huismerken

A-merken vs. Huismerken: Wat is nou de gezondste keus?

In de supermarkt wordt je overspoeld met A-merken die allemaal beweren de allerbeste, lekkerste en vooral gezondste keus te zijn. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen A-merken en de goedkopere huismerken? En belangrijker nog, zijn A-merken echt gezonder dan hun tegenhangers? 

De beste keuze in de supermarkt

Laat ik voorop stellen dat ik in de afgelopen jaren als content creator wel één ding heb gemerkt. Wat gezond is en wat niet is vooral een mening en een gevoel. Ga je op zoek naar wetenschappelijke onderbouwing dan kom je voor bijna alle ingrediënten wel voors en tegens tegen voor alle ingrediënten van bewerkte producten. En de allergezondste producten uit de supermarkt zijn toch echt de dingen die onbewerkt zijn, zoals (verse) groenten en fruit. Maar goed, we leven niet meer in het stenen tijdperk, er zijn supermarkten met bewerkte producten en daartussen willen we dus wel de beste keus maken. 

De waarheid achter A-merken en huismerken 

Het grootste verschil tussen A-merken zit hem er in de meeste gevallen niet per se in dat het een gezonder is dan het ander. A-merken zijn (betreft hun normale prijs) duurder dan de huismerken omdat er meer marketing en reclame achter zit, wat gewoon meer geld kost dan voor huismerken. En dat wordt doorberekend aan de klant. Van de andere kant kan het dan wel weer zo zijn dat A-merken vaker aanbiedingen hebben, waarmee ze soms nog een stukje goedkoper zijn dan huismerken, maar daar hebben we het nu niet over. 

De waarde van prijs en gezondheid

De prijs van een product kan wel effect hebben in hoe we iets ervaren. Goedkopere groenten en fruit worden soms ook als minder gezond ervaren als duurdere producten. Terwijl het eigenlijk allemaal op hetzelfde neer komt. Bij producten die niet uit het vers schap komen is het het verstandigst om zelf de etiketten te lezen. Op de voorkant kunnen allerlei claims staan die de achterkant eigenlijk amper waar maakt. Daarbij is soms ook goed om af te vragen waarom je iets wel of juist niet zou willen eten. 

Het verschil tussen A-merken en huismerken is voornamelijk gebaseerd op marketingstrategieën en prijs. Hoewel A-merken aantrekkelijk kunnen zijn vanwege hun reclames en verpakkingen, betekent dit niet dat ze per definitie gezonder zijn. Het is belangrijk om kritisch naar de verpakkingen te kijken en te kiezen voor onbewerkte producten als je de gezondste keuzes wilt maken. Uiteindelijk draait het om bewuste voedingskeuzes die passen bij jouw persoonlijke behoeften en budget.