beauty

Zo vind je de perfecte parfum bij jouw portemonnee

In een ver verleden heb ik ooit in de schoolbanken gezeten voor een cursus Parfumerie, dit was een (vrijwillig) onderdeel van de opleiding voor schoonheidsspecialiste en we zouden een excursie doen naar Parijs. Dus ja, daar was ik wel voor in. Ik weet niet meer zo heel veel van die excursie, maar aan de opleiding zelf heb ik wel veel gehad en dit helpt mij nog steeds om de juiste keuzes te maken als ik een nieuwe geur kies. Dus of je nou eau de toilette of parfum wil kopen; let vooral hier op als je een geur wilt kopen en niet te veel wilt betalen. 

Weet het verschil tussen eau de toilette en parfum 

Als je een geur gaat kiezen zul je al vlug zien dat er verschillende soortnamen op de verpakkingen staan. Het heeft te maken met de geurconcentratie in het product. Het ‘onjeklonje’ dat we kennen van oma is het product met de minste geurstoffen, parfum heeft de meeste geurstoffen. Over het algemeen staan meestal de eau de toilettes op ooghoogte in de winkels en dit zijn meestal ook de goedkoopste opties uit een serie.

  • Eau de Cologne – 3-5 % geurstoffen 
  • Eau de Toilette – tot 8 % geurstoffen
  • Eau de Parfum – 8-15 % geurstoffen
  • Parfum – tot 30 % geurstoffen

Laat een geur altijd even op je huid zitten

Een geur heeft verschillende lagen. Het allereerste wat je ruikt is de topnoot, deze houdt ongeveer een uur tot twee uur aan. Deze kan lekker ruiken, maar hoe de geur zich ontwikkeld in combinatie met jouw huid is belangrijker voor de hartnoot, die ongeveer 4 tot 5 uur aanhoudt en de basisnoten die langdurig aanhouden. Het kan helpen om eerst een dag de parfum te dragen voor je hem daadwerkelijk aanschaft. Gelukkig zijn er testers! Zorg ook dat je geen andere parfum draagt op de dag dat je een geur wilt gaan testen, en eventueel kopen.

Wat voor geur heeft je voorkeur? 

Er zijn mensen die enorm trekken naar bloemige geuren, anderen vinden juist houtige geuren lekker. Dit noemen ze de geurfamilies. Het is goed om eerst te onderzoeken welke geurfamilies jij lekker vindt. Dit kun je doen door te bedenken welke geuren je vroeger lekker vond of welke geuren je in het dagelijks leven heel lekker vindt. En natuurlijk voor welke gelegenheid de parfum is, naar kantoor draag je waarschijnlijk een compleet andere geur dan naar je bruiloft. 

Wanneer wil je de geur gaan dragen?

Niet alleen de gelegenheid, maar ook het moment van de dag kan invloed hebben op wat voor geur je kiest. Vaak worden voor overdag de wat lichtere geuren uitgekozen en voor de avond wat zwaardere geuren. Ook kun je ervoor kiezen om overdag een eau de toilette en in de avond een parfum te dragen van dezelfde geur, zeker als je echt een signature geur hebt die je altijd draagt. 

Wat is je budget

Het is natuurlijk altijd goed om je budget in de gaten te houden, geuren kunnen nogal uiteen lopen in prijs. Zorg dat je goed weet hoeveel je wilt uitgeven, ben je gevallen voor een duurdere geur? Wellicht is er dan een goede dupe te vinden of, als je echt dit merk wil, kun je kiezen om een kleinere fles te kopen. 

Zo, het was wel even heel leuk om in mijn geheugen te duiken zodat ik kan vertellen over geuren. Als ik een lekkere geur draag, kan dat echt mijn zelfvertrouwen een enorme boost geven. Zelf ben ik op dit moment echt fan van Alien van Thierry Mugler en Flower by Gucci. Maar ik ben er ook dol op om nieuwe geuren te ontdekken. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kruidvat.