeste gevallen niet veel meer te doen dan een formulier invullen. Zelfs de reden hoef niet te worden onderbouwd, als die al moet worden gegeven.

Het kan daardoor natuurlijk heel verleidelijk zijn om het geldbedrag sowieso terug te vragen. Deze acties zijn echter bedoeld om data te verzamelen over een product, dus foutieve antwoorden geven puur omdat je je geld terug wilt is niet helemaal eerlijk. Ja, ik heb een verleden in consumentenonderzoek dus ik kan me daar wel druk om maken. Daarnaast krijgen cashbacks een steeds vervelende bijsmaak voor bedrijven waardoor ze alleen maar minder en strenger worden en dat willen we helemaal voorkomen natuurlijk!

Andere soorten beloningen

Gratis product bij een aankoop – Niet echt een geld-terug-actie, maar wel een actie waarbij je iets gratis krijgt na het insturen van je aankoopbewijs. Dit is vooral nog eens het geval bij elektronica. Zo kocht mijn vriend een nieuwe telefoon en kreeg hij daarbij gratis draadloze oordopjes. Bij mijn fornuis kreeg ik een gratis pannenset. Het enige wat je dan meestal nog wel moet doen is doorgeven dat je een aankoop hebt gedaan. Soms is alleen de bon genoeg, andere keren moet je ook een streepjescode ofzo meesturen. Dan krijg je binnen een bepaalde tijd je product thuis gestuurd.

Bonnetje insturen voor punten – Je kunt via verschillende wegen ook je kassabon inscannen voor punten. Bij Scoupy kan dat zodat je kan sparen voor kortingen, maar ik heb ook wel eens geschreven over Storewards. In deze app kun je je kassabon uploaden voor punten, die je vervolgens via PayPal uit kunt laten betalen voor geld. Ook hiervoor verwijs ik je graag naar het artikel dat ik er eerder over schreef.

Ik ben steeds minder geïnteresseerd in cashbacks omdat ze steeds minder aansluiten bij mijn normale boodschappen. Maar ik zorg wel dat ik het altijd in de gaten houd of er wat leuks voorbij komt. En als er iets interessants langs komt waar ik maar een deel van terugkrijg, zorg ik altijd dat ik goed reken of het dan nog steeds een goede deal is!

Dit artikel bevat affiliate links